Mozambikaanse boeren gaan gebruik maken van mobiele apps. (foto: Michel Boulogne)

Jaap de Wit van KDV: “Het schroot van de sojaboon is een belangrijk bestanddeel van varkensvoer en daarmee in de varkensvleesketen. Om die te verduurzamen investeert KDV sinds 2015 in duurzame productie van sojabonen in Mozambique samen met Solidaridad.” Heske Verburg, directeur van Solidaridad Europe: “KDV investeert rechtstreeks in de verduurzaming van de sojaproductie en is daardoor een lichtend voorbeeld in de sector.” 

In de eerste fase van het project werden 2000 Mozambikaanse kleinschalige familiebedrijven ondersteund bij het verbeteren van hun productiesystemen. Dit resulteerde in 2018 in een primeur: voor het eerst werd er in Afrika soja geproduceerd volgens de standaard van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Naar aanleiding van dit succes heeft KDV besloten om samen met Solidaridad een vervolg te geven aan het project. Om een cumulatief effect te bereiken is er voor gekozen om binnen dezelfde regio te blijven. 

 

De certificering in fase één was succesvol, maar bleek ook duur. Een substantieel deel van de investering ging naar certificering in plaats van direct naar de boeren. In deze tweede fase komt daarom de nadruk te liggen op het gebruik van speciaal ontwikkelde apps waarmee boeren zelf-evaluaties kunnen uitvoeren en feedback en advies krijgen. Op deze manier krijgen boeren informatie over wat er nodig is om aan de RTRS standaard te voldoen. De boeren krijgen vervolgens de benodigde trainingen in duurzame landbouwmethoden en toegang tot verbeterd zaad en tot financiële diensten.