Ontmoet Ishwar

Soja. Het is een belangrijk ingrediënt op het menu van koeien. En om de groeiende veestapel te voederen, wordt steeds meer soja geproduceerd. Het is de snelst uitbreidende landbouwgrondstof in de wereld. Een uitbreiding met nare gevolgen voor het milieu en sojaboeren.

Ishwar (24) is een jonge sojaboer in India. Toen hij klein was, zag hij hoe zijn vader elke dag hard werkte op de sojaplantage. Ishwars vader deed alles wat in zijn macht lag om zijn gezin een beter leven te geven. Toch viel de oogst vaak tegen. Soms was er niet eens genoeg geld voor eten. Om zijn gezin toch te kunnen onderhouden sloot Ishwars vader in al zijn wanhoop een lening af. Maar door de tegenvallende oogst, kon zijn vader de lening niet terugbetalen. Hierdoor werd het leven van het gezin nog zwaarder. Ishwar besloot het anders te doen, maar net als zijn vader wist hij niet hoe. Totdat hij de kans kreeg om mee te doen aan een project van Solidaridad.


Wat gaat er mis in de sojasector

De almaar stijgende vraag naar soja leidt tot een zware milieubelasting. Voor de uitbreiding van de sojaplantages worden vaak grote stukken tropisch bos en savanne gekapt. Lokale gemeenschappen worden van hun land verdreven, om plaats te maken voor grootschalige sojateelt. Door de uitzichtloze situatie, trekken veel jongeren weg. Een ontwikkeling die rampzalige gevolgen heeft voor de mensen die achterblijven.

Solidaridad helpt zowel op sociaal - als op milieugebied de sector te verduurzamen, door verantwoorde soja te introduceren. Jongeren spelen hierin een belangrijke rol. Zij kunnen met hun enthousiasme andere boeren stimuleren, ouderen helpen met hun bedrijfsvoering en zijn bovenal gemotiveerd om hun gemeenschap een betere toekomst te geven. Iswar is zo’n jongen die een belangrijke rol heeft gespeeld in één van onze projecten.

Een betere toekomst voor Ishwar

Ishwar deed tijdens de trainingen een hoop kennis op. En alles wat hij leerde, paste hij meteen toe. De oogst is hierdoor nu bijna verdubbeld. Met de opbrengsten heeft Ishwar de lening van zijn vader af kunnen lossen. En als klap op de vuurpijl is hij onlangs zelf ook vader geworden. Gelukkig is hij nu in staat om zijn gezin goed onderhouden. En er is meer. Zo is Ishwar mentor geworden en toont hij andere boeren op zijn land de nieuwe technieken. Ook overweegt hij, vanwege de groeiende vraag in zijn regio, om een winkel in bio-kunstmest starten. Ishwar blijkt een geboren zakenman die kansen ziet en pakt die goed zijn voor de hele gemeenschap.

Solidaridad zet zich in voor sojaboeren door:

  • training te geven in duurzame teelt, zodat zij onder andere leren hoe ze bio-kunstmest kunnen gebruiken om hun productie te verhogen en hun kosten te verlagen.
  • kennis over te brengen en hen te leren hoe zij hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren.

Steun ons en help mensen zoals Ishwar

Doneer nu