Katoen

Bijna iedereen gebruikt katoen, want het is in heel veel producten verwerkt. Niet alleen in kleding, maar ook in bijvoorbeeld briefgeld, meubels, vloerbedekking en papier. Er wordt dan ook  enorm veel aan dit gewas verdiend. Helaas merken de kleine katoenboeren hier vaak niks van. Zij sloven zich uit op de katoenvelden tegen een veel te laag inkomen. Bovendien gebruiken zij veel schadelijke bestrijdingsmiddelen die hun gezondheid en het milieu zwaar belasten.

Wat gaat er mis in de katoensector?

De manier waarop katoen wordt geproduceerd, is niet houdbaar op de lange termijn. Door bodemuitputting en milieuvervuiling neemt de productie af, terwijl de vraag naar katoen alleen maar toeneemt. Daarnaast moeten kleine katoenboeren keihard werken tegen een hongerloon, waardoor zij vaak niet voldoende voedsel hebben voor zichzelf en hun gezin.

 • Waterverspilling en grondvervuiling

  Katoenteelt is erg schadelijk voor het milieu door het gebruik van chemische middelen en waterverspilling. 

  Er is tot 20.000 liter water nodig om 1 kilo katoen te produceren. In ontwikkelingslanden met grote waterschaarste staat dit gelijk aan de dagelijkse hoeveelheid water voor 1.300 huishoudens.

  Bij katoenteelt worden van alle gewassen de meeste chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat katoen zeer gevoelig is voor ongedierte. Deze chemicaliën vervuilen de grond en het water, wat het ecosysteem en de biodiversiteit aantast. Dit put de bodem uit, waardoor de katoenopbrengst afneemt. Bovendien tast het de andere gewassen en het drinkwater aan.

 • Onveilig en loodzwaar werk

  Kleine katoenboeren en katoenplukkers leven vaak in erbarmelijke omstandigheden. 

  Het werk op de katoenvelden is loodzwaar en levert weinig op door gebrek aan kennis, technische middelen en financieringsmogelijkheden. Ook kinderarbeid komt veel voor.

  Daarnaast zijn de chemische bestrijdingsmiddelen die de katoenboeren gebruiken erg slecht voor hun gezondheid. Boeren gebruiken geen veiligheidsmiddelen, waardoor ze vaak ernstig ziek worden, huid- en oogproblemen krijgen en regelmatig kinderen krijgen met aangeboren afwijkingen. Bovendien zijn deze middelen duur, waardoor veel boeren zich in de schulden moeten steken. Het wrange is dat de chemische bestrijdingsmiddelen op zo’n grote schaal gebruikt, dat het ongedierte er immuun voor raakt. De katoenopbrengst valt hierdoor steeds weer tegen.

 • Duurzaam katoen niet populair

  De productie van duurzaam katoen is de afgelopen tijd flink gestegen, maar de vraag vanuit de markt blijft achter. 

  Hierdoor wordt een groot deel van dit duurzame katoen verkocht als ‘gewone’ katoen en zien de boeren niks terug van de extra investeringen die ze hebben gestopt in duurzame landbouw. Zonder voldoende afzetmarkt voor duurzaam katoen is er dus een grote kans dat boeren stoppen met de productie ervan. 

Onze oplossing

Solidaridad zet zich in voor een duurzame katoensector, van boer tot consument. We trainen kleine boeren in duurzame landbouwtechnieken en bedrijfsvoering en helpen hen bij een betere toegang tot de markt en een hogere opbrengst voor hun katoen. Ook werken we samen met bedrijven, merken en overheden om duurzaamheid in de hele productieketen te stimuleren.

 • Hulp aan boeren

  Solidaridad ontwikkelt samen met maatschappelijke en lokale partners programma’s om een duurzame katoenproductie te stimuleren. We trainen boeren in duurzame landbouwtechnieken, zoals als wisselbouw en mengteelt, waardoor de grond veel vruchtbaarder wordt en meer opbrengt. Ook trainen we hen in het omlaag brengen van hun pesticide- en watergebruik en het verbeteren van hun bedrijfsvoering.

  We zorgen ervoor dat de kwaliteit van het katoen hoogwaardig is en helpen de boeren bij een betere toegang tot de markt en een hogere opbrengst voor hun katoen. Ons programma heeft speciale aandacht voor gelijkheid tussen man en vrouw en voedselzekerheid.

 • Samenwerken met de markt

  Solidaridad vindt dat afnemers van katoen, zoals merken en retailers, verantwoordelijk zijn voor wat er in hun productieketen gebeurt. Ook overheden kunnen een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming van katoen. Door deze groepen bewust te maken van wat er in de sector speelt en met hen samen te werken, willen we de vraag naar duurzaam katoen laten toenemen. 

  We helpen merken en retailers hun beleid op katoen te verduurzamen via ranglijsten, zoals de Cotton Ranking, en platformen als het Better Cotton Initiative, dat problemen als excessief watergebruik, oneerlijke prijzen voor boeren en negatieve milieu-impact onder de aandacht brengt.

Succesverhalen

In het zuiden van Ethiopië kunnen de vrouwen van katoenboeren hun vaak schamele inkomen vergroten met het spinnen van garen. Solidaridad traint vrouwen in spintechnieken en ondernemen. Lees hieronder hun verhaal.

 • Wudinesh heeft een droom

  Wudinesh Koricho is voorzitter van een coöperatie van 30 vrouwen die met de hand ruw katoen omspint tot garen. Zij is een weduwe van 55 jaar en moeder van 9 kinderen in de leeftijd van 17 tot 27 jaar. Met haar werk als garenspinster heeft zij al haar kinderen naar school kunnen laten gaan. Wudinesh heeft een droom: van de coöperatie een bloeiend bedrijf maken, zodat veel meer vrouwen kunnen toetreden en hun eigen geld kunnen verdienen.

 • Ethiopische katoensector

  In de Ethiopische katoensector bestaat veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen werken vaak gedwongen op de katoenvelden. Naast de zorg voor de voedselgewassen én hun huishoudelijke taken. Het geld gaat naar de mannen, zij bepalen hoe het wordt besteed.

 • Kans op zelfstandigheid

  In het zuiden van Ethiopië hebben de vrouwen van katoenboeren een manier gevonden om hun vaak schamele inkomen te vergroten, en daarmee ook hun zelfstandigheid. Een coöperatie van 30 vrouwen spint daar met de hand ruw katoen om tot garen.

 • Spinnewielen en training

  Om de droom van Wudinesh te laten uitkomen, hebben de vrouwen goede training nodig in ondernemen. Daarnaast zijn spinnewielen nodig om makkelijker meer garen te kunnen produceren. Ook wil Wudinesh dat de coöperatie straks zelf stoffen gaat weven en verkopen voor lokale en misschien zelfs internationale markten. Solidaridad wil de vrouwen hierbij helpen. Samen met onze partner PAN Ethiopia maakten we hier al een begin mee.

 • Training tot nu toe

  We trainden de vrouwen in spintechnieken, zodat de kwaliteit van hun garen verbeteren en deze meer opleveren.

 • Microkrediet

  Daarnaast trainden we de spinster in het omgaan met geld, in hoe zij zich beter kunnen organiseren en in het toegang krijgen tot microkrediet.

 • Katoen garen

  Weverijen weven van deze garen traditionele kleding voor de lokale bevolking, en sjaals voor internationale verkoop.

 • Wij zorgen ervoor dat de spinsters:

  - Hun eigen geld verdienen om hun gezin te onderhouden
  - Zelfstandiger en zelfredzamer worden
  - Training krijgen in spintechnieken en ondernemen
  - Spinnewielen kunnen aanschaffen om makkelijker meer garen te spinnen

 • Maakt u van Ethiopische garenspinsters slimme onderneemsters?

  Met uw steun ontwortelen zij zich aan armoede en ongelijkheid.

  Doneer nu

Steun ons

Doneer aan Solidaridad en steun de duurzame katoensector.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Adidas koploper in gebruik duurzaam katoen. Te veel internationale bedrijven scoren nog nul punten.

  Adidas is wereldwijd koploper als het gaat om de inkoop van duurzaam katoen. Dat blijkt uit de Cotton Ranking 2020, een ranglijst van Pesticide Action Network UK, Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds. In de vorige ranglijst stond Adidas nog op de 6e plaats. Inmiddels koopt het bedrijf uitsluitend duurzame katoen, goed voor een eerste plaats in de Cotton Ranking 2020.

  Lees Meer

 • De verre reis van katoenplantje tot je zomerjurk

  Blog

  De meesten van ons hebben ten minste één katoenen item in onze kledingkast hangen. Waarschijnlijk zelfs een hele selectie. Katoen voelt fijn aan en ademt lekker in warm weer. Maar hoe zit het productieproces van een katoenen kledingstuk eigenlijk in elkaar? En wat zijn vaak de uitdagingen en mogelijkheden bij een duurzaam productieproces?

  Lees Meer

 • Topmerken boeken te weinig vooruitgang met duurzaam katoen

  IKEA, Maxingvest (o.a. Tchibo), C&A, M&S en H&M komen het beste uit de bus als het gaat om inkoop van duurzaam katoen. Dat blijkt uit de Sustainable Cotton Ranking 2017 van Pesticide Action Network (PAN) UK, Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds.

  Lees Meer

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en Europa. Want het komende kabinet kan mede bepalen hoe Nederland en de wereld waarmee we nauw verbonden zijn, er in 2030 uitziet.

  Lees Meer

 • Farmer Support Programme verbetert omstandigheden van 847.000 boeren en arbeiders

  Solidaridad presenteerde onlangs het evaluatierapport van het Farmer Support Programme (FSP). Binnen dit programma zijn de afgelopen vijf jaar wereldwijd 56 duurzame landbouwprojecten in 27 landen uitgevoerd. De resultaten uit het rapport laten zien dat het FSP een succes is: we hebben bijna alle doelen bereikt en vaak overtroffen.

  Lees Meer