Gevaarlijk en onderbetaald werk

De Ethiopische textielsector ontwikkelt zich razendsnel. Steeds meer jonge mensen trekken van het platteland naar de steden om werk te vinden in een van de vele lokale textielfabrieken.

Helaas zijn de arbeidsomstandigheden in deze fabrieken vaak ongezond en onveilig. Het werk is zwaar, gevaarlijk en mensen krijgen veel te weinig betaald. Ze maken lange dagen en arbeidsrechten worden geschonden. De omstandigheden voor vrouwen zijn vaak nog veel slechter. Zij krijgen nog minder betaald en kunnen moeilijker opklimmen naar betere posities.

Daarnaast is de textielindustrie in Ethiopië erg milieuvervuilend. De fabrieken verspillen veel water en energie en vervuilen drinkwater met chemicaliën. Dat heeft negatieve gevolgen voor het klimaat.

“Dankzij de training van Solidaridad weet ik nu dat mannen en vrouwen recht hebben op gelijke kansen en hetzelfde loon. Hierdoor heb ik kunnen opklimmen tot supervisor.” – Achamachelesh, supervisor in kledingfabriek Telaje, Ethiopië.

Veiliger, eerlijker en schoner

Solidaridad werkt aan veilige arbeidsomstandigheden voor 30.000 textielarbeiders, waarvan meer dan de helft vrouw is. Dit doen we door ervoor te zorgen dat 24 fabrieken veiliger en efficiënter gaan werken. Ook gaan we milieuvervuiling tegen, waardoor de fabrieken zuiniger en schoner worden.

Met deze verbeteringen gaan de fabrieken voldoen aan de internationale eisen voor productie. Zo kunnen ze ook voor de buitenlandse markt produceren. Dat is erg winstgevend, want steeds meer merken laten hun kleding in Ethiopië maken. Zo verbetert de positie van de werknemers, maar ook van de fabrieken zelf.

Hoe krijgen we dit voor elkaar? Bijvoorbeeld door de arbeiders en hun bazen te trainen in veiligheid op de werkvloer en het verduurzamen van de productie. Maar we laten ook zien hoe de fabrieken kunnen voldoen aan de eisen om naar het buitenland te exporteren. Daarnaast geven we leiderschapstrainingen om de positie van vrouwen te versterken.

30.000

textielarbeiders

worden bereikt door Solidaridad

24

fabrieken

zijn betrokken bij het project

2

fabrieken

gebruiken duurzame energie

Veelbelovende resultaten

We hebben al veel bereikt in Ethiopië. Een kleine greep uit de resultaten:

  • Al 19.200 werknemers profiteren van betere werkomstandigheden
  • De werkgelegenheid in de fabrieken is met 8% gestegen
  • Dankzij beter management is de productie gemiddeld met 10% gestegen
  • De fabrieken verbruiken minder water en energie
  • 2 fabrieken gebruiken duurzame energie
  • De fabrieken gaan bewuster om met hun (chemische) afval

Wat kun jij doen?

Tip! Vraag na waar jouw kleding vandaan komt en kijk in het label naar de materialen en herkomst. Hoe meer klanten hier bewust mee bezig zijn, hoe meer bedrijven gemotiveerd zijn om duurzaam in te kopen.