Terwijl pure en luxe chocolade steeds populairder wordt, is onder cacaoboeren armoe troef. Al decennia lang worden boeren en hun gezinnen in Ivoorkust en Ghana geplaagd door lage inkomens, ver onder de armoedegrens. De gevolgen daarvan laten zich raden: kinderarbeid, ontbossing en nauwelijks perspectief op een betere toekomst. Daar is best iets tegen te doen, maar de grillige wereldmarktprijzen gooien nog te vaak roet in het eten.
Cacao

Wat gaat er mis in de cacaosector?
In West-Afrika produceren kleinschalige boeren zo'n 70% van alle cacao in de wereld. Door een gebrek aan kennis over duurzame landbouw en door de vaak veel te lage cacaoprijzen, brengt hun oogst te weinig op en leven ze vaak in bittere armoede.
Armoede
Cacaoboeren werken keihard om aan de groeiende vraag naar cacao te voldoen, maar gebruiken verouderde landbouwmethoden, waarmee ze de grond vaak volledig uitputten. Hierdoor loopt de cacaoproductie terug en gaan boeren op zoek naar vruchtbare grond in de laatste ongerepte bossen van West-Afrika. Ook de grillige wereldmarktprijzen helpen de boeren niet om een stabiel en leefbaar inkomen te verwerven. Een toekomst als cacaoboer? Dat zien veel jongeren dus niet zitten. Zij zoeken werk in de steden, waardoor het platteland leegloopt.
In West-Afrika is het heel normaal dat vrouwen cacao telen. Hele gezinnen werken samen in de cacaoplantages. Vrouwen zijn ook verantwoordelijk voor al het huishoudelijk werk en de zorg voor de kinderen. Toch kunnen vrouwen vaak geen lid worden van boerencoöperaties en andere organisaties, waardoor ze moeilijk toegang krijgen tot training, financiering of leveranciers. Bovendien krijgen ze voor hetzelfde werk minder betaald dan mannen.
MARGES ONEERLIJK VERDEELD
De groeiende vraag naar chocolade in Europa en de VS is big business. En door de groeiende welvaart in Azië en Latijns-Amerika wordt er ook wereldwijd steeds meer chocolade gegeten. Supermarkten, chocoladefabrikanten en cacaoverwerkers verdienen er een goede boterham mee. Cacaoboeren delen niet in de luxe van een leefbaar inkomen. De marges in de keten zijn oneerlijk verdeeld. Dat is een groeiende zorg, niet alleen voor Solidaridad, maar ook voor bedrijven en overheden.
Bedrijven die cacao inkopen zitten weliswaar voor een dubbeltje op de eerste rang, maar hebben desondanks geen belang bij te lage inkomens voor cacaoboeren. Het bedreigt de kwaliteit van de cacao, op lange termijn de leveringszekerheid en ze willen niet geassocieerd worden met kinderarbeid, extreme armoede en ontbossing.
Ontbossing
Om de honger naar chocolade te stillen, is ruimte nodig voor cacaoplantages. Daarom is ontbossing aan de orde van de dag. De van oorsprong rijke bosgrond raakt na de ontginning snel uitgeput. Cacaobomen worden dan ziek en de opbrengst daalt. Voor nieuwe vruchtbare grond worden opnieuw bossen gekapt. Dit leidt tot klimaatverandering, waardoor het voor de boeren steeds moeilijker wordt om cacao te produceren.
De overheden in Ghana en Ivoorkust zijn niet goed in staat om de bossen te beschermen. Daardoor is het omringende land ook steeds kwetsbaarder voor extreme regenval of droogte. De bossen houden water vast als het regent en zijn een bron van water bij droogte.
Onze oplossing
Solidaridad werkt samen met boeren, overheden en bedrijven aan een duurzame cacao- en chocoladesector. We trainen boeren in kennis en vaardigheden, waarmee ze hun oogsten kunnen verbeteren. Ook zorgen we dat boeren beter toegang krijgen tot kennis, financiële en agrarische dienstverleners en hulpmiddelen.
Betere oogst door training
Solidaridad traint cacaoboeren in duurzame productietechnieken en geeft hen toegang tot mest en financiering. Hierdoor verbeteren ze hun oogsten. Ook is er in de trainingen aandacht voor de productie van andere gewassen, waardoor boeren minder afhankelijk zijn van de inkomsten uit cacao en zij tegenvallende inkomsten makkelijker kunnen opvangen.
Door de trainingen stijgen de inkomsten van cacaoboeren. Gezinnen hebben meer geld voor voedsel, kleding en onderwijs. Ook is de cacaosector weer interessant voor de volgende generatie cacaoboeren.
In onze trainingen is er speciale aandacht voor vrouwen. Op sommige plekken ondersteunen we hen bij het opzetten van hun eigen cacaokwekerij, zodat zij financieel onafhankelijk kunnen worden.
Samenwerking
We betrekken bedrijven en overheden bij het verduurzamen van de cacao-industrie. Bedrijven willen ook in de toekomst kunnen rekenen op de aanvoer van goede cacao. Daarom werken zij mee aan training en ondersteuning van cacaoboeren, door benodigdheden, kennis en krediet beschikbaar en betaalbaar te maken. Dankzij jarenlange samenwerking tussen bedrijven en overheden krijgt ongeveer 20% van de 2,5 miljoen cacaoboeren in West-Afrika nu training en ondersteuning.
Met ons Cacao Improvement Programme certificeerden we tussen 2008 en 2012 meer dan 150.000 boeren met het UTZ-keurmerk voor duurzame cacaoproductie. Met aandacht voor certificering stimuleren we kennis en capaciteit rond duurzaamheid en helpen we de cacaosector te verduurzamen.
Steun ons
Cacaoteelt kan miljoenen boeren in West-Afrika perspectief bieden op een betere toekomst zonder armoede. Maar dat kan alleen als boeren, bedrijven, overheden en ontwikkelingsorganisaties samenwerken en meer investeren in duurzame cacaoteelt. Steun het werk van Solidaridad en maak het verschil!