Armoede en watertekort

In India werken meer dan 3,5 miljoen mensen in de theesector. Velen van hen zijn boeren die minder dan één hectare grond bezitten. Deze kleinschalige boeren leven vaak in armoede. De prijzen voor thee op de wereldmarkt zijn laag, waardoor het inkomen van de boerengezinnen onvoldoende is om goed van te leven. Ook zorgt klimaatverandering voor onvoorspelbaar weer en droogte, waardoor oogsten steeds vaker mislukken. Daar kwam dit jaar de coronacrisis nog bij. Door de lockdown-maatregelen was het niet altijd mogelijk om de thee te oogsten.

Theeplanten hebben veel water nodig. Zoetwater is schaars in India en veruit het meeste water wordt gebruikt voor de landbouw. De plattelandsbevolking moet steeds dieper graven om aan drinkwater te komen. Vrouwen hebben de taak om water te halen, wat zwaar werk is en hen veel tijd kost. Theeboeren zijn bovendien gewend om schadelijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken, die het water en de omgeving van de plantages vervuilen.

‘Ik heb veel geleerd van de experts. Mijn kosten zijn omlaag gegaan en mijn opbrengst nam toe. Dat gaf me de kans om te investeren. Tegenwoordig heb ik een eigen wagen om de thee naar de fabriek te brengen. Ik heb land gekocht en mijn plantage is nu 16 hectare groot.’

Padumoni Deka, deelnemer Trinitea

Ondersteuning van boeren

Kleinschalige boeren hebben hulp nodig om zich aan te passen aan klimaatverandering, duurzamer te produceren en een beter inkomen te verdienen. Daarom is Solidaridad ‘Trinitea’ gestart, een programma waarbij theeboeren het hele jaar advies en training krijgen van experts uit de sector. De boeren leven veelal afgelegen, waardoor het veel tijd en geld kost om ze op te zoeken. Digitale ondersteuning, in de vorm van een mobiele app in de lokale taal, speelt daarom een hoofdrol in het programma.

De boeren voeren informatie in over de hoogte van hun productie en de kwaliteit van hun theebladeren. Vervolgens ontvangen ze begeleiding op maat om hun thee succesvoller te telen. Als er een periode van droogte aankomt, sturen de experts van Trinitea bijvoorbeeld adviezen om theeplanten te besproeien zonder daarbij water te verspillen. Ze leren wat het beste moment is om te oogsten en hoe je ziektes voorkomt zonder overmatig bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Duurzame thee

In 2019 volgende meer dan 36.000 boeren trainingen via het Trinitea-programma. Er worden steeds meer trainers opgeleid om boeren in het veld te ondersteunen. Zo verbeteren de leefomstandigheden van de boerengezinnen en hun gemeenschap.

Het programma zorgt ook voor een groter aanbod van duurzame thee. Dankzij Trinitea verbouwen meer kleinschalige boeren hun thee met respect voor mens, milieu en toekomstige generaties. Een panel van experts bezoekt de boeren om te zien of ze aan de richtlijnen voor duurzame productie voldoen of extra hulp nodig hebben. Vervolgens brengt Solidaridad de boeren in contact met verwerkingsfabrieken die de thee inkopen. Daardoor ontvangen de deelnemende boeren een beter inkomen.

36.000

boeren

deden mee in 2019

54

procent

van India heeft te maken met watertekort

1.203

dorpen

zijn betrokken bij Trinitea

Help je mee?

Je steun blijft hard nodig. Al 36.000 theeboeren namen deel aan Triniteaprogramma, maar er zijn nog veel meer boeren die duurzamer willen gaan werken.

Als je de mogelijkheid hebt, steun ons met een bijdrage zodat wij kunnen blijven werken aan een betere toekomst voor boeren zoals Padumoni Teka.