Ontmoet Rosario Chero

Fruit. Bananen zijn krom en dat moet vooral zo blijven. Miljoenen onderbetaalde arbeiders op plantages vol bestrijdingsmiddelen, valt echter niet recht te praten. Reden voor Solidaridad om er alles aan te doen om de fruitsector te verduurzamen.

Rosario Chero is een boerin in Peru. Ze komt uit een arme familie in de San Lorenzo vallei, waar zij samen met haar man vier hectare land heeft. De helft gebruikten ze voor mango teelt. Zwaar werk, waarmee ze maar net het hoofd boven water konden houden. Om hun inkomsten te vergroten besloot Rosario om op de andere helft van het land bananen te telen. Hierdoor kwam ze in aanraking met Grupo Hualtaco. Via hen nam ze deel aan een training van Solidaridad die haar hielp haar bedrijf te organiseren, nieuwe duurzame technieken te leren, en de vruchten te plukken van haar  verhoogde bananenproductie.

Wat gaat er mis in de fruitteelt

Door verouderde landbouwtechnieken en verkeerd gebruik van pesticiden kunnen veel fruitboeren zichzelf of hun familie nauwelijks onderhouden. Veel arbeiders krijgen geen formele contracten aangeboden. Hierdoor worden zij gedwongen soms tot wel zestien uur per dag door te werken. De pesticiden waarmee gewerkt wordt, veroorzaken ernstige gezondheidsklachten bij de arbeiders. Het gif komt bovendien vaak in het grondwater terecht. En door verkeerd gebruik van de pesticiden verliest het milieu bovendien aan biodiversiteit.

Solidaridad helpt fruitboeren verbeteringen door te voeren die minder schade toebrengen aan mens en milieu en de productie verhogen. Per land of regio wordt er naar de beste oplossing gezocht. Want wat in Peru werkt, werkt niet vanzelfsprekend ook in India. Rosario Chero is een van de boeren die door een training van Solidaridad geholpen is. Zij teelt inmiddels alleen nog maar biologische bananen en heeft haar opbrengst flink zien stijgen.

Een betere toekomst voor Rosario

Uiteindelijk is de beste graadmeter voor impact: hoeveel meer kunnen boeren hun familie geven? Voor de training produceerde Rosario negen dozen bananen per week. Nu zijn dat er wel vijfendertig. Rosario heeft hierdoor 200 dollar per week meer te besteden. Ze heeft een extra hectare land kunnen kopen. Maar bovendien kunnen nu haar kinderen naar school en kan ze gezondheidszorg inkopen. Zo wordt ook de gemeenschap en de regio versterkt. Dat is het verschil dat Solidaridad maakt.

Solidaridad zet zich in voor fruitboeren door:

  • Technische ondersteuning voor de belangrijkste boeren, die hun kennis door kunnen geven
  • Training in gebruik van beschermingsmateriaal.
  • Bewustwordingstraining in het belang van het telen van andere gewassen.

Steun ons en help mensen zoals Rosario

Doneer nu