Fornuizen met goede ventilatie

De traditionele houtfornuizen waarmee Colombiaanse families op de koffieplantages koken, verbruiken veel hout en produceren rook in de keukens. De rook in de keukens tast de gezondheid van de kokende vrouwen aan en de bossen lijden onder excessieve houtkap. Binnen het pilotproject installeerde Solidaridad daarom nieuwe fornuizen met een goede ventilatie, die minder hout verbruiken. Koffieproducent Rosa Inés Córdoba: “De keuken was altijd veel te heet en vol rook. Het tastte mijn ogen aan en ik kreeg er hoofdpijn van. Nu bereid ik de maaltijden sneller en via de ventilatie verlaat de rook de keuken. We gebruiken ook minder hout, omdat we het hout kleiner hakken en het fornuis sneller verwarmt.”

12.600 nieuwe bomen

De afgelopen 20 jaar werd het inheemse bos in La Sierra flink uitgedund. Door het kappen van brandhout, maar ook om ruimte te maken voor nieuwe koffieplantages. Met de aanplant van in totaal 12.600 nieuwe bomen breidden de families het beboste gebied weer uit. Een lokale bosbeheerder begeleidde de aanplant van boomsoorten, zoals leucaena, goed bruikbaar als kaphout, en 10 oorspronkelijke boomsoorten, zoals de roze ceder en de cachimbo. We leerden de boeren dat de bomen zorgen voor nodige schaduw op de koffieplantages, het waterniveau reguleren en de bodem beschermen.

Zelf meststoffen maken van biologisch afval

De koffieboeren kregen bovendien training in het maken van hun eigen meststoffen. Het groenafval en as uit de keukens en de mest van dieren maakt samen een vruchtbare  compost die de koffieproductie flink verbetert. De zelfgemaakte meststof zorgt voor minder afval, minder uitstoot van broeigassen door chemische kunstmest en een flinke kostenvermindering voor de boeren.

Samenwerken aan nog minder CO2-uitstoot

Na het succesvolle pilotproject in La Sierra wil Solidaridad de CO2-voetafdruk van de koffie-industrie in Colombia verder verkleinen. We werken samen met boerenverenigingen om in contact te komen met kleinschalige koffieboeren, zodat we samen tastbare resultaten kunnen behalen voor milieuvriendelijke en duurzame landbouw.

Meer weten?

Lees hoe we werken aan een duurzame koffiesector.

[button:https://www.solidaridad.nl/supply-chains/koffie]Lees meer[/button]