Volgens het Global Gender Gap Report van het World Economic Forum in 2017, zijn we op dit moment nog zo’n 200 jaar verwijderd van gendergelijkheid. Toch is het dichten van deze genderkloof essentieel voor sociale en economische vooruitgang; meer gender inclusiviteit kan miljarden toevoegen aan onze economieën.

Vrouwen spelen een sleutelrol in een duurzame economie

Njeri Kimotho, leider van de Gender Task Force legt het uit:

“Vrouwen maken geen deel uit van de formele economie in de meeste sectoren waar we aan het werk zijn. Alleen als wij vrouwen en meisjes – ze zijn immers meer dan de helft van de bevolking – op een structurele wijze kunnen laten meetellen, kunnen we echt een duurzame economie bereiken.”

Een inclusieve aanpak: mannen en vrouwen betrekken

Inclusiviteit staat voor Solidaridad centraal als het gaat om gender, voor vrouwen én mannen. Door samen op te trekken, kunnen we ervoor zorgen dat niemand achterblijft. Njeri vertelt:

“Wij hebben de betrokkenheid van zowel mannen als vrouwen nodig om een verschil te kunnen maken. Zo weet ik dat mijn taak in het opkomen voor de rol van vrouwen volbracht is wanneer een man zegt, ‘laat de vrouw aan het woord’.”

Stephanie Donu-Sarpong, onze Gender Task Force vertegenwoordiger uit West Afrika vertelt dat voor de Gender Taskforce onderwijs en training onmisbaar zijn voor het versterken van de rol en positie van vrouwen in de economie en de samenleving.

“Veel boeren in de cacaosector in Ghana zijn ouder aan het worden, terwijl veel jonge mensen juist naar de steden verhuizen. Als wij vrouwen niet opleiden om essentiële rollen over te nemen zullen er in de toekomst problemen ontstaan rondom voorziening van producten zoals bijvoorbeeld cacao.”

Iedereen heeft baat bij economische onafhankelijkheid van vrouwen

Investeren in het economische potentieel van vrouwen draagt bij aan duurzame economische groei. Het groeipotentieel voor de wereldwijde economie wanneer vrouwen volledig economisch onafhankelijk zijn is enorm: naar schatting het dubbele van het groeipotentieel van China en India bij elkaar opgeteld. Vrouwen investeren over het algemeen ook circa 90% van hun inkomen in het verbeteren van de levensstandaard van hun gezin. Precious Greehy, onze Gender Task Force vertegenwoordiger uit Zuid-Afrika, legt uit:

"Wanneer je in vrouwen investeert, investeren ze op hun beurt weer in hun gemeenschap. Dat betekent betere voeding voor hun kinderen, betere toegang tot medische zorg en beter onderwijs. Het financieel versterken van de positie van de vrouw heeft een positief effect in de samenleving.”

Maak kennis met onze Gender Task Force

Bekijk de video hieronder om verder kennis te maken met de leden van onze Solidaridad Gender Task Force en ontdek waarom gender inclusiviteit essentieel is voor duurzaamheid. Doe mee op Twitter en andere social media via #pressforprogress

[video:https://youtu.be/3qJmTQD7c-0]