Ontmoet Christian

Suiker. Het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We eten in Europa gemiddeld 38 kilo suiker per jaar per persoon. Dat komt voor een deel van suikerrietplantages in Midden-Amerika. Daar speelt zich echter een groot drama af.

Christian Javier (22) woont samen met zijn moeder en drie broers in Chichigalpa in Nicaragua. Christian is dol op basketbal en voetbal, maar daar heeft hij geen tijd voor. Omdat zijn vader drie jaar geleden is overleden aan chronisch nierfalen, is Christian de kostwinner van het gezin. In de regio waar hij woont, lijden veel suikerrietkappers aan chronisch nierfalen. Omdat zij hier vaak jong aan sterven, wordt het ook wel ‘La isla de las viudas’ genoemd: het eiland der weduwen. Christians moeder maakt zich grote zorgen: “In de toekomst zullen hier alleen nog maar vrouwen zijn en dan moeten wij het zware werk overnemen. Stel je voor, ik heb nu vier zoons. Maar over drie jaar zijn ze misschien allemaal dood.”

suikerrietkapper in Nicaragua

Wat gaat er mis in de suikerrietsector

Suikerriet verbouwen is niet gemakkelijk. Het kappen van suikerriet is loodzwaar werk. Een dag kappen is te vergelijken met het lopen van een marathon. En dat niet alleen. Ook de arbeidsomstandigheden zijn schrijnend: de kappers werken in de brandende hitte, drinken veel te weinig water, maken lange dagen van soms wel 12 uur met weinig pauzes en krijgen slecht betaald.

Een betere toekomst voor suikerrietkappers

Solidaridad werkt hard om de omstandigheden voor suikerrietkappers zoals Christian te verbeteren. Zodat zij gezond blijven en hun gezin kunnen blijven onderhouden. Solidaridad wil ervoor zorgen dat de suikerrietkappers voldoende schaduw, schoon drinkwater en rustpauzes krijgen. Daarnaast is er dringend goede medische zorg nodig voor mensen met nierfalen – die zorg schiet nu ernstig tekort. Tot slot is ander werk waar je niet ziek van wordt binnen en buiten de suikerrietsector, een oplossing voor suikerrietkappers zoals Christian. Dat vraagt om grote maatschappelijke en economische veranderingen waar Solidaridad in Midden-Amerika aan bijdraagt, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van duurzame cacao- en koffieteelt.

Solidaridad zet zich in voor suikerrietkappers in Midden-Amerika door:

  • een voorlichtingsprogramma waarbij we suikerrietkappers informeren over wat zij zelf kunnen doen om nierfalen te voorkomen.
  • schoon drinkwater te regelen voor de kappers op de suikerrietvelden, zodat uitdroging wordt verkomen en hun nieren niet beschadigd raken.
  • duurzame ontwikkeling van andere sectoren zoals koffie en cacao

Steun ons en help mensen zoals Christian

Doneer nu