Goud

Goud is het meest waardevolle metaal ter wereld. Helaas merken veel kleinschalige goudmijnwerkers niks van die waarde. Zij werken vaak onder slechte arbeidsomstandigheden en tegen een veel te laag loon. Bovendien verontreinigen zij de grond en het drinkwater. Solidaridad zet zich in voor verantwoorde goudproductie, met oog voor mens en milieu. We zorgen ervoor dat mijnwerkers hun werk veilig en milieubewust kunnen uitvoeren en werken aan eerlijke prijzen.

Wat gaat er mis in de goudsector?

Wereldwijd werken 25 miljoen mensen in de artisanale goudmijnbouw. Zij werken onder slechte omstandigheden en leven vaak in bittere armoede. Hun werk is loodzwaar en onveilig, want veel mijnen voldoen niet aan de veiligheidsnormen. Bovendien verontreinigt het kwik waarmee zij werken het water en het milieu rond de dorpen sterk.

 • Onveilig werk

  Werken in een goudmijn is vaak onveilig en fysiek erg zwaar. Mijnen voldoen niet aan de internationale normen, waardoor mijnschachten zomaar kunnen instorten. Ook hebben mijnwerkers gebrek aan veiligheidsmaterialen. Ze werken vaak onbeschermd met giftig kwik of cyanide. Bovendien zien ze maar weinig terug van de werkelijke waarde van het goud.

 • Milieuschade

  Om ruimte te maken voor mijnen, worden regenwouden en andere beschermde natuurgebieden beschadigd. Dit leidt tot ontbossing, minder biodiversiteit en klimaatverandering. Het gebruik van kwik en cyanide zorgt voor beschadiging van het ecosysteem en vervuiling van de drinkwatervoorziening van dorpen. 

Solidaridad wil goud weer laten glanzen

Solidaridad wil de goudsector transformeren in een rechtvaardige en duurzame industrie voor mens en milieu. We zorgen ervoor dat mijnwerkers hun werk veilig en milieubewust kunnen uitvoeren en werken samen met belangrijke spelers in de goudketen aan een afzetmarkt voor eerlijk goud. Samen kunnen we veranderingen realiseren die goud weer laten glanzen.

 • Veilig en milieubewust

  We helpen goudmijneigenaren bij het aanschaffen van veiligheidsmaterialen voor de mijnwerkers, zoals (hand)schoenen, helmen en stofmaskers. Met lokale partnerorganisaties geven we trainingen over veilig werken in de mijnen en verantwoord gebruik van kwik en cyanide. Hiervan profiteren niet alleen mijnwerkers, maar ook hun gemeenschappen en het milieu.

 • Samenwerken aan goed goud

  Samen met onze partners - overheden, private sector, kennisinstituten en lokale NGOs - werken wij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mijnwerkers. We werken aan een afzetmarkt voor eerlijk goud en verhogen de transparantie en de bewustwording binnen de productieketen. Ook brengen we mijnexploitanten in contact met betrouwbare handelaren, die een eerlijke prijs betalen voor hun goud. 

 • Vrouwen en kinderen

  Solidaridad zet zich in voor een betere positie voor vrouwen en kinderen in en om de goudmijnen. Zo willen we zelfbewustzijn vergroten en misbruik voorkomen. We werken aan een gelijkwaardige behandeling en beloning van vrouwen. 

Succesverhalen

Het goudprogramma van Solidaridad is het grootste ter wereld. Op dit moment werken we in 26 mijnbouwgemeenschappen, verspreid over 5 landen. Al meer dan 5.000 mijnwerkers en 35.000 inwoners van goudgemeenschappen hebben van onze betrokkenheid geprofiteerd.

 • James Blamefull (41) werkt in de Malibu-goudmijn in Ghana. Door het lichamelijk zware werk, en de slechte omstandigheden in de mijn, raakte zijn been verminkt. Gelukkig weet James inmiddels hoe je ongelukken kunt voorkomen. Hij weet nu hoe je op een veilige manier met kwik kan werken, om goud uit steengruis te onttrekken en hoe je afvalwater recyclet. Dat heeft hij geleerd tijdens het driejarige trainingsprogramma van Solidaridad.

  Ontmoet James

 • Olivia is moeder van twee kleine kinderen. Zij werk als stenendraagster bij de Dakate goudmijn in Ghana. Het werk was loodzwaar en ze verdiende er niet veel mee. Toch liep zij elke dag op en neer in de brandende zon met een emmer gevuld met 20 kilo stenen op haar hoofd. 

  Olivia kreeg echter de kans om zelf haar situatie te verbeteren door mee te doen aan een programma van Solidaridad. Met het programma werkt ze aan manieren om haar inkomen aan te vullen en aan een sterkere positie binnen de gemeenschap. Zo krijgen de vrouwen meer inspraak in de omstandigheden in en rondom de mijn en kunnen zij initiatieven aandragen.

  Lees het verhaal van Olivia

 • Vilma werkte vroeger in een katoenfabriek, maar daarmee verdiende ze te weinig om haar 3 kinderen te kunnen opvoeden. "Nu ik hier werk als pallaquera, kan ik mijn gezin onderhouden en hen een betere toekomst bieden."

Steun ons

Om de omstandigheden rondom goudwinning te kunnen verbeteren, moeten we iedereen in de productieketen meekrijgen. Dus niet alleen de mijnbouwgemeenschappen, mijnwerkers, goudsmeden en juweliers, maar ook de consument. Doe je mee? Kies voor Goed Goud!

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Aunexum investeert in kleinschalige goudmijnbouw

  Goudbedrijf Aunexum Precious Metals Group en Solidaridad gaan samen investeren in verantwoorde kleinschalige goudmijnbouw. Ze onderzoeken geschikte technieken voor kwikvrije goudmijnbouw in Ghana en Tanzania. Ook worden de mogelijkheden voor rechtstreekse inkoop van verantwoord goud uit kleinschalige mijnbouw onderzocht.

  Lees Meer

 • Max Havelaar stopt met gecertificeerd goud

  Max Havelaar heeft aangekondigd te stoppen met gecertificeerd goud in de Nederlandse markt. Consumenten, goudsmeden, juweliers, handelaren, elektronica producenten en beleggers die in Nederland gecertificeerd goud willen kopen of verkopen staan met lege handen. Maar verbetering van de omstandigheden in de kleinschalige goudmijnbouw kan ook zonder Max Havelaar.

  Lees Meer

 • Hoe wij kinderarbeid in Oegandese goudmijnen tegengaan

  Sinds juni 2017 werkt Solidaridad in een tweejarig project samen met Fairphone, Unicef, Fairtrade Foundation en Stop Kinderarbeid aan het tegengaan van kinderarbeid in Oegandese goudmijnen. Misschien denk je bij het werk van Solidaridad niet meteen aan het tegengaan van kinderarbeid, maar meer aan het verbeteren van de arbeidsomstandigen en het loon van mijnwerkers.

  Lees Meer

 • Meer draagvlak en ketentransparantie nodig voor goudconvenant

  Er is veel mis in de goudsector. Milieuvervuiling en slechte arbeids- en leefomstandigheden van de mijnwerkers zijn aan de orde van de dag. Solidaridad werkt aan verbetering van de kleinschalige mijnbouw in landen als Oeganda, Ghana en Peru. Maar zonder vraag naar verantwoord gewonnen goud, is er weinig perspectief voor de vrouwen en mannen die in de mijnen werken.

  Lees Meer

 • Solidaridad zet spotlight op vrouwen in goudindustrie op OESO Forum

  Vandaag zet Solidaridad de positie van vrouwen in mijnen op de agenda van het OESO 2018 Forum On Responsible Mineral Supply Chains in Parijs. 50% van de mijnwerkers in artisanale en kleinschalige mijnbouw is vrouw. Hun rechten worden vaak geschonden en hun behoeften genegeerd.

  Lees Meer

 • Goud en textielconvenanten vanuit oogpunt van Solidaridad

  Namens Solidaridad ging Tamar Hoek vandaag in op vragen van Tweede Kamerleden over de IMVO convenanten. Solidaridad was gevraagd door de SER om tijdens een speciale zitting in de Tweede Kamer samen met andere partijen in de convenanten zoals de vakbonden CNV en FNV, brancheorganisatie INrertail en VNO-NCW toe te lichten wat wij de meerwaarde van de convenanten vinden.

  Lees Meer