RSPO-keurmerk vaak onbereikbaar

Het keurmerk RSPO vind je op veel producten waar palmolie in zit. Dit betekent dat het geproduceerd is met respect voor mens en milieu. Dat is erg belangrijk, want de productie van palmolie is berucht om de ontbossing van tropisch regenwoud en de uitbuiting van boeren.

Helaas is het RSPO-keurmerk voor veel kleinschalige palmolieboeren onbereikbaar. Terwijl er wereldwijd 3 tot 4 miljoen van deze boeren 40% van alle palmolie produceren, heeft nog geen 7% een RSPO-keurmerk. Hoe dat kan? Het is voor deze boeren lastig te voldoen aan de hoge eisen. Daarnaast is het organiseren van certificering lastiger op het niveau van kleinere boeren. Zonder RSPO-keurmerk kunnen ze hun palmvruchten, waar de olie van gemaakt wordt, vaak minder goed verkopen.

Een ander probleem is dat de handhaving van de RSPO-regels soms lastig is. Bedrijven moeten aan veel eisen voldoen. Maar de auditors, die controleren of bedrijven zich aan deze regels houden, zijn soms onvoldoende getraind.

Marieke Leegwater, palmolie-expert: “Voor 100% duurzame palmolie wereldwijd hebben we alle partijen die palmolie maken, verkopen of kopen nodig; boeren, afnemers, overheden en organisaties als RSPO.”

Meer inclusiviteit en betere handhaving

Als lid van de RSPO zet Solidaridad zich in voor 2 belangrijke thema’s. Het eerste thema is het beter bereikbaar maken van de standaard voor kleinschalige boeren. We hebben bijvoorbeeld meegewerkt aan het ontwikkelen van een speciaal keurmerk voor kleinschalige boeren, dat rekening houdt met hun specifieke situatie. RSPO gebruikt het keurmerk sinds 2019. Hierdoor kunnen veel meer boeren een RSPO-keurmerk krijgen. Dankzij de nieuwe standaard nemen we ze mee in het proces van verbetering in de keten.

Het tweede thema waar we ons voor inzetten, is betere handhaving en invoering van RSPO-regels. Solidaridad zit als ngo in de klachtencommissie van de RSPO, die klachten behandelt tegen RSPO-leden. Voor deze leden maken we verbeterplannen, bijvoorbeeld om de arbeidsomstandigheden voor palmolieboeren te verbeteren. Het RSPO-lidmaatschap kan beëindigd worden, maar we gaan liever met bedrijven in gesprek over hoe het beter kan.

90%

van de palmolie

in voedsel in Nederland is RSPO-gecertificeerd (2020)

5%

van de kleinschalige boeren

is RSPO gecertificeerd

3 tot 4

miljoen

kleinschalige boeren produceren 40% van alle palmolie

Nieuwe standaard voor kleinschalige boeren

Eind 2019 is de nieuwe RSPO-standaard voor kleinschalige boeren aangenomen. Dit is een goede stap naar meer palmolieboeren met een RSPO-keurmerk. Daarnaast heeft Solidaridad bijgedragen aan het afhandelen van ongeveer 50 klachten.

Dit kun jij doen

Tip! Koop alleen producten waar palmolie met een RSPO-keurmerk in zit! Dan weet je zeker dat de olie gemaakt is met respect voor mens en milieu. Zo kun je met een gerust hart je haren wassen of je broodje pindakaas eten.