Hoe corona de Afrikaanse cacaoboer raakt

20 april 2020

 

Mawuse Hotor is een jonge cacaoboer uit Ghana. In november vertelde ze haar levensverhaal op onze donateursdag, misschien was je erbij? Geboren als dochter van arme cacaoboeren heeft zij een droom. Haar eigen cacaoplantage duurzaam en winstgevend maken. Samen met tienduizenden andere jongeren doorliep ze het MASO programma. Daar leerde ze meer te produceren met veel minder schade voor mens en milieu. Een paar jaar geleden plantte ze haar eerste cacaobomen en in oktober zal ze voor het eerst oogsten. Maar Mawuse maakt zich grote zorgen.

“We zijn allemaal bang om naar buiten te gaan”, zegt ze. “En we vragen ons af of we straks wel kunnen oogsten.” 

 

Voor het oogsten van cacao worden seizoensarbeiders aangetrokken. De vraag is of dat straks kan, als het oogstseizoen in oktober begint. En wat zal de impact zijn van al die mensen die gaan reizen en tonnen cacaobonen naar de havens vervoeren? Door de corona crisis is de cacaoprijs aan het dalen. De voedselprijzen stijgen juist sterk. Veel cacaoboeren, waaronder Mawuse en haar ouders, besteden een groot deel van hun inkomen aan eten. Een dalende cacaoprijs in combinatie met duurder voedsel zorgt dus voor een enorm probleem. En dan hebben we het nog niet eens over het risico dat zij lopen om zelf corona te krijgen in een land waarin de gezondheidszorg ver onder de maat is. Corona zorgt dus voor een levensgevaarlijke situatie.

 

Met uw steun kunnen we boeren, arbeiders en mijnwerkers helpen de gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken. Als je de mogelijkheid hebt, laat dan je solidariteit zien. Elke euro telt. Lees meer over hoe we dat doen, of doneer direct.

 

Doneer