DRIE KEER ZOVEEL CACAO PER HECTARE

Fotojournalist Kadir van Lohuizen reisde op verzoek van Solidaridad af naar Ivoorkust, naar de oorsprong van onze chocoladereep. Van Lohuizen was een week te gast bij twee cacaoboeren en hun gezinnen. Zij tonen opvallende overeenkomsten en verschillen in hun werk en leven. Zo oogst de ene boer per hectare drie keer zoveel cacao als zijn buurman. Van Lohuizen zegt hierover: “De verschillen tussen de twee boeren zijn groot. In hun werk en in hun gezinsleven. Maar de relativering is dat het gezin dat beter cacao teelt, door training en meer kennis, nog steeds niet goed kan leven van de opbrengst. Ze zijn alleen minder arm.”

[video: https://www.youtube.com/watch?v=gjbwoxNA0Rk]

NIEUWE INVESTERINGEN NODIG VOOR REDDEN CACAOTEELT

Wereldwijd is de cacaoproductie in gevaar. Als er niets gebeurt, kunnen cacaoboeren niet langer aan de groeiende vraag voldoen. Hans Perk, programmamanager van Solidaridad, zegt: “De huidige inspanningen zijn niet voldoende om de problemen op te lossen. Daarvoor zijn nieuwe investeringen nodig; van de sector zelf, van overheden en NGO’s. Bovendien moeten er nieuwe wegen bewandeld worden.” De multimediale expositie ‘for the love of chocolate’ opent nieuwe perspectieven, maar toont ook dat de weg naar een duurzame cacaosector lang is.

VAN PLANTAGE NAAR SUPERMARKT

Kadir van Lohuizen legde op indringende wijze de weg van een cacaoboon vast. Hij maakte vele portretten van mensen die werken in de cacao- en chocoladeproductie. Na het bezoek aan de boeren volgt Van Lohuizen de cacao tot aan de export in Ivoorkust. Via ’s werelds grootste cacaohaven in Amsterdam en een van de grootste chocoladefabrieken ter wereld, Mars in Veghel, eindigt zijn reis bij de consument in de supermarkt. Ontwerper Jeroen de Vries maakte van het foto- en videomateriaal een multimediale tentoonstelling.

REIZENDE TENTOONSTELLING

Solidaridad wil met het multimediale beeldverhaal ‘for the love of chocolate’ het draagvlak voor duurzame cacaoproductie in de chocoladesector vergroten en maakt plannen om hiermee in 2014 de wereld van cacao en chocola rond te reizen. Solidaridad wil partners en bedrijven steunen die met dit verhaal hun personeel, klanten of consumenten willen betrekken bij duurzame cacaoteelt.