Afgelopen donderdag 16 mei mocht Solidaridad haar 50-jarig bestaan vieren in de aanwezigheid van onze internationale partners. Het evenement vond plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Een van de hoogtepunten van de dag was de keynote toespraak van Mawuse Hotor, een jonge cacaoboerin uit Ghana die deelnam aan de MASO cacao-opleiding van Solidaridad. ‘De toekomst van cacao ligt in de handen van de jeugd,’ zei Mawuse vol overtuiging en passie voor haar vak.

Keynote spreker Mawuse Hotor op het podium tijdens de jubileumconferentie

Het verhaal van Mawuse Hotor

De dag begon met het welkomstwoord van Heske Verburg, de directeur van Solidaridad in Europa en de organisator van het ochtendprogramma. Zij verwelkomde de gasten en introduceerde de keynote spreker van de ochtend, Mawuse Hotor, een 26-jarige cacaoboerin en ondernemer uit Ghana. Nadat Mawuse haar MASO cacaotraining van Solidaridad had afgerond is zij een eigen cacaoboerderij begonnen.

De weg daarnaartoe was echter niet makkelijk geweest. Mawuse vertelde over haar jeugd in haar dorp in Ghana waarbij armoede niet ver te zoeken was. Haar ouders zijn zelf cacaoboeren en weten hoe moeilijk het leven van een Ghanese cacaoboer is. Ondanks de tegenslagen heeft Mawuse dankzij haar doorzettingsvermogen haar schoolopleiding kunnen afronden. Vervolgens ging ze, net zoals veel jonge mensen in haar land, aanvankelijk haar geluk in de grote stad zoeken. Dat viel tegen; de stad is duur en ze miste haar familie. 

Het was de moeder van Mawuse, Mary Ahotor, die haar over de MASO cacao-opleiding van Solidaridad vertelde. In eerste instantie vond Mawuse dat niks voor haar: terugkeren naar het dorp om cacaoboer te worden leek haar geen goed economisch perspectief. Met humor vertelde Mawuse aan het publiek wat haar moeder toen tegen haar zei: ‘Ik ben je moeder, luister toch naar me!’

De toekomst van cacao – en van de jeugd

Mary Ahotor bleek gelijk te hebben. Zo heeft Mawuse in de loop van de training haar liefde voor cacao-kweken ontdekt. Het was niet makkelijk om een stuk grond te krijgen maar nu is Mawuse een trotse eigenaar van haar eigen cacaoboerderij en vertelde vol passie over haar vak. ‘Farming is my first love,’ zei ze op het podium.

Dit jaar verwacht Mawuse haar eerste cacao te oogsten en daarnaast start ze met haar lerarenopleiding. Ze is vol dromen en ambities. ‘De toekomst van cacao ligt in de handen van de jeugd,’ vertelde ze vol overtuiging aan het publiek.   

Internationale panelleden in discussie over de gevolgen van en de oplossingen voor klimaatverandering. Rachel Wanyoike (rechts), directeur van Solidaridad in Oost en Centraal Afrika, was de moderator. Op het scherm achter de panelleden is de feedback uit het publiek zichtbaar door middel van de app Mentimeter

Paneldiscussies over duurzame ontwikkeling

Dat de jeugd een belangrijk onderdeel vormt van een duurzame toekomst bleek ook tijdens de hierop volgende paneldiscussies. In twee grote zalen in Tivoli vonden vier paneldiscussies over duurzame en inclusieve ontwikkeling plaats. Alle vier de onderwerpen draagt Solidaridad in haar werk, missie en visie een warm hart toe. De besproken thema’s waren klimaatadaptatie, publieke-private partnerschappen, betere toegang tot financiën voor middelgrote boeren in ontwikkelingslanden en betere werkgelegenheid voor de jeugd in Afrika.

Elke panelsessie werd voorgezeten door een van de directeuren van de regionale kantoren van Solidaridad en bestond uit vijf tot acht panelleden. Deze zijn afkomstig uit verschillende sectoren: het bedrijfsleven, financiële instellingen, de overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen.

De panelsessie over publieke-private partnerschappen

Naast Mawuse Hotor nam ook Walter Guitierrez, een koffieboer uit Peru, deel aan de paneldiscussies. Als geen ander kunnen zij beiden vertellen over hun directe ervaring in de landbouw in een ontwikkelingsland.

In elke panelsessie werd ook gebruik gemaakt van de app Mentimeter. Zo konden de gasten op een laagdrempelige wijze ook hun mening over het onderwerp delen. In de komende weken kun je op onze internationale website meer lezen over de inhoudelijke paneldiscussies.

50 jaar geschiedenis in 3 uur

Het middagprogramma stond in het teken van de internationale geschiedenis en het werk van Solidaridad, met 500 gasten en collega’s als publiek in de grote Hertz zaal. De voorstelling werd ingeleid door Mariam Dao Gabala, voorzitter van de Internationale Raad van Toezicht, en Nico Roozen, de inmiddels voormalige Executive Director van Solidaridad Network.

Nico Roozen nam het publiek mee door de bijzondere geschiedenis van Solidaridad, ooit een activistische organisatie die zich inzette voor de rechten van de armen en onderdrukten in Latijns-Amerika. Hij stond ook stil bij de mensen die in de bewogen jaren ‘60, ‘70 en ‘80 hun leven hadden gegeven voor sociale rechtvaardigheid.

Nico Roozen staat stil bij Oscar Romero, de Aartsbisschop van San Salvador. In 1980 werd Romero neergeschoten wegens zijn uitingen tegen de militaire onderdrukking in zijn land, El Salvador

In de hierop volgende voorstelling werd het publiek meegenomen door de diverse maatschappelijke thema’s waar Solidaridad aan werkt, waaronder klimaat, digitale data, inclusiviteit en toegang tot financiën. Zo kwam ook een aantal internationale Solidaridad collega’s aan het woord. Allemaal vertelden ze vol passie over het werk dat al gaande is en de uitdagingen die ons nog staan te wachten. De voorstelling werd muzikaal begeleid door Njambi Atema and the Aretha Franklin Experience.

Heske Verburg vertelt over het nieuwe crowdfunding initiatief van Solidaridad

Het overhandigen van het stokje van directeur

Naast het vieren van het 50-jarig bestaan van Solidaridad werd Nico Roozen in het zonnetje gezet. Hij kreeg o.a. een staande ovatie van het publiek voor zijn langdurige inzet voor de organisatie. Na 35 jaar trouwe dienst nam hij officieel afscheid als directeur van Solidaridad Network en droeg het stokje over aan zijn opvolger Jeroen Douglas, die vervolgens vol goede moed de aanwezigen toesprak.

Nico Roozen draagt het stokje over aan Jeroen Douglas

De middag kwam tot een feestelijke afsluiting met het liedje ‘Ain’t no stopping us now!’ waarbij de aanwezigen op het podium en het voltallige publiek samen zongen en dansten. Zo werd het nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van Solidaridad vrolijk ingeluid.

De regio-directeuren van Solidaridad op het podium met Jeroen Douglas (in blauw pak rechts), de nieuwe Executive Director van Solidaridad Network

Hartelijk dank aan onze donateurs!

In de afgelopen decennia hebben wij ons werk niet kunnen doen zonder de steun van onze trouwe donateurs. Hiervoor hartelijk dank! Samen blijven wij ons inzetten voor een meer duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld, voor de huidige en toekomstige generaties.

Je kunt ons ook blijven volgen op onze website, social media en via de nieuwsbrief!

Fotograaf: Rutger Geerling