In supermarkten liggen allerlei producten die in Afrika en Zuid-Amerika zijn geteeld. Solidaridad heeft veel ervaring met het opzetten en begeleiden van sociale projecten in Afrika en Zuid Amerika. Dat is de basis voor deze nieuwe samenwerking met de AH Foundation. Marit van Egmond, CEO Albert Heijn en voorzitter van de AH Foundation en Heske Verburg, directeur bij Solidaridad, ontmoetten elkaar in Zaandam om de samenwerking in te luiden.

Marit van Egmond en Heske Verburg

De Albert Heijn Foundation

De AH Foundation is een stichting waar Albert Heijn samen met zijn vaste groente- en fruitleveranciers in Afrika en Zuid-Amerika bijdraagt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van hun medewerkers en lokale gemeenschappen. De AH Foundation is opgericht in 2007. Sindsdien werkte de AH Foundation samen met 36 leveranciers die actief zijn in 13 landen in Afrika en Zuid-Amerika.

Medewerkers van de groente- en fruitleveranciers in de 13 landen doen zelf voorstellen voor projecten, vaak op het gebied van wonen, scholing, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. 

“We zijn blij met deze samenwerking met de AH Foundation. Het is belangrijk dat supermarkten bijdragen aan verbetering van de leef- en werkomstandigheden van hun leveranciers.”

Heske Verburg, directeur bij Solidaridad

De rol van Solidaridad

Vanaf 2023 beoordeelt Solidaridad de projectvoorstellen die de lokale medewerkers en vertegenwoordigers opstellen. We onderzoeken hoe haalbaar de ideeën zijn en geven advies bij de realisatie van deze projecten. Daarnaast maken we samen met de partners een plan over het meten van de resultaten en zorgen dat alle administratie op orde is.

De AH Foundation wil bovendien ook projecten financieren die bijdragen aan betere werkomstandigheden van medewerkers en die de impact op het milieu verlagen. Om dat te doen wordt onafhankelijk onderzoek gedaan naar benodigde verbeteringen bij verschillende leveranciers. Solidaridad geeft advies over het doorvoeren van deze plannen.

Samenwerking met supermarkten

Supermarkten zijn een belangrijke en machtige schakel in de productieketens van verschillende producten, zoals cacao, koffie, thee, palmolie en fruit. Daarom volgt Solidaridad de ontwikkelingen in de sector op de voet en spoort supermarkten aan om zich in te zetten voor een betere positie van boeren en arbeiders. Wij zijn gericht op oplossingen en willen daarom ook direct bijdragen aan verbeteringen door samen te werken met bijvoorbeeld de AH Foundation.