Ontmoet Ganga

Katoen. Hoeveel kleding daarvan heb jij in jouw kast? Aan dit gewas wordt wereldwijd ontzettend veel verdiend. Daarom wordt het ook wel het ‘witte goud’ genoemd. Het zou zelfs meer opbrengen dan graan of rijst. Dat klinkt mooi, maar de werkelijkheid is helaas niet zo veelbelovend voor kleine katoenboeren in India.

Ganga (33) woont in het dorpje Karim Nagar. Als jong meisje werd zij uitgehuwelijkt, nog voordat zij haar school kon afmaken. Toen zij er op haar drieëntwintigste alleen voor kwam te staan met drie kleine kinderen, had ze niets dan een klein lapje grond. Ze wilde er alles aan doen om ervoor te zorgen dat haar kinderen wel naar school konden en besloot om biologisch katoen te verbouwen. Omdat ze wilde weten hoe ze dit moest aanpakken, zocht ze contact met Solidaridad. Toen ze hoorde dat zij kosteloos een training in biologische teelt kon volgen, greep zij dit met beide handen aan.

Wat gaat er mis in de katoenteelt

Katoen is een lastig gewas om te verbouwen. Het is namelijk zeer gevoelig voor ongedierte. Daarom worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen zijn duur, waardoor veel boeren zich in de schulden moeten steken. Daarbij tast het gif ook de gezondheid aan, put het de vruchtbaarheid van het land uit en tast het de andere gewassen en het drinkwater aan. Het gevolg is dat mensen ernstig ziek worden, huid- en oogproblemen hebben en er regelmatig kinderen met aangeboren afwijkingen worden geboren.

Het wrange is dat de chemische bestrijdingmiddelen vaak niet werken zoals men verwacht. Ze worden op zo’n grote schaal gebruikt, waardoor het ongedierte er immuun voor raakt. De oogst en daarmee de opbrengst, valt hierdoor steeds weer tegen. Veel boeren zijn zo radeloos dat zij zichzelf vergiftigen met deze bestrijdingsmiddelen. Gelukkig is er een veilig en duurzaam alternatief: biologisch katoenteelt. Om je te laten zien hoeveel verschil dat maakt, stellen we je graag voor aan Ganga.

Een betere toekomst voor Ganga en haar kinderen

Ganga leerde hoe je katoen kan verbouwen zonder gebruik van dure, giftige bestrijdingsmiddelen. Ze gebruikt nu alleen natuurlijke bemesting en is sluipwespen gaan uitzetten. Die weren schadelijke insecten, maar blijven van de katoenpluis af. Om onkruid tegen te gaan, gebruikt ze geen verdelgers, maar schafte een schoffelwagentje aan dat zij deelt met andere katoenboeren.

Ganga heeft geen schulden, de plantage blijft vruchtbaar en brengt voldoende op. Bovendien kunnen haar kinderen naar school. Inmiddels is Ganga zelfs bestuurslid bij de boerencoöperatie Chetna Organic, opgericht door katoenboeren zelf. Leden van deze coöperatie zijn er zeker van dat ze hun biologische katoen tegen een eerlijke prijs kunnen verkopen. De training, die eerste stap, heeft Ganga’s leven veranderd. Zij is van jong, verstoten meisje uitgegroeid tot een ondernemende vrouw, die nu zelfs op hoog niveau met mensen praat over het aanpakken van sociale problemen voor katoenboeren. Zo maakt zij het verschil.

Solidaridad zet zich in voor katoenboeren door:

  • training te geven in duurzame teelt, zodat zij leren wat nodig is om hun oogst, gezondheid en inkomsten te verbeteren.
  • basisgereedschap aan te schaffen, zoals een schoffelwagentje waarvan drie boeren gebruik kunnen maken.
  • kennis over te brengen en hen te leren hoe zij hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren.

Steun ons en help mensen zoals Ganga

Doneer nu