De Goedkoopste Winkel

In de winkel kun je voor één dag bananen, chocolade en koffie kopen tegen bodemprijzen. Zo kost een kilo bananen 31 cent, een reep pure chocolade van 150 gram 13 cent en 300 gram koffie 64 cent. Die prijzen zijn gelijk aan wat de bananen-, cacao- en koffieboeren krijgen voor hun producten.

Op die manier laten we zien  hoe de prijs in de handelsketens van bananen, cacao en koffie wordt verdeeld. Cacaoboeren ontvangen maar 7% van de prijs die de consument in de winkel betaalt. De handelaar ontvangt 14%, het chocolademerk 35% en de supermarkt maar liefst 44%. 

De planeet lijdt verlies

Dat de boer zo weinig verdient, heeft ernstige gevolgen voor boeren en hun gezinnen. Veel cacaoboeren leven in extreme armoede. Hun kleine stukjes land brengen te weinig op. Veel jongeren zien een toekomst als cacaoboer niet zitten, terwijl hun ouders vaak te oud zijn om op de plantages te werken. 

Terwijl bedrijven hogerop in de keten goed verdienen aan de verkoop van bananen, chocola en koffie, lijdt de planeet eigenlijk verlies. Bij de bananenteelt worden bijvoorbeeld veel pesticiden gebruikt, waar arbeiders en omwonenden van plantages ziek van worden en dieren en planten aan doodgaan.

Koffie, chocola en bananen hebben hoge ‘verborgen kosten’. Dat zijn die kosten voor het maken en vervoeren van het eindproduct, die nu worden afgewenteld op het milieu of op de maatschappij. Die kosten kun je berekenen en dat heeft de organisatie True Price gedaan. Voor een reep pure chocola zijn de verborgen kosten voor de planeet 34 eurocent en de sociale kosten voor de maatschappij €1,19. In de Goedkoopste Winkel van Nederland kom je hier alles over te weten.

Hoe wil jij het verdelen?

Vanaf Black Friday kunnen alle Nederlanders meedoen aan een onderzoek om naar eigen inzicht de prijs te verdelen. Half december worden de uitslagen bekend gemaakt.  

Doe ook mee en vul hier jouw verdeling van de prijs in: 

[button:http://www.verdeeldeprijs.nl large:true]Doe mee[/button]