Klimaatverandering bedreigt de koffieteelt

Heske Verburg, directeur van Solidaridad, benadrukte bij de opening hoe groot de problemen zijn voor koffieboeren: Misoogsten door temperatuurstijging, ziektes, droogte en bodemerosie door slagregens – koffieplanten zijn erg gevoelig voor weersinvloeden. De gevolgen van klimaatverandering zijn een dagelijkse realiteit voor steeds meer koffieboeren. Klimaatwetenschappers verwachten dan ook dat de helft van de koffieplantages in 2050 niet meer geschikt zal zijn voor de koffieteelt: het is er dan te warm en te droog.

Ook koffiebedrijven hebben een rol

Hans Docter, directeur duurzame economische ontwikkeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken hield een gloedvol betoog voor investeringen in de boeren die onze koffie, chocolade en vele andere dagelijkse boodschappen produceren.”Onze economie doet goede zaken met de bewerking en verkoop van deze belangrijke grondstoffen. Het is van het grootste belang dat de boeren het beter krijgen en daar kunnen bedrijven in Nederland ook een rol in spelen. Grote bedrijven zoals Douwe Egberts kunnen een verschil maken voor de toekomst van de koffie. Dat is goed voor de boeren en voor onze eigen economie.”

Gééén kopje koffie

VOF de Kunst bracht bruisend de première van Gééén Kopje Koffie ten gehore. Een dag eerder, na een leuk interview met Heske Verburg, ging het nummer de ether in bij radiostation 100%NL. Luister hier het radio-interview en Gééén Kopje Koffie terug. Benieuwd naar de lyrics van het nieuwe liedje? Lees (en zing) mee!

[video:https://youtu.be/2jIxmhZwew4]

Bekijk hier onze campagnesite.