Palmolieboeren tijdens een training in West Kalimantan.

Verhogen van de palmolie-oogst

Kleinschalige boerenbedrijven produceren ongeveer 40% van 's werelds palm- en palmpitolie. Hun productiviteit is echter naar schatting 40% lager dan die van grote bedrijven. Vaak kunnen zij door het toepassen van relatief eenvoudige maatregelen, zoals betere dosering van mest en bestrijdingsmiddelen en door op het juiste moment te oogsten, hun productiviteit behoorlijk verhogen. In de meeste gevallen draagt dit ook bij aan lagere kosten en dus een beter inkomen.

Circa 5.500 boeren

Binnen het project leren boeren welke technieken ze kunnen toepassen en ook hoe ze eventueel aan de eisen voor RSPO gecertificeerde palmolie kunnen voldoen. Circa 1.600 boeren ontvangen gedurende een half jaar wekelijkse training. Daarnaast worden nog eens 3.900 boeren bereikt via 'Farmer Field'-dagen, radio en televisie en via een dienst met informatieve SMS-berichten. Het project bereikt zo in totaal 5.500 boeren en beslaat een gebied van ongeveer 16.000 hectare.

Partners

Dit programma wordt gecoördineerd door Solidaridad in samenwerking met de volgende partners: Good Return, Credit Union Keling Kumang, Henkel en BASF. "We zijn erg blij dat Henkel en BASF dit project in West Kalimantan steunen", zegt Marieke Leegwater, programmamanager Palmolie van Solidaridad. "Wij vinden het van groot belang dat bedrijven die gebruikmaken van palmolieproducten hun verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan de opbouw van een duurzame palmolieketen door daadwerkelijke ondersteuning van boeren in de productieregio’s. Dit project is een goede manier om daar vorm aan te geven. Het levert naar verwachting een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de levens van onafhankelijke palmolieboeren in de provincie West-Kalimantan; één van de armste regio's in Indonesië."

Wil je meer weten?

Bekijk wat we nog meer doen op het gebied van duurzame palmolie via onze Engelstalige website: