Palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het wordt verwerkt in onder meer voedsel, brandstof, schoonmaakartikelen en schoonheidsproducten. Maar de stijgende productie van palmolie bedreigt diersoorten, regenwouden en koraalriffen. Daarom werkt Solidaridad samen met palmolieboeren, bedrijven en overheden aan innovatieve en duurzame productiemethoden, die de opbrengst van palmolie verhogen en de milieu-impact verminderen. 

Wat gaat er mis in de palmoliesector?

Door de stijgende vraag naar palmolie worden steeds meer bossen gekapt. Ook gebruiken de boeren chemicaliën die beschermde natuur zoals regenwouden en koraalriffen bedreigen. Palmolie is goedkoop en een kleine productie levert veel olie op. Daarom produceren ook veel kleinschalige boeren palmolie. Maar zij hebben weinig kennis over duurzame productie en slechte toegang tot certificering. Daarom blijven zij achter in duurzame en economische ontwikkeling.

 • Weinig kennis

  Voor kleine palmolieboeren is het lastig om van hun opbrengsten te leven. Door een gebrek aan kennis over duurzaam landgebruik hebben zij vaak lagere opbrengsten en daardoor lage inkomens. Hierdoor is het voor hen ook erg lastig om te voldoen aan de certificeringseisen. Terwijl certificering erg belangrijk is voor de verkoop van hun producten, want er is steeds meer vraag naar duurzaam geproduceerde palmolie. 

 • Milieuvervuiling

  Om ruimte te maken voor palmolieplantages worden bossen gekapt. Het hout van deze bossen wordt vaak verbrand, wat zorgt voor luchtvervuiling. Door de ontbossing vermindert de biodiversiteit in deze van oorsprong rijke natuurgebieden. Hierdoor verliezen veel dieren hun natuurlijke habitat en worden een aantal zelfs bedreigd met uitsterven. Grote plantages lozen resten van chemicaliën in meren en rivieren, wat koraalriffen bedreigt. 

Onze oplossing

Solidaridad werkt aan duurzame en innovatieve oplossingen voor kleine boeren, palmoliefabrieken en bedrijven. We leiden boeren op, brengen partijen samen en ondersteunen ze bij de implementatie van duurzame productiemethoden.

 • Boeren en arbeiders opleiden

  We geven boeren in Latijns-Amerika, Azië en Afrika trainingen in duurzame landbouw. Hierdoor gaan hun productie en inkomsten omhoog en hoeven zij met minder chemicaliën en meststoffen te werken die schadelijk zijn voor het milieu. Ook helpen we deze boeren met de financiering voor het verduurzamen van hun boerderijen door hen in contact te brengen met kredietmaatschappijen en de overheid. 

 • Samenwerken met de markt

  Solidaridad werkt samen met palmoliehandelaars, bedrijven en retailers aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de palmolie-industrie. We hebben er bijvoorbeeld samen met 8 palmolieproducenten voor gezorgd dat 80% van de palmolie in Honduras van bedrijven komt die gecertificeerd zijn volgens de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). In ons Sustainable West-Africa Palm oil Programme (SWAPP) delen palmoliebedrijven informatie met kleine boeren over toegang tot financiering, RSPO-certificering, milieu-aanpak en sociale thema’s.

   

   

Succesverhalen

Lees hieronder over de projecten die wij hebben opgezet en de mensen die we hiermee helpen.

Steun ons

Wij helpen duizenden palmolieboeren en -arbeiders duurzamer te produceren en zo hun inkomen te verhogen en het milieu te sparen. Doneer aan Solidaridad en steun ons werk.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Solidaridad en Indiase partners lanceren model voor duurzame palmolieproductie

  Solidaridad en Solvent Extractors’ Association of India (SEA) lanceerden op 13 september 2017 het Indian Palm Oil Sustainability Framework (IPOS) in Mumbai, India. Het IPOS-model geeft sociale en ecologische criteria voor het produceren van duurzame palmolie, die toepasbaar zijn op de Indiase markt.

  Lees Meer

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en Europa. Want het komende kabinet kan mede bepalen hoe Nederland en de wereld waarmee we nauw verbonden zijn, er in 2030 uitziet.

  Lees Meer

 • Farmer Support Programme verbetert omstandigheden van 847.000 boeren en arbeiders

  Solidaridad presenteerde onlangs het evaluatierapport van het Farmer Support Programme (FSP). Binnen dit programma zijn de afgelopen vijf jaar wereldwijd 56 duurzame landbouwprojecten in 27 landen uitgevoerd. De resultaten uit het rapport laten zien dat het FSP een succes is: we hebben bijna alle doelen bereikt en vaak overtroffen.

  Lees Meer

 • Nieuw Solidaridad-kantoor Indonesië: samen werken aan duurzame toekomst voor palmolieboeren

  Solidaridad opende in maart een nieuw kantoor in Indonesië. Van hieruit werken we samen met de plaatselijke spaarbank Keling Kumang Groep aan een duurzame toekomst zonder armoede op Borneo. Dankzij deze samenwerking kunnen we palmolieboeren in Indonesië trainen in duurzame landbouwtechnieken en hen hierbij financieel ondersteunen.

  Lees Meer

 • Solidaridad en RSPO lanceren grootste certificeringsprogramma voor palmolie in Ivoorkust

  Duurzame palmolie wordt de norm in Ivoorkust. Solidaridad heeft daar onlangs een 3-jarig certificeringsproject gelanceerd voor 5.000 kleinschalige boeren, gefinancierd door de RSPO, de wereldcertificeringsinstantie voor duurzame palmolie. De boeren krijgen trainingen in en ondersteuning bij duurzame bedrijfsvoering. Dit is het grootste palmoliecertificeringsprogramma in Ivoorkust ooit.

  Lees Meer