Een gebroken gemeenschap

Na de orkaan blijven de Mozambikanen verslagen achter. De daken zijn letterlijk van hun huizen gerukt. Familieleden zijn vermist of gewond. De elektriciteit valt uit en winkels, huizen en vervoersmiddelen zijn verwoest. Ziektes breken uit en honger is wijdverspreid.
Ook kleinschalige boeren zijn zwaar getroffen. Zij raken hun land kwijt en vee is verdronken. In totaal overstroomt ruim 85.000 hectare aan agrarisch land. Landbouw en veeteelt zijn de belangrijkste economische activiteiten in dit gebied. De impact is niet alleen op de korte termijn, maar doordat boeren niet kunnen zaaien en fokken, dreigt hongersnood.

Arminda: “Opkomend water, politieauto’s met loeiende sirenes, chaos. Er werd geroepen: ‘Er komt een grote overstroming!’ We moesten vluchten en alles achterlaten. Toen ik drie dagen later terug naar mijn huis kon, stond dat er niet meer.”

Solidaridad helpt getroffen boeren

Solidaridad werkt in Mozambique met duizenden boeren die bijvoorbeeld soja en aardappelen verbouwen. We ondersteunen ze om milieuvriendelijker te werken. De boeren uit onze programma’s zijn niet direct getroffen door de orkaan. Samen met hen droegen we bij aan noodhulp, door hun overschotten van aardappelen te vervoeren naar het rampgebied.

Na de noodhulp volgt wederopbouw. Met de hulp van Nederlandse donateurs ontwikkelt Solidaridad een pakket waarmee boeren in de regio Buzi hun boerderij weer kunnen opstarten. Het SAI-pakket (Solidarity After Idai) bestaat uit zaden van voedzame en sterke gewassen, geiten en kippen.

200

boerenbedrijven

konden weer starten

4%

van de broeikassen wordt uitgestoten in Afrika

80%

van de broeikassen wordt uitgestoten de 20 meest geïndustrialiseerde landen

Wederopbouw na de orkaan

De boeren kunnen dankzij de hulppakketten niet alleen hun eigen families voeden, maar ook de voedselvoorziening in de regio weer op gang helpen. 200 families werden direct geholpen dankzij de inzet van Solidaridad. De boeren die 50 kippen kregen, zijn getraind in het verzorgen en fokken van de dieren. Hun kuikens gaan naar nieuwe families.

Het SAI programma is een basis voor toekomstige programma’s waarmee we op lange termijn hulp kunnen bieden aan kwetsbare bevolkingsgroepen in Buzi. Wij houden nauw contact met de boeren. Door het opbouwen van een goede relatie, kan Solidaridad ook in de toekomst hulp blijven bieden.

Wat kun jij doen?

Tip! Door de klimaatcrisis komen orkanen vaker voor en worden krachtiger. Stap daarom over op groene stroom. Via de energievergelijker van de Consumentenbond kun je een duurzame deal zoeken.