Goud

Goud is het meest waardevolle metaal ter wereld. Helaas merken veel kleinschalige goudmijnwerkers niks van die waarde. Zij werken vaak onder slechte arbeidsomstandigheden en tegen een veel te laag loon. Bovendien verontreinigen zij de grond en het drinkwater. Solidaridad zet zich in voor verantwoorde goudproductie, met oog voor mens en milieu. We zorgen ervoor dat mijnwerkers hun werk veilig en milieubewust kunnen uitvoeren en werken aan eerlijke prijzen.

Wat gaat er mis in de goudsector?

Wereldwijd werken 25 miljoen mensen in de artisanale goudmijnbouw. Zij werken onder slechte omstandigheden en leven vaak in bittere armoede. Hun werk is loodzwaar en onveilig, want veel mijnen voldoen niet aan de veiligheidsnormen. Bovendien verontreinigt het kwik waarmee zij werken het water en het milieu rond de dorpen sterk.

 • Onveilig werk

  Werken in een goudmijn is vaak onveilig en fysiek erg zwaar. Mijnen voldoen niet aan de internationale normen, waardoor mijnschachten zomaar kunnen instorten. Ook hebben mijnwerkers gebrek aan veiligheidsmaterialen. Ze werken vaak onbeschermd met giftig kwik of cyanide. Bovendien zien ze maar weinig terug van de werkelijke waarde van het goud.

 • Milieuschade

  Om ruimte te maken voor mijnen, worden regenwouden en andere beschermde natuurgebieden beschadigd. Dit leidt tot ontbossing, minder biodiversiteit en klimaatverandering. Het gebruik van kwik en cyanide zorgt voor beschadiging van het ecosysteem en vervuiling van de drinkwatervoorziening van dorpen. 

Solidaridad wil goud weer laten glanzen

Solidaridad wil de goudsector transformeren in een rechtvaardige en duurzame industrie voor mens en milieu. We zorgen ervoor dat mijnwerkers hun werk veilig en milieubewust kunnen uitvoeren en werken samen met belangrijke spelers in de goudketen aan een afzetmarkt voor eerlijk goud. Samen kunnen we veranderingen realiseren die goud weer laten glanzen.

 • Veilig en milieubewust

  We helpen goudmijneigenaren bij het aanschaffen van veiligheidsmaterialen voor de mijnwerkers, zoals (hand)schoenen, helmen en stofmaskers. Met lokale partnerorganisaties geven we trainingen over veilig werken in de mijnen en verantwoord gebruik van kwik en cyanide. Hiervan profiteren niet alleen mijnwerkers, maar ook hun gemeenschappen en het milieu.

 • Samenwerken aan goed goud

  Samen met onze partners - overheden, private sector, kennisinstituten en lokale NGOs - werken wij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mijnwerkers. We werken aan een afzetmarkt voor eerlijk goud en verhogen de transparantie en de bewustwording binnen de productieketen. Ook brengen we mijnexploitanten in contact met betrouwbare handelaren, die een eerlijke prijs betalen voor hun goud. 

 • Vrouwen en kinderen

  Solidaridad zet zich in voor een betere positie voor vrouwen en kinderen in en om de goudmijnen. Zo willen we zelfbewustzijn vergroten en misbruik voorkomen. We werken aan een gelijkwaardige behandeling en beloning van vrouwen. 

Succesverhalen

Het goudprogramma van Solidaridad is het grootste ter wereld. Op dit moment werken we in 26 mijnbouwgemeenschappen, verspreid over 5 landen. Al meer dan 5.000 mijnwerkers en 35.000 inwoners van goudgemeenschappen hebben van onze betrokkenheid geprofiteerd.

 • James Blamefull (41) werkt in de Malibu-goudmijn in Ghana. Door het lichamelijk zware werk, en de slechte omstandigheden in de mijn, raakte zijn been verminkt. Gelukkig weet James inmiddels hoe je ongelukken kunt voorkomen. Hij weet nu hoe je op een veilige manier met kwik kan werken, om goud uit steengruis te onttrekken en hoe je afvalwater recyclet. Dat heeft hij geleerd tijdens het driejarige trainingsprogramma van Solidaridad.

  Ontmoet James

 • Olivia is moeder van twee kleine kinderen. Zij werk als stenendraagster bij de Dakate goudmijn in Ghana. Het werk was loodzwaar en ze verdiende er niet veel mee. Toch liep zij elke dag op en neer in de brandende zon met een emmer gevuld met 20 kilo stenen op haar hoofd. 

  Olivia kreeg echter de kans om zelf haar situatie te verbeteren door mee te doen aan een programma van Solidaridad. Met het programma werkt ze aan manieren om haar inkomen aan te vullen en aan een sterkere positie binnen de gemeenschap. Zo krijgen de vrouwen meer inspraak in de omstandigheden in en rondom de mijn en kunnen zij initiatieven aandragen.

  Lees het verhaal van Olivia

 • Vilma werkte vroeger in een katoenfabriek, maar daarmee verdiende ze te weinig om haar 3 kinderen te kunnen opvoeden. "Nu ik hier werk als pallaquera, kan ik mijn gezin onderhouden en hen een betere toekomst bieden."

Steun ons

Om de omstandigheden rondom goudwinning te kunnen verbeteren, moeten we iedereen in de productieketen meekrijgen. Dus niet alleen de mijnbouwgemeenschappen, mijnwerkers, goudsmeden en juweliers, maar ook de consument. Doe je mee? Kies voor Goed Goud!

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Solidaridad sluit partnerschap om kinderarbeid in Oegandese goudmijnen te bestrijden

  Solidaridad is samen met Philips, Fairphone, Unicef, Fairtrade en Stop Kinderarbeid een 2-jarig programma gestart om kinderarbeid in Oegandese kleinschalige goudmijnen tegen te gaan. Dit doen we door het opzetten van kinderarbeidvrije zones en te zorgen voor meer mens- en milieuvriendelijke goudwinning. Philips en Fairphone zullen dit verantwoord gewonnen goud gaan gebruiken in hun elektronica.

  Lees Meer

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Samenwerken aan Goed Goud

  Maandag 19 juni tekenen bedrijven in de goudsector, maatschappelijke organisaties en de Nederlandse overheid het convenant Verantwoord Goud. Dat is een goede eerste stap op weg naar meer transparantie in de productieketen van goud en naar betere omstandigheden in de goudmijnen.

  Lees Meer

 • Goudketen start samenwerking voor verantwoord goud

  De goudsector in Nederland zet zich gezamenlijk in voor een internationaal verantwoorde goudketen. Vandaag ondertekenen producenten van elektronica en sieraden, recyclers, maatschappelijke organisaties en de overheid hiervoor het Convenant Verantwoord Goud. Doel is dat in de hele keten, van winning tot en met recycling, de mensenrechten, het milieu en biodiversiteit beter worden gerespecteerd.

  Lees Meer

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en Europa. Want het komende kabinet kan mede bepalen hoe Nederland en de wereld waarmee we nauw verbonden zijn, er in 2030 uitziet.

  Lees Meer

 • Van verantwoord kwikgebruik naar kwikvrije goudwinning

  Wereldwijd werken veel goudmijnwerkers met kwik, een zeer giftig goedje dat gezondheidsrisico’s en milieuvervuiling met zich meebrengt. Solidaridad werkt daarom hard aan verantwoord kwikgebruik. Dit hebben we de afgelopen 3 jaar onder meer gedaan in ons project Partnering for Better Livelihoods in the Gold Supply Chain in Ghana, dat we in juni 2017 afronden.

  Lees Meer