Wij willen met deze actie benadrukken dat het noodzakelijk is om katoenboeren, arbeiders en het milieu te beschermen met solidaire wetgeving. ‘Want nu mág het gewoon: kleding verkopen die is gemaakt ten koste van mens en milieu. Maar dat het mag, betekent niet dat het ook kan’, vindt Heske Verburg, directeur van Solidaridad. 

Wie: Textielarbeiders – 30 paspoppen protesteren op Black Friday in Leiden
Wat: Protest van de makers van kleding tegen slechte arbeidsomstandigheden
Waar: Stationsplein, voor Leiden Centraal station
Tijd: vrijdag 26 november van 10-16 uur

Het protest vindt plaats op een plek waar veel winkelend publiek en reizigers passeren. We gaan actief het gesprek aan met geïnteresseerde passanten over de makers van hun Black Friday koopjes.

Solidaire wet

Wij zijn voorstander van een wettelijke zorgplicht voor duurzaam en verantwoord ondernemen zoals die momenteel door de Tweede Kamer in behandeling is. Op 2 december spreekt de Kamer er opnieuw over. Ook in Europa wordt regelgeving voorbereid. Maar het gaat traag en er is veel weerstand tegen wetgeving die marktpartijen medeverantwoordelijk maakt voor wat er bij de leveranciers gebeurt. Terwijl de markt, onder andere door het uitoefenen van continue prijsdruk, juist mede verantwoordelijk is voor het creëren van misstanden. Daarom roepen wij iedereen op om de petitie te tekenen.