Een duurzame en eerlijke wereld voor iedereen

De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Aan de loterij doen inmiddels 2,9 miljoen Nederlanders mee. Met hun deelname maken ze kans op honderdduizenden prijzen. Tegelijkertijd steunen de deelnemers 103 goededoelenorganisaties. Solidaridad is één van de goede doelen die deze steun de afgelopen 5 jaar ontving. De Postcode Loterij heeft onze samenwerking het afgelopen half jaar geëvalueerd met als positieve uitkomst dat we opnieuw voor 5 jaar een jaarlijkse bijdrage ontvangen. “Eten, kleren en sieraden leggen vaak een lange weg af voordat ze bij ons in de winkel liggen. Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden worden tijdens dit productieproces niet altijd eerlijk behandeld en milieu en gezondheid lijden vaak schade”, aldus Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen bij de Nationale Postcode Loterij. “Alleen door samen te werken met alle spelers in de productieketen, van boer tot multinational, kan de wereld duurzamer en eerlijker worden. Dat is wat Solidaridad doet, en daarom blijven we Solidaridad samen met de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij van harte ondersteunen.”

Tegengaan van chronisch nierfalen

Dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij hebben we de afgelopen 5 jaar veel mooie projecten kunnen realiseren. Zoals ons project in El Salvador, waar we een programma gericht op schoon drinkwater, genoeg rust en schaduw opzetten om chronisch nierfalen bij suikerrietkappers tegen te gaan. De bijdrage stelde ons ook in staat om 2 films te produceren over dit onderwerp: ‘Jesser en het suikerriet’, een film voor kinderen, en ‘Engel in het suikerriet’, die vertoond werden op diverse filmfestivals.

Foto: Tom Laffay

Op weg naar Goed Goud

Ook maakte de Nationale Postcode Loterij ons project  ‘Op weg naar Goed Goud’  mogelijk. Samen met mijnbouwgemeenschappen, mijnbouwers en juweliers, werkt Solidaridad aan de ontwikkeling van Goed Goud. Het project benadrukte dat goudwinning grote schade toebrengt aan mens en milieu en dat goudmijnwerkers maar weinig terugzien van de werkelijke waarde van goud. Een campagne met topsporters zoals Nicolien Sauerbreij, Ron Zwerver en Hein Vergeer vroeg aandacht voor de vaak schrijnende omstandigheden in de goudmijnbouw. Zij riepen de sieradensector en het internationaal Olympisch Comité op om Goed Goud te gebruiken. Daarnaast kregen we de kans het verhaal rond Goed Goud te vertellen bij Koffietijd en RTL Live.

Blij met verlenging van de samenwerking

Solidaridad-directeur Heske Verburg:"We zijn ontzettend blij met deze prachtige projecten en met het feit dat de Postcode Loterij de samenwerking opnieuw met 5 jaar heeft verlengd. Met de bijdrage van de Postcode Loterij kunnen wij ons de komende 5 jaar – samen met multinationals, overheden, boeren en arbeiders – blijven inzetten voor de verduurzaming van productiemethoden en verbetering van arbeidsomstandigheden in productieketens.”