Ontmoet Rabeya

Textiel. Kun je je de beelden nog herinneren van de enorme ravage in Bangladesh? De vele afgebrande en ingestorte textielfabrieken zijn het harde bewijs dat het met de veiligheid in de textielindustrie nog steeds zeer slecht gesteld is.

Rabeya (25) werkt in een textielfabriek. Toen ze hoorde van de rampen in de fabrieken, werd ze bang om naar haar werk te gaan. Ze realiseerde zich dat zoiets ook op háár werk kon gebeuren, en dat ze niet zou weten hoe ze zichzelf in veiligheid zou moeten brengen. Eerst stond de fabriek voor de kans om haar dochter een toekomst te geven. Plotseling was het de plek waar ze het risico liep om gewond te raken of zelfs om het leven te komen. Drie jaar geleden nam Rabeya het moeilijkste besluit in haar leven als jonge moeder: ze liet haar dochtertje Meem achter bij haar ouders om als naaister te kunnen blijven werken in de grote stad Dhaka. Alleen zo kon zij haar dochter een toekomst geven. Rabeya ziet haar dochtertje zelden. Ze ziet haar niet spelen en heeft haar eerste stapjes gemist. Maar gelukkig is er hoop. Solidardidad leert in zes fabrieken waar serieuze risico’s bestaan vrouwen hoe zij veiliger kunnen werken. Rabeya werkt in zo’n fabriek en kreeg een training.
 

Wat gaat er mis in en rondom textielfabrieken

De arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken zijn al lange tijd erbarmelijk. Kinderarbeid, oneerlijke betaling, lange werkdagen en onveilige werkomstandigheden. De lijst is lang. Gelukkig is met de hulp van Solidaridad een aantal punten van de lijst aangepakt, maar we zijn er nog niet. De rampen in Bangladesh zijn hier helaas het harde bewijs van.

Veel werkers in de fabrieken weten niet hoe ze zichzelf, in geval van een ramp, in veiligheid moeten brengen. Solidaridad maakt zich al jaren hard voor duurzame productie en veilige omstandigheden voor arbeiders in ontwikkelingslanden. Door alle aandacht voor de rampen zijn textielfabrikanten in Bangladesh zich nu bewust dat verbeteringen nodig zijn. Zij verwelkomen de hulp van Solidaridad. Kledingmerken en fabrikanten nemen nu ook hun verantwoordelijkheid en staan samen met ons in de startblokken. We weten inmiddels welke middelen we moeten inzetten. Dit is het moment om ons werk uit te breiden naar nog meer fabrieken. De eerste stappen zijn gezet: in zes fabrieken waar serieuze risico’s bestaan, leren we vrouwen hoe zij veiliger werken. Eén van deze vrouwen is Rabeya.

Een betere toekomst voor Rabeya

Rabeya leerde tijdens de training hoe zij haar werk veiliger kan doen. Daarnaast heeft ze zich aangemeld voor het veiligheidsteam in haar fabriek en krijgt ze daar een opleiding voor. Ze ziet deze mogelijkheid als haar kans om te leren wat ze bij brand of een ongeval moet doen om haarzelf en haar collega’s te helpen. Hierdoor is ze niet meer zo bang om naar haar werk te gaan, en heeft ze het gevoel invloed te hebben op haar toekomst.

Solidaridad zet zich in textielfabrieken in door:

  • training te geven aan werknemers, zodat zij zelf weten hoe ze veilig en duurzaam werken en voor betere arbeidsomstandigheden kunnen zorgen.
  • veiligheidteams op te leiden in elke fabriek. Dit team controleert problemen met de constructie- en brandveiligheid, en lost deze op. Het team komt direct in actie bij bedrijfsongevallen en in noodsituaties.

Steun ons en help mensen zoals Rabeya

Doneer nu