Ontmoet James

Goud. Wat is uw eerste associatie hiermee? Goud staat bij ons vaak voor het hoogst haalbare dat er is: een medaille als beloning van een topprestatie, een gouden ring als bezegeling van de liefde, een gouden handdruk als compensatie voor jarenlange inzet. Helaas kent het winnen van goud ook veel verliezers.

James Blamefull (41) werkt in de Malibu-goudmijn in Ghana. Door het lichamelijk zware werk, en de slechte omstandigheden in de mijn, raakte zijn been verminkt. Gelukkig weet James inmiddels hoe je ongelukken kunt voorkomen. Hij weet nu hoe je op een veilige manier met kwik kan werken, om goud uit steengruis te onttrekken en hoe je afvalwater recyclet. Dat heeft hij geleerd tijdens het driejarige trainingsprogramma van Solidaridad.


Wat gaat er is mis in de goudsector

Goud wordt onder de meest verschrikkelijke omstandigheden gewonnen: mijnschachten storten regelmatig in, er is geen veiligheidsmateriaal en er wordt onbeschermd met giftig kwik gewerkt. Loodzwaar werk, dat wordt beloond met een inkomen waar men nauwelijks van kan leven. En dit (illegaal) vaak meer dan 80 uur per week. Het is de harde werkelijkheid voor meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd.

Veel mijnwerkers moeten door het zware en ongezonde werk vroegtijdig stoppen en kunnen hun gezin niet meer onderhouden. Om de eerste stappen te zetten op weg naar gezonder en veiliger werk voor de mijnwerkers, is Solidardidad een goudprogramma in Ghana gestart. Dit programma is erop gericht om kleinschalige goudmijnen veiliger en milieubewuster goud te laten delven en de mijnwerkers een eerlijke prijs te geven. Solidaridad heeft de eigenaren van drie goudmijnen in Ghana weten te overtuigen om duurzamer en veiliger te gaan werken. En daarmee veranderen we het leven van honderden mijnwerkers en hun gezin. Zo ook het gezin van James Blamefull.

Een betere toekomst voor James

Dankzij de trainingen van Solidaridad heeft James een nieuwe baan in de mijn. Hij ziet er nu op toe dat iedereen in en rondom de mijn zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt. James investeert zelf veel tijd door de trainingen te volgen, maar dat heeft hij er graag voor over omdat hij weet hoe belangrijk het is om veilig en duurzaam te werken.

Solidaridad zet zich in voor mijnwerkers door:
 

  • training te geven in veilig en duurzaam werken.
  • veiligheidsmateriaal aan te schaffen voor mijnwerkers, zoals (hand)schoenen, helmen en stofmaskers.
  • kennis over te brengen en hen veiligheidsmaatregelen te leren, zodat zij de veiligheid in hun mijnen kunnen waarborgen.

Lees ook het verhaal van Olivia