‘Eerlijk wedstrijd, eerlijke prijs’

Dit jaar vond de Varsity voor de 133e keer plaats. Jaap Scholten, Mick Makker, Robert Vicic, Nelson Ritsema en stuurvrouw Dieuwke Fetter van het Amsterdamse Nereus waren met hun boot de trotse winnaars van de eerste gouden medailles (zogenaamde ‘gouden blikken’) van eerlijk gewonnen goud. Elk blik bestaat uit 20 gram Goed Goud afkomstig van kleinschalige Peruaanse Fairtrade-goudmijnen. “Bij een eerlijke wedstrijd hoort een eerlijke prijs”, vindt Oscar Smit van de Varsity. “Dankzij de samenwerking met Solidaridad is het ons gelukt aan goud te komen dat zo’n eerlijke prijs mogelijk maakt.”

‘Als de Varsity het kan, kan iedereen het’

Nico Rienks, voormalig Olympisch kampioen roeien, reikte de gouden blikken aan de winnaars uit. Hij zet zich al geruime tijd in voor bewustwording rond de problemen die er spelen in de goudsector en de oplossingen die Solidaridad biedt. “De gouden blikken van 2016 tonen aan dat het verwerken van eerlijk goud in sportmedailles mogelijk is. Ik hoop dat deze mijlpaal ook andere sportwedstrijden zoals de Olympische Spelen over de streep trekt hun medailles eerlijk te laten produceren.”

[video: https://youtu.be/EOo38eyGZwo]

Over de Varsity

De Varsity is de oudste sportwedstrijd van Nederland en wordt gehouden sinds 1878. Op het Amsterdam-Rijnkanaal nemen toproeiers het ieder jaar tegen elkaar op in de 'Race der Oude Vieren' onder het toeziend oog van zo'n 5.000 toeschouwers. Alles draait hierbij om het winnen van het gouden blik. Deze wordt door sommige roeiers als waardevoller beschouwd dan een gouden plak op de Olympische Spelen.

Meer weten over Goed Goud?

Bekijk hoe deze 11 Olympische sporters zich inzetten voor Goed Goud.

[button:/gavoorgoedgoud] Ga voor Goed Goud [/button]