Een voedzame aanvulling op rijst

Rijst is voor boeren in Sierra Leone het belangrijkste basisgewas. Dit gewas kan alleen tijdens het regenseizoen worden verbouwd. In het droge seizoen worden de akkers dus niet gebruikt. De gevolgen: weinig voedselzekerheid en veel ondervoeding bij kinderen onder de vijf jaar. Daarom vraagt Solidaridad uw steun voor een programma waarmee moeders het tij kunnen keren.

Zaden en gereedschap voor een betere oogst

De vrouwen krijgen groentezaden voor okra, kool, komkommer, wortel en peper. Groenten met een hoge voedingswaarde, die zij gebruiken om gezonde maaltijden te bereiden. Kwalitatief goed gereedschap en de juiste mest zorgen voor een nog betere oogst. De extra opbrengst wordt verkocht voor extra inkomen.

Trainingen groenteteelt en spaargroepen

De trainingen zijn gericht op ‘klimaatslimme landbouw’. Moeders maken de stap van alleen rijstteelt naar de doorlopende teelt van groenten die ook buiten het regenseizoen geoogst worden.

De vrouwen kunnen deelnemen aan een spaar- en leengroep. Zij krijgen trainingen in financiële vaardigheden. Met het spaargeld kunnen zij bij toerbeurt investeren in uitbreiding van hun activiteiten, waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

“We werken nu in het regen- en droge seizoen om verschillende groenten te verbouwen, zoals okra, kool, komkommer, wortel en peper. Die kan ik ook het hele jaar doorverkopen om ons inkomen te verbeteren.”

Fatamata Roger, deelnemer training

Help jij mee met een gift?

De impact van je steun wordt al op korte termijn zichtbaar. Binnen een half jaar kunnen de vrouwen – mede dankzij jouw steun – meer oogsten en zorgen voor voedzame maaltijden.

De eerste deelnemers zijn ontzettend blij met de stappen die ze hebben gemaakt. Help je mee om ondervoeding tegen te gaan?

Goed gereedschap en trainingen over het telen van groenten die je het hele jaar kunt oogsten, worden ingezet in de strijd tegen overvoeding bij jonge kinderen.