Thee

Thee is ‘s werelds populairste drank, na water. Maar theeplukken is waarschijnlijk niet ‘s werelds populairste beroep. De miljoenen mensen, vooral vrouwen, die thee plukken, maken lange dagen. Hun loon is matig en pauzes zijn er nauwelijks. De marges zijn laag en op sommige plantages worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Door verbetering van landbouwtechnieken, zelforganisatie en de introductie van Utz Certified Good Inside, kunnen kleinschalige theeboeren en theeplukkers een beter en gezonder bestaan krijgen.

Wat gaat er mis in de theesector

China, India, Sri Lanka, Bangladesh, Vietnam, Indonesië, Malawi en Kenia zijn de grootste thee producerende landen. De arbeidsomstandigheden op theeplantages daar zijn vaak slecht. Lonen zijn laag en arbeidsrechten bestaan er niet of nauwelijks. Chemische bestrijdingsmiddelen (en gebrek aan beschermende kleding daartegen) maakt theeplukken tot een ongezond beroep.

Monocultuur

De oprukkende thee monocultuur tast de biodiversiteit aan. Hout dat wordt gestookt om thee te 'zwarten' draagt bij aan ontbossing. In met name Sri Lanka, Vietnam en India dragen theeplantages bij aan verontreiniging van drinkwater en bodemerosie.

Ondoorzichtige handel

Naast de grootschalige theeplantages zijn er ook kleinschalige theeboeren. Door de ondoorzichtige handel en de lage prijzen voor thee kunnen zowel de plantages als de kleinschalige boeren hun hoofd nauwelijks boven water houden.

Solidaridad zet zich in voor theeboeren

Solidaridad werkt samen met kleinschalige theeproducenten en grote theebedrijven aan een duurzame theeketen.

Steun ons en help mensen in de theesector

Doneer nu