1,5 miljoen kinderen lopen gevaar

Wereldwijd werken zo’n 1,5 miljoen kinderen in kleinschalige goudmijnen. In Oeganda werken naar schatting 15 duizend kinderen in mijnen onder zware omstandigheden. Zij worden elke dag blootgesteld aan grote risico’s als het instorten van mijnen, het gebruik van giftig kwik en koolstofmonoxidevergiftiging. Veel van deze kinderen komen uit instabiele families met lage inkomens en gaan niet of onregelmatig naar school.

Samenwerking door hele keten heen

In het programma dat we in Oeganda starten om kinderarbeid effectief tegen te gaan, werkt Solidaridad aan verantwoorde, efficiënte en winstgevende goudwinning in de betrokken mijnen. Stop Kinderarbeid richt zich op het voorkomen en verminderen van kinderarbeid in en rondom de mijn en het stimuleren van kinderen om naar school te gaan. Fairtrade verzorgt de certificering van het goud en Philips en Fairphone, die worden gezien als koploper in de verduurzaming van de elektronica-industrie, gaan dit gecertificeerde goud gebruiken in hun producten. Unicef werkt aan het lobbyen bij nationale Oegandese partijen om betere wetgeving rond kinderarbeid te realiseren. Het partnerschap en het programma duren 2 jaar en dienen als voorbeeld voor de ontwikkeling van meerdere projecten om de problemen in de goudmijnbouw aan te pakken.

 

Het project is gestart in het kader van het Convenant Verantwoord Goud, dat alle samenwerkingspartners hebben ondertekend.