Cacao

Slecht nieuws voor chocoladeliefhebbers: de toekomst van deze lekkernij staat op het spel. De productie van cacao, het belangrijkste ingrediënt van chocolade, stagneert door slechte oogsten, terwijl de wereldwijde vraag toeneemt. Om cacaoboeren een betere toekomst te geven en hun productie omhoog te brengen, traint Solidaridad hen in duurzame productiemethoden. Door te telen met respect voor de natuur, krijgen boeren betere opbrengsten en hoeven ze niet meer te leven in armoede.

Wat gaat er mis in de cacaosector?

In West-Afrika produceren kleinschalige boeren zo'n 70% van alle cacao in de wereld. Door een gebrek aan kennis van duurzaam landbouwbeheer brengen hun oogsten weinig op, waardoor zij vaak in bittere armoede leven.

 • Armoede

  Cacaoboeren werken keihard om aan de groeiende vraag naar cacao te voldoen, maar gebruiken verouderde landbouwmethoden, waarmee ze de grond volledig uitputten. Hierdoor loopt de cacaoproductie terug en leven veel boeren in bittere armoede. Een toekomst als cacaoboer? Dat zien veel jongeren dus niet zitten. Zij zoeken werk in een andere sector, waardoor het platteland leegloopt en de cacaoproductie nog verder afneemt.

  In West-Afrika is het heel normaal dat vrouwen cacao telen. Vrouwen werken samen met hun families in de cacaovelden. Daarnaast doen ze vaak alle huishoudelijke taken. Toch kunnen vrouwen vaak geen lid worden van boerencoöperaties en andere organisaties, waardoor ze moeilijk toegang krijgen tot training, financiering of leveranciers. Bovendien krijgen ze voor hetzelfde werk minder betaald dan mannen. 

 • Productie in gevaar

  Slechte oogsten zorgen ervoor dat de cacaoboeren binnenkort waarschijnlijk niet meer aan de wereldwijde vraag naar cacao kunnen voldoen. In landen als Ghana eist de cacaoproductie een hoge tol van boeren en komen lage opbrengsten veel voor. Hier kiest de jeugd er steeds vaker voor om geen cacaoboer te worden. De nieuwe generatie verbouwt andere gewassen of verhuist naar de stad om daar een baan te zoeken.

 • Ontbossing

  Om de honger naar chocolade te stillen, is ruimte nodig voor cacaoplantages. Daarom is ontbossing aan de orde van de dag. De voedingsstoffen in de van oorsprong rijke grond raken hierdoor snel uitgeput. Cacaobomen gaan dood en de cacao-opbrengst daalt. Voor nieuwe vruchtbare grond worden nog meer bossen gekapt. Dit leidt tot klimaatverandering, waardoor het voor de boeren steeds moeilijker wordt om cacao te produceren. 

Onze oplossing

Solidaridad werkt samen met boeren, overheden en bedrijven aan een duurzame cacao- en chocoladesector. We trainen boeren in kennis en vaardigheden, waarmee ze hun oogsten kunnen verbeteren. Door duurzame teelt krijgen cacaoboeren zicht op een betere toekomst en voorkomen we cacaoschaarste.

 • Betere oogst door training

  Solidaridad traint cacaoboeren in duurzame productietechnieken en geeft hen toegang tot mest en financiering. Hierdoor verbeteren ze hun oogsten. Ook is er in de trainingen aandacht voor de productie van andere gewassen, waardoor boeren minder afhankelijk zijn van de inkomsten uit cacao en zij tegenvallende inkomsten makkelijker kunnen opvangen. 

  Door de trainingen stijgen de inkomsten van cacaoboeren. Gezinnen hebben meer geld voor voedsel, kleding en onderwijs. Ook is de cacaosector weer interessant voor de volgende generatie cacaoboeren. 

  In onze trainingen is er speciale aandacht voor vrouwen. Op sommige plekken ondersteunen we hen bij het opzetten van hun eigen cacaokwekerij, zodat zij financieel onafhankelijk kunnen worden.

 • Samenwerking

  We betrekken bedrijven en overheden bij het verduurzamen van de cacao-industrie. Bedrijven willen ook in de toekomst kunnen rekenen op de aanvoer van goede cacao. Daarom werken zij mee aan training en ondersteuning van cacaoboeren, door benodigdheden, kennis en krediet beschikbaar en betaalbaar te maken. Dankzij jarenlange samenwerking tussen bedrijven en overheden krijgt ongeveer 20% van de 2,5 miljoen cacaoboeren in West-Afrika nu training en ondersteuning.

  Met ons Cacao Improvement Programme certificeerden we tussen 2008 en 2012 meer dan 150.000 boeren met het UTZ-keurmerk voor duurzame cacaoproductie. Met aandacht voor certificering stimuleren we kennis en capaciteit rond duurzaamheid en helpen we de cacaosector te verduurzamen.

Succesverhalen

Solidaridad leidt jongeren zoals Rachel en Emmanuel op in ondernemerschap, duurzame landbouwtechnieken en financieel beheer. Want met de juiste kennis over duurzame productiemethoden kunnen boeren hun cacaoproductie verdubbelen!

 • Toen Rachel Nyamekyi (23) klein was, hielp zij haar oma op de cacaoboerderij, werk waar zij voor zichzelf geen toekomst in zag: "Ik vond het een beroep voor arme, oude mensen, niet voor energieke jongeren zoals ik.”

  Daarom ging Rachel na de middelbare school werken in de illegale mijnbouw. Een makkelijke manier om geld te verdienen, dacht ze. Maar het werk was enorm zwaar en slecht betaald. “Het bracht me niet het betere leven waarop ik had gehoopt.”

 • Dankzij het project van Solidaridad en Unilever is het negatieve beeld dat Rachel had van de cacaoteelt compleet veranderd. Ze weet nu hoe zij een professionele cacaoboer kan worden. “Ik wil in de toekomst graag een duurzame cacaoboerderij beginnen. Zo kan ik mezelf en mijn familie een beter leven geven!”

 • Cacaoboer Emmanuel Frimpong (25) uit Ghana gebruikte, net als de meeste jonge boeren, verouderde landbouwmethoden voor het verbouwen van cacao. Hierdoor had hij een slechte opbrengst van lage kwaliteit. "De cacaoteelt leverde mij nauwelijks iets op."

 • Emmanuel is één van de jongeren die meedeed aan het trainingsprogramma van Solidaridad. Na de training merkte hij al snel dat zijn financiële situatie dankzij zijn opgedane ondernemersvaardigheden verbeterde. Naast een cacaoboerderij heeft hij nu ook een pluimveebedrijf om zijn inkomen aan te vullen.

  Ook kreeg Emmanuel meer erkenning uit de gemeenschap. "Ik ben nu een soort rolmodel. Andere jongeren die geen deel uitmaakten van de training willen graag van mij leren."

Steun ons

Cacaoteelt kan miljoenen boeren in West-Afrika perspectief bieden op een betere toekomst zonder armoede. Maar dat kan alleen als boeren, bedrijven, overheden en ontwikkelingsorganisaties samenwerken en meer investeren in duurzame cacaoteelt. Steun het werk van Solidaridad en maak het verschil!

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Vrouwennetwerk WINCC voor de vierde keer bijeen voor duurzame cacaosector

  Het Women in Cocoa and Chocolate Network (WINCC), opgericht door Solidaridad, vond op 26 oktober 2017 voor de vierde keer plaats in de VS, Pennsylvania. Het evenement bracht 70 vrouwen samen die spraken over het ontwikkelen van een veerkrachtige en duurzame cacaosector.

  Lees Meer

 • Duurzame cacaoteelt geeft Linda kans op betere toekomst

  Toen Linda Afedzi uit Ghana 16 jaar oud was, werd ze zwanger en stopte ze met school. Op haar 17e was zij alleenstaande moeder van een tweeling en had ze geen inkomen. Inmiddels is zij 22 jaar oud en ziet haar leven er heel anders uit. Dankzij het cacaoprogramma MASO van Solidaridad in Ghana is ze nu cacaoboer en kan ze gaan sparen voor haar droom: geneeskunde studeren.

  Lees Meer

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Ghanese artiest Stonebwoy zet zich in voor Solidaridad

  Solidaridad werkt binnen het MASO-project samen met Stonebwoy, een bekende internationale dancehall-artiest. Hij maakte onlangs een tour langs de cacaogemeenschappen en motiveerde Ghanese jongeren om een carrière in de cacao te kiezen. Jongeren zijn namelijk hard nodig om de cacaosector duurzaam en weer economisch aantrekkelijk te maken.

  Lees Meer

 • Hulp en handel voor duurzame cacaoteelt

  In 2013 startte Solidaridad in Ghana samen met boeren, het bedrijfsleven en de overheid een grootschalig programma om de teelt van en handel in cacao te verduurzamen. Het programma werd in Ghana feestelijk gedoopt door nu demissionair minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

  Lees Meer

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en Europa. Want het komende kabinet kan mede bepalen hoe Nederland en de wereld waarmee we nauw verbonden zijn, er in 2030 uitziet.

  Lees Meer