Ontmoet Najma

Garnalen. Eet jij ze ook zo graag? Helaas kan niet iedereen van garnalen genieten zoals wij dat doen. Garnalenkwekers verdienen nauwelijks aan de uitvoer van de spotgoedkope garnalen en leven in onzekerheid en armoede.

Najma is een twintigjarig meisje uit een dorpje in Bangladesh. Het leven van Najma en haar familie was zwaar. Ze moesten alle eindjes aan elkaar knopen. Najma’s moeder moest in haar eentje voor drie kinderen zorgen. Met het kleine beetje extra geld dat Najma’s oudere broer verdiende, konden zij nog net het hoofd boven water houden. Totdat haar broer door een tragisch ongeluk om het leven kwam. Vanaf dat moment verslechterde de financiële situatie en begon het zware leven voor Najma en haar familie pas echt. De garnalenkwekerij was alles wat ze hadden. Ze werkten hard voor een klein inkomen. Najma’s moeder had het vak van haar ouders geleerd, die het weer van hun ouders hadden geleerd. De kweektechnieken waren hierdoor sterk verouderd, maar het was de enige manier die Najma en haar moeder kenden.Wat gaat er mis in de sector 

Aquacultuur is de snelst groeiende voedselproductiesector in de wereld. De afgelopen 15 jaar is de wereldwijde productie van gekweekte vis-, schaal- en schelpdieren meer dan verdubbeld. De kwekerijen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Hele tropische bossen worden gekapt, om plaats te maken voor de kwekerijen. Maar de schade houdt hier niet op. Om zoveel mogelijk te kunnen kweken, worden grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Middelen die terecht komen in het omringende land en water, en zo schade toebrengt aan mensen en dieren in de omgeving.

En wat dit allemaal oplevert? Een hoop schade aan het milieu en een schamel inkomen. Er wordt hard gewerkt, maar er ontbreekt essentiële kennis. Solidaridad geeft daarom trainingen in duurzame en moderne kweektechnieken. Wij geloven in de kracht van mensen en zien dagelijks het bewijs dat zij met de juiste kennis zelf hun situatie kunnen verbeteren. Najma is zo’n meisje die dat bewijst.

Een betere toekomst voor Najma

Toen Najma hoorde van de training van Solidaridad, wist ze dat dit een omslag zou kunnen betekenen. Haar moeder was huiverig, maar Najma overtuigde haar dat ze deze kans niet moesten laten liggen. In de training leerden ze kosten besparen en met moderne, eenvoudige kweektechnieken de productie te verhogen. Daarnaast zette Najma een goede administratie op. Het is nog steeds hard werken, maar samen redden ze het nu.

Zonder Najma zou ik dit allemaal niet kunnen. Najma weet precies wat er speelt. Ze vertaalt gebruiksaanwijzingen, houdt de boekhouding bij en legt nieuwe technieken uit als ik het niet snap. Zonder haar volharding waren we nooit zover gekomen.” - Trotse moeder Najma

Solidaridad zet zich in voor garnalenkwekers door:

  • training te geven in duurzame en moderne kweektechnieken om de productie te verhogen.
  • kennis over te brengen over de belangrijkste principes van duurzame garnalenkwekerij. Het harde werk levert dan een betere oogst en een beter inkomen op, dat het hele gezin ten goede komt.

Steun ons en help mensen zoals Najma

Doneer nu