Solidaridad stimuleert innovatieve oplossingen

De kweek van vis en schaaldieren – ook wel aquacultuur genoemd – zorgt voor grote problemen. Bijvoorbeeld waterverontreiniging, afval en aantasting van unieke natuurgebieden, zoals mangrovebossen en koraalriffen. Daarom organiseren we samen met onze Vietnamese partner Fresh Studio en de mede door Solidaridad ondersteunde Seafood Trade Intelligence Portal de Aquaculture Innovation Challenge. In deze innovatiewedstrijd brengen we investeerders en bedrijven in de vis- en schaaldierenindustrie bij elkaar, om hen samen te laten werken aan duurzame oplossingen. Tijdens het kick-off-event op 6 december ontmoette iedereen elkaar: Vietnamese kwekers, Europese en Aziatische ondernemers, vertegenwoordigers van visvoer en andere toeleveranciers, én investeerders die op zoek zijn naar duurzaam rendement, zoals Rabobank Azië en de Aziatische ontwikkelingsbank.

Oplossing voor wereldbevolking, duurzame uitdaging

Met name in Aziatische landen zoals Vietnam groeide de kwekerijsector de afgelopen jaren explosief. Gekweekte vis en schaaldieren zijn namelijk een belangrijke voedselbron voor een steeds grotere wereldbevolking. Kwekers en verwerkers hebben echter weinig kennis over duurzaam produceren, voedselveiligheid en de markt. Kwekerijen lozen bijvoorbeeld visuitwerpselen, antibiotica en chemische stoffen in zee en rivieren. Solidaridad werkt daarom samen met haar partners aan een duurzame en transparante vis- en schaaldierenindustrie.

Samen werken aan een duurzame kweekindustrie

In de Aquaculture Innovation Challenge stimuleren we nieuwe ideeën en innovatieve oplossingen voor duurzame aquacultuur, door bedrijven uit de hele sector samen te brengen met investeerders. De komende maanden werken de deelnemers hun innovatieve ideeën uit en dienen ze hun plannen in. In 2 rondes, in maart en mei, worden de beste ideeën geselecteerd. De finalisten pitchen in juni hun plannen. Hierbij worden ze intensief begeleid door deskundigen op het gebied van de kwekerijsector, communicatie en financiën. Zo zorgen we ervoor dat de winnaars hun plannen daadwerkelijk kunnen uitvoeren en bijdragen aan duurzame kweek van vis- en schaaldieren.

Op de hoogte blijven?

Met welke ideeën komen de deelnemers van de wedstrijd en hoe werken we samen aan een duurzame vis-, schaaldierenindustrie? Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de nieuwsbrief van Solidaridad.

Meer over de Aquaculture Innovation Challenge vind je op aquaculturechallenge.com.