Toen ik 10 dagen geleden geleden de kantoordeur achter me dichttrok had ik niet kunnen vermoeden dat ons land totaal zou veranderen. Voor Solidaridad betekent dit dat reizen en evenementen zijn afgelast en dat bijna alle medewerkers thuiswerken. Gelukkig zijn we vooralsnog allemaal gezond. In Azië zijn alle 38 vestigingen van Solidaridad gesloten. Ook in Afrika en Latijns-Amerika werken veel collega’s vanuit huis. Veel collega’s combineren nu hun werk met zorg voor kinderen en ouderen. Ons hart gaat uit naar iedereen die getroffen is door het virus en door de situatie die hierdoor is ontstaan, zowel in Nederland als daarbuiten.

Boeren, mijnwerkers en arbeiders in minder ontwikkelde landen

Speciaal denken wij ook aan de boeren, mijnwerkers en arbeiders in de landen waarin wij werken. De mensen die zorgen voor het eten op ons bord en het goud in de laptops waar we nu allemaal mee thuiswerken. Ook zij worden hard geraakt. We maken ons grote zorgen over de gezondheidszorg in minder ontwikkelde landen. Maar ook over de effecten van de coronacrisis op de economie. We werken hard om die gevolgen zo goed mogelijk te beperken.

Een paar voorbeelden.

  • In China lag het openbare leven wekenlang stil. Daardoor konden wij boeren niet trainen. Gelukkig konden we wel gebruik blijven maken van digitale training tools, zodat zij in het najaar toch hun duurzame katoen kunnen oogsten.
  • In Ghana zijn alle grote evenementen geannuleerd. Daardoor gaat de lancering van een investeringsfonds voor vrouwen in goudmijnen niet door. Door goed contact met lokale banken en investeerders te onderhouden, kunnen we het fonds binnenkort gelukkig toch opstarten.
  • In Colombia richt het team zich nu op voorlichting onder de boeren over het voorkomen van de verspreiding van corona.

Solidariteit

Wij zijn ontzettend trots op onze 720 medewerkers in 41 landen, die op dagelijkse basis, en juist ook nu laten zien wat het betekent om solidair te zijn. Het is ook hartverwarmend om te zien hoeveel solidariteit er in Nederland getoond wordt, hoeveel mensen iets ondernemen voor de zwakkeren in onze samenleving.

Onze bereikbaarheid

We zijn nu iets minder goed bereikbaar dan je van ons gewend bent. Als je contact met ons wilt opnemen, raden we aan om dat te doen via email: info@solidaridad.nl. Op werkdagen tussen 15:00 en 17:00 uur zijn wij ook telefonisch bereikbaar via 030-272 0313.

Velen van jullie steunen ons al heel lang. Veel dank hiervoor! Sommigen van jullie zitten momenteel misschien zelf in een vervelende situatie. De komende tijd zullen wij donateurs die op leeftijd zijn bellen om ook op die manier solidair te kunnen zijn en en een luisterend oor te kunnen bieden.

We wensen je heel veel sterkte in deze onzekere tijd.

Heske Verburg

Directeur Solidaridad Europa