Palmolie

Palmolie. Op etiketten zie je palmolie vaak terug als plantaardige olie. Het is verwerkt in talloze levensmiddelen zoals bakkerijproducten, chocola en margarine. Ook wordt palmolie veel gebruikt in lichaamsverzorgende producten zoals zeep en cosmetica. Palmolie wordt bovendien als biodiesel en smeermiddel gebruikt in onder andere auto’s en palmpitmeel gaat in het koeienvoer. Het is één van die weinige producten die iedereen dagelijks gebruikt maar bijna niemand kent.

Mensen die palmolie wel kennen associëren het vaak met ontbossing en de bedreiging van de Orang-oetan in Indonesië en Maleisië. De feiten liegen er niet om: In de afgelopen dertig jaar is het areaal palmolie toegenomen van 4 naar 15 miljoen hectare (ter vergelijking: het NL landbouwareaal is 2 miljoen hectare). Dat komt omdat de oliepalmteelt zeer winstgevend kan zijn. Desondanks leven nog vele kleinschalige Indonesische palmolieboeren op de rand van het bestaansminimum. Genoeg reden voor Solidaridad om in 2009 een palmolieprogramma te starten.

Wat gaat er mis in de palmolie industrie

De stijgende vraag naar palmolie leidt tot uitbreiding van het areaal, vaak ten koste van natuurgebieden. Indonesië en Maleisië zijn samen verantwoordelijk voor 90% van de wereldproductie van palmolie. Beide landen hebben uitgestrekte tropische bossen die van grote waarde zijn voor het behoud van de biodiversiteit. Uitbreiding van palmolieplantages heeft op grote schaal plaats gevonden ten koste van de bossen en helaas gebeurt dat nog steeds. Daardoor worden de lokale bosbewoners en vele planten en dieren bedreigd.
 
Een derde van alle palmolie wordt geteeld door kleinschalige boeren. Die kampen met veel problemen zoals onvruchtbare bodems, slecht onderhouden plantages, sterke afhankelijkheid van grote plantages voor de verwerking van hun palmfruit, gebrekkige kennis over goede landbouwmethoden, geen landrechten of niet in staat ze uit te oefenen, geen toegang tot financiering voor nieuwe aanplant etc.

Solidaridad zet zich in voor kleinschalige palmolieproducenten

  • Solidaridad bouwt aan een ondersteuningsprogramma voor kleinschalige palmolieproducenten met overdracht van landbouwkennis, certificering, toegang tot verwerking van palmfruit, het creëren van marktvraag naar duurzame palmolie, toegang tot financiering, etc.
  • Train-de-trainer methoden worden toegepast bij de overdracht van kennis waardoor efficiënt grote aantallen boeren kunnen worden bereikt.
  • Solidaridad is een actief lid van de ronde tafel voor duurzame palmolie RSPO. Door deelname in de zogenaamde smallholder taskforce van de RSPO draagt Solidaridad bij aan de inbreng van kleinschalige producenten in het ronde tafel proces. Ook heeft Solidaridad een financieringsprogramma opgezet voor producentenondersteuning (POPSI), waaraan RSPO een financiële bijdrage levert.
  • Bovendien betrekt Solidaridad inkopers van palmolieproducten actief bij de verduurzaming van palmolie.

Steun ons en help de palmoliesector

Doneer nu