Goud

Goud is het meest waardevolle metaal ter wereld. Helaas merken veel kleinschalige goudmijnwerkers niks van die waarde. Zij werken vaak onder slechte arbeidsomstandigheden en tegen een veel te laag loon. Bovendien verontreinigen zij de grond en het drinkwater. Solidaridad zet zich in voor verantwoorde goudproductie, met oog voor mens en milieu. We zorgen ervoor dat mijnwerkers hun werk veilig en milieubewust kunnen uitvoeren en werken aan eerlijke prijzen.

Wat gaat er mis in de goudsector?

Wereldwijd werken 25 miljoen mensen in de artisanale goudmijnbouw. Zij werken onder slechte omstandigheden en leven vaak in bittere armoede. Hun werk is loodzwaar en onveilig, want veel mijnen voldoen niet aan de veiligheidsnormen. Bovendien verontreinigt het kwik waarmee zij werken het water en het milieu rond de dorpen sterk.

 • Onveilig werk

  Werken in een goudmijn is vaak onveilig en fysiek erg zwaar. Mijnen voldoen niet aan de internationale normen, waardoor mijnschachten zomaar kunnen instorten. Ook hebben mijnwerkers gebrek aan veiligheidsmaterialen. Ze werken vaak onbeschermd met giftig kwik of cyanide. Bovendien zien ze maar weinig terug van de werkelijke waarde van het goud.

 • Milieuschade

  Om ruimte te maken voor mijnen, worden regenwouden en andere beschermde natuurgebieden beschadigd. Dit leidt tot ontbossing, minder biodiversiteit en klimaatverandering. Het gebruik van kwik en cyanide zorgt voor beschadiging van het ecosysteem en vervuiling van de drinkwatervoorziening van dorpen. 

Solidaridad wil goud weer laten glanzen

Solidaridad wil de goudsector transformeren in een rechtvaardige en duurzame industrie voor mens en milieu. We zorgen ervoor dat mijnwerkers hun werk veilig en milieubewust kunnen uitvoeren en werken samen met belangrijke spelers in de goudketen aan een afzetmarkt voor eerlijk goud. Samen kunnen we veranderingen realiseren die goud weer laten glanzen.

 • Veilig en milieubewust

  We helpen goudmijneigenaren bij het aanschaffen van veiligheidsmaterialen voor de mijnwerkers, zoals (hand)schoenen, helmen en stofmaskers. Met lokale partnerorganisaties geven we trainingen over veilig werken in de mijnen en verantwoord gebruik van kwik en cyanide. Hiervan profiteren niet alleen mijnwerkers, maar ook hun gemeenschappen en het milieu.

 • Samenwerken aan goed goud

  Samen met onze partners - overheden, private sector, kennisinstituten en lokale NGOs - werken wij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mijnwerkers. We werken aan een afzetmarkt voor eerlijk goud en verhogen de transparantie en de bewustwording binnen de productieketen. Ook brengen we mijnexploitanten in contact met betrouwbare handelaren, die een eerlijke prijs betalen voor hun goud. 

 • Vrouwen en kinderen

  Solidaridad zet zich in voor een betere positie voor vrouwen en kinderen in en om de goudmijnen. Zo willen we zelfbewustzijn vergroten en misbruik voorkomen. We werken aan een gelijkwaardige behandeling en beloning van vrouwen. 

Succesverhalen

Het goudprogramma van Solidaridad is het grootste ter wereld. Op dit moment werken we in 26 mijnbouwgemeenschappen, verspreid over 5 landen. Al meer dan 5.000 mijnwerkers en 35.000 inwoners van goudgemeenschappen hebben van onze betrokkenheid geprofiteerd.

 • James Blamefull (41) werkt in de Malibu-goudmijn in Ghana. Door het lichamelijk zware werk, en de slechte omstandigheden in de mijn, raakte zijn been verminkt. Gelukkig weet James inmiddels hoe je ongelukken kunt voorkomen. Hij weet nu hoe je op een veilige manier met kwik kan werken, om goud uit steengruis te onttrekken en hoe je afvalwater recyclet. Dat heeft hij geleerd tijdens het driejarige trainingsprogramma van Solidaridad.

  Ontmoet James

 • Olivia is moeder van twee kleine kinderen. Zij werk als stenendraagster bij de Dakate goudmijn in Ghana. Het werk was loodzwaar en ze verdiende er niet veel mee. Toch liep zij elke dag op en neer in de brandende zon met een emmer gevuld met 20 kilo stenen op haar hoofd. 

  Olivia kreeg echter de kans om zelf haar situatie te verbeteren door mee te doen aan een programma van Solidaridad. Met het programma werkt ze aan manieren om haar inkomen aan te vullen en aan een sterkere positie binnen de gemeenschap. Zo krijgen de vrouwen meer inspraak in de omstandigheden in en rondom de mijn en kunnen zij initiatieven aandragen.

  Lees het verhaal van Olivia

 • Vilma werkte vroeger in een katoenfabriek, maar daarmee verdiende ze te weinig om haar 3 kinderen te kunnen opvoeden. "Nu ik hier werk als pallaquera, kan ik mijn gezin onderhouden en hen een betere toekomst bieden."

Steun ons

Om de omstandigheden rondom goudwinning te kunnen verbeteren, moeten we iedereen in de productieketen meekrijgen. Dus niet alleen de mijnbouwgemeenschappen, mijnwerkers, goudsmeden en juweliers, maar ook de consument. Doe je mee? Kies voor Goed Goud!

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Economische emancipatie van vrouwen in en om kleinschalige goudmijnen

  In Tanzania en Ghana worden vrouwen die in en om kleinschalige goudmijnen werken en wonen vaak gediscrimineerd en achtergesteld.

  Lees Meer

 • Wat drijft Solidaridad Europa directeur Heske Verburg?

  Heske Verburg is sinds januari 2017 directeur van Solidaridad Europa. “Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze fantastische club”, vertelde zij bij haar aanstelling.

  Lees Meer

 • Aandacht voor Goed Goud bij RTL Live

  Boukje Theeuwes, Programmamanager Goud van Solidaridad was samen met Dirk Jan Koch, speciaal gezant Natuurlijke Hulpbronnen Ministerie Buitenlandse Zaken en stylist Fred van Leer te gast in de uitzend

  Lees Meer

 • Edelsmeden kiezen voor fairtrade: ‘Bij een mooi sieraad hoort een mooi verhaal!’

  Steeds meer juweliers vinden het belangrijk dat de herkomst van de materialen waarmee ze werken eerlijk is.

  Lees Meer

 • Video: Solidaridad werkt aan beter leven voor goudmijnwerkers in Peru

  Solidaridad werkt aan een beter leven voor goudmijnwerkers in Peru. We doen dit onder andere door samen met goudmijnbedrijven te zorgen voor verantwoorde productie, met oog voor mens en milieu.

  Lees Meer

 • Goed Goud bij Groen Licht Vara

  Afgelopen maandag werd Boukje Theeuwes van Solidaridad geïnterviewd door Milouska Meulens van tv programma Groen Licht van de VARA om te praten over ‘groen’ trouwen en Goed Goud.

  Lees Meer