Ontmoet Olivia

Goud. Wat is uw eerste associatie hiermee? Goud staat bij ons vaak voor het hoogste haalbare dat er is: een medaille als beloning van een topprestatie, een gouden ring als bezegeling van de liefde, een gouden handdruk als compensatie voor jarenlange inzet. Helaas kent het winnen van goud ook veel verliezers.

Olivia is moeder van twee kleine kinderen. Zij werkte als stenendraagster bij de Dakate goudmijn in Ghana. Het werk was loodzwaar en ze verdiende er niet veel mee. Toch liep zij elke dag op en neer in de brandende zon met een emmer gevuld met 20 kilo stenen op haar hoofd. Tijdens dit zware werk droeg Olivia haar kindje van elf maanden in een draagdoek op haar rug. Haar zoontje van drie moest zichzelf vermaken tussen de diepe mijnschachten, waar hij met giftige stoffen in aanraking kwam. Olivia had geen oppas en moest haar kinderen wel meenemen. Zij had geen keuze.

Wat gaat er is mis in en rondom goudmijnen

Goud wordt onder de meest verschrikkelijke omstandigheden gewonnen: mijnschachten storten regelmatig in, er is geen veiligheidsmateriaal en er wordt onbeschermd met giftig kwik gewerkt. Loodzwaar werk, dat wordt beloond met een inkomen waar men nauwelijks van kan leven. En dit (illegaal) vaak meer dan 80 uur per week. Het is de harde werkelijkheid voor meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd.

Een onderdeel van werken in een goudmijn is het dragen van stenen. Stenendraagsters lopen op en neer in de brandende zon met een emmer gevuld met stenen op hun hoofd, van de mijn naar de stortplaats. Vaak maken zij lange werkdagen, want ze worden per emmer betaald en hebben het geld hard nodig. Bovendien nemen veel stenendraagsters hun kinderen mee naar het werk, omdat zij geen oppas hebben. De kinderen moeten zichzelf vermaken tussen de diepe mijnschachten, waar zij met giftige stoffen in aanraking komen. Solidaridad zet zich in om de situatie van deze vrouwen te verbeteren. Dit doen we door samen met initiatiefrijke vrouwen te werken aan verbeteringen voor vrouwen en kinderen in dorpen rondom goudmijnen. Olivia is zo’n initiatiefrijke vrouw.

Een betere toekomst voor Olivia

Olivia kreeg echter de kans om zelf haar situatie te verbeteren door mee te doen aan een programma van Solidaridad. Met het programma werkt ze aan manieren om haar inkomen aan te vullen en aan een sterkere positie binnen de gemeenschap. Zo krijgen de vrouwen meer inspraak in de omstandigheden in en rondom de mijn en kunnen zij initiatieven aandragen.

In de gemeenschap van Olivia zijn de eerste verbeteringen al zichtbaar. Vrouwen beslissen nu mee over de dagelijkse gang van zaken in de Dakate mijn, en er is een ziekenboeg voor eerste hulp. Ook bedenkt Olivia samen met andere vrouwen manieren om hun inkomen te verhogen. Zo krijgen ze binnenkort een training om jurken te batikken en te naaien. En misschien wel de belangrijkste verandering: er is een crèche opgericht, waar Olivia en de andere moeders hun kinderen veilig kunnen achterlaten terwijl zij werken. De locatie van de crèche hebben ze zelf gekozen: boven op de heuvel, zodat de kinderen niet meer bij de diepe schachten spelen en met giftige stoffen in aanraking komen, maar toch hun moeders kunnen zien.

Solidaridad zet zich in voor stenendragers in goudmijnen door:

  • Vrouwen een betere positie te geven. In zelfhulpgroepen vergroten vrouwen hun kennis en vaardigheden. Daardoor krijgen zij meer inspraak in het bestuur van de mijn en kunnen zij hun stem laten horen over veiligheid, werkomstandigheden en voorzieningen.
  • Kinderen op te vangen en te onderwijzen in gevaarlijke situaties. Per gemeenschap kijken we naar wat nodig is om kinderen naar school te laten gaan. Dat begint met goede opvang voor kleine kinderen. De moeders spelen hierbij de hoofdrol en werken zelf aan initiatieven.
  • Het geven van een vakopleiding aan vrouwen. Veel stenendraagsters doen dit zware werk, omdat er voor hen geen andere bron van inkomsten is. Met het programma werken zij aan manieren om hun inkomen te verbeteren.

Steun ons en help meer moeders zoals Olivia

Coneer €15,- en ontvang een Goed Goud armbandje!

Wil je weten wat we nog meer doen?

Lees ook het verhaal van James