Stokbrood en wijn voor 10 gulden

“We kennen Solidaridad al van heel lang geleden”, vertelt Marja. “In 1974 waren we met een interkerkelijk jeugdkoor bij een kerstdienst in Rotterdam. Je kon bij de uitgang stokbrood met wijn kopen voor 10 gulden, de opbrengst ging naar Solidaridad. Later kwam ik Solidaridad in het werelddiaconaat weer tegen. Zo kwamen ze langs toen ze wilden starten met Max Havelaar.”

Marja en Volkert Bakker

Knap werk

Solidaridad richt zich op de hele keten. Bedrijven, tussenhandel, boeren én de consument. “Doordat Solidaridad met Max Havelaar begon, is Douwe Egberts ook naar de herkomst van zijn bonen gaan kijken. Dat is wel knap werk”, vindt Marja. Volkert: “Maar uiteindelijk is natuurlijk de bewustwording van consumenten het belangrijkst. Zij moeten om duurzame producten en transparantie van de industrie vragen.”

Verantwoord en leuk

“Veel mensen zien in dat het zo niet langer kan, maar maken er geen werk van. Ze zijn bang teveel te moeten inleveren”, zegt Marja. “Terwijl we in Nederland eigenlijk makkelijk praten hebben”, vindt Volkert. “We kunnen makkelijk een stapje terug doen.” Marja: “Verantwoord doen betekent niet dat je met een dikke trui aan in de kou moet zitten. Je kunt ook fijne manieren vinden om de stap naar duurzaamheid te zetten. Het is goed dat Solidaridad daar werk van maakt.”

Solidaridad wil ook uw verhaal horen

Hoe ben jij verbonden met het werk van Solidaridad? Leeft u heel duurzaam of heeft u iets anders interessants te vertellen? Wij horen het graag! Stuur een mail naar bob.boot@solidaridad.nl en we nemen contact met u op.