Innovatie in de race om duurzame proteïneproductie

De jury prees de goede aanpak van Entobel: “Deze innovatie heeft zijn succes al bewezen elders in de wereld en is deel van de oplossing voor de race om een duurzame proteïneproductie.” Het winnende team van Entobel ontving 10.000 dollar en werd voorgesteld aan investeerders, om de innovatie verder te ontwikkelen.

Groeiende wereldbevolking vraagt om oplossingen 

De aquacultuursector groeide de afgelopen jaren explosief, met name in Aziatische landen zoals Vietnam. Dit gaat gepaard met problemen, zoals waterverontreiniging, afval en aantasting van mangrovebossen en koraalriffen. Nieuwe oplossingen voor de viskweekindustrie zijn daarom noodzakelijk, waarschuwt Arie Veldhuizen, landbouwconsulent bij de Nederlandse Ambassade in Vietnam: “Over 40 jaar hebben we een wereldbevolking van 10 miljard mensen. Die moeten allemaal eten. Dit soort initiatieven helpt echt om dat voor elkaar te krijgen. Deze innovatiewedstrijd is bovendien uniek omdat het start-ups, innovatie en duurzaamheid combineert om de kleine voedselproducenten te helpen.”

Fabrieken in alle tropische landen

Gaetan Crielaard van Entobel: “Deze prijs helpt ons een pilot te draaien en te focussen op de fondsenwerving voor de bouw van onze fabriek. Ons plan is behoorlijk ambitieus: we starten met één fabriek, maar willen daarna meer fabrieken bouwen. Eerst in Vietnam en dan in andere landen in Zuidoost-Azië, Afrika en Zuid-Amerika. We geloven dat onze innovatie relevant is voor alle tropische landen.”

Meer interessante innovaties met potentie

Tijdens de aquacultuur innovatiewedstrijd wekten ook de niet-winnende innovaties de interesse van investeerders. De organisatie hoopt dat hieruit nieuwe partnerschappen ontstaan die samen helpen de aquacultuursector in Vietnam klaar te stomen voor een duurzame toekomst.
 
Lees meer over de Aquaculture Innovation Challenge