De Small Farmer Atlas

Er zijn wereldwijd 510 miljoen boeren met minder dan twee hectare grond, die samen 30% van de wereldvoedselvoorziening verzorgen. Zonder die boeren is jouw kop koffie of reep chocola een stuk minder vanzelfsprekend. Deze kleinschalige boeren zijn ontzettend belangrijk, maar hun perspectief ontbreekt vaak in de productieketen. Grote spelers bepalen vaak de duurzaamheidsagenda, terwijl mensen die het voedsel produceren niet kunnen meepraten.

Daarom introduceerden wij tijdens de donateursdag de eerste Solidaridad Small Farmer Atlas. Dit rapport laat het perspectief van 10,000 kleinschalige boeren uit 18 verschillende landen zien, en biedt diepgaande inzichten in hun levens en uitdagingen.

Het hele event terugkijken? Onderaan deze pagina vind je de volledige opname van de Solidaridad Donateursdag 2023. 🎥

In gesprek met Suzan Yemedi

Samen met Suzan Yemedi, voormalig Country Manager van Solidaridad in Ghana, gingen we dieper in op de verhalen uit de atlas en de zorgen van kleinschalige boeren.

 

In de atlas vroegen we boeren naar hun perspectief op balans met de natuur, welvaart en inclusiviteit. En wat blijkt? Boeren maken zich vooral zorgen over het omgaan met prijsschokken, waardoor ze niet kunnen investeren in klimaatadaptatie. Door de klimaatcrisis zijn investeringen op de boerderijen en plantages nodig, maar door de lage prijzen die ze vaak krijgen is investeren onmogelijk. Wie rood staat, kan niet groen doen.

“Het is steeds moeilijker geworden. Vooral nu, met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zijn de prijzen van bijvoorbeeld meststoffen gestegen.”

Jessica Mendoza en Edwin Peña, bananenboeren in Peru

Komt een katoenboer in Brussel

Naast de directe samenwerking met kleinschalige boeren, is het ook cruciaal dat er bijvoorbeeld wet- en regelgeving is die deze boeren beschermt. Daarom zijn we met twee boeren afgereisd naar het Europees Parlement in Brussel. Onze persvoorlichter Bram Verkerke was daarbij en vertelde tijdens de donateursdag het verhaal van Pedro Marenja, een katoenboer uit Mozambique.

Pedro ging naar Brussel om op te komen voor inclusieve en eerlijke wetgeving. Zijn verhaal laat zien wat het effect kan zijn van eerlijke regels, en hoe internationale samenwerking nodig is om duurzame verandering in gang te zetten.

Kom je volgend jaar weer?

Kortom, het was een dag vol informatie, inspiratie en interactie. En dat allemaal dankzij onze trouwe supporters. Dankzij hen maken we positieve impact op het leven van kleinschalige boerenfamilies wereldwijd.

Na zo’n succesvolle editie kijken we alweer uit naar de volgende donateursdag. We bedanken alle bezoekers voor hun aanwezigheid en steun. Samen zetten we ons in voor een wereld waarin alles gemaakt wordt in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties.

Op de hoogte blijven van de volgende donateursdag?

.

Kijk de hele Donateursdag hier terug 🎥

Hoogtepunten van afgelopen jaar

Kleinschalig boeren in West Afrika: uitdagingen, oplossingen en kansen

Komt een boer in Brussel

De toekomst, samen met jou