Palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het wordt verwerkt in onder meer voedsel, brandstof, schoonmaakartikelen en schoonheidsproducten. Maar de stijgende productie van palmolie bedreigt diersoorten, regenwouden en koraalriffen. Daarom werkt Solidaridad samen met palmolieboeren, bedrijven en overheden aan innovatieve en duurzame productiemethoden, die de opbrengst van palmolie verhogen en de milieu-impact verminderen. 

Wat gaat er mis in de palmoliesector?

Door de stijgende vraag naar palmolie worden steeds meer bossen gekapt. Ook gebruiken de boeren chemicaliën die beschermde natuur zoals regenwouden en koraalriffen bedreigen. Palmolie is goedkoop en een kleine productie levert veel olie op. Daarom produceren ook veel kleinschalige boeren palmolie. Maar zij hebben weinig kennis over duurzame productie en slechte toegang tot certificering. Daarom blijven zij achter in duurzame en economische ontwikkeling.

 • Weinig kennis

  Voor kleine palmolieboeren is het lastig om van hun opbrengsten te leven. Door een gebrek aan kennis over duurzaam landgebruik hebben zij vaak lagere opbrengsten en daardoor lage inkomens. Hierdoor is het voor hen ook erg lastig om te voldoen aan de certificeringseisen. Terwijl certificering erg belangrijk is voor de verkoop van hun producten, want er is steeds meer vraag naar duurzaam geproduceerde palmolie. 

 • Milieuvervuiling

  Om ruimte te maken voor palmolieplantages worden bossen gekapt. Het hout van deze bossen wordt vaak verbrand, wat zorgt voor luchtvervuiling. Door de ontbossing vermindert de biodiversiteit in deze van oorsprong rijke natuurgebieden. Hierdoor verliezen veel dieren hun natuurlijke habitat en worden een aantal zelfs bedreigd met uitsterven. Grote plantages lozen resten van chemicaliën in meren en rivieren, wat koraalriffen bedreigt. 

Onze oplossing

Solidaridad werkt aan duurzame en innovatieve oplossingen voor kleine boeren, palmoliefabrieken en bedrijven. We leiden boeren op, brengen partijen samen en ondersteunen ze bij de implementatie van duurzame productiemethoden.

 • Boeren en arbeiders opleiden

  We geven boeren in Latijns-Amerika, Azië en Afrika trainingen in duurzame landbouw. Hierdoor gaan hun productie en inkomsten omhoog en hoeven zij met minder chemicaliën en meststoffen te werken die schadelijk zijn voor het milieu. Ook helpen we deze boeren met de financiering voor het verduurzamen van hun boerderijen door hen in contact te brengen met kredietmaatschappijen en de overheid. 

 • Samenwerken met de markt

  Solidaridad werkt samen met palmoliehandelaars, bedrijven en retailers aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de palmolie-industrie. We hebben er bijvoorbeeld samen met 8 palmolieproducenten voor gezorgd dat 80% van de palmolie in Honduras van bedrijven komt die gecertificeerd zijn volgens de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). In ons Sustainable West-Africa Palm oil Programme (SWAPP) delen palmoliebedrijven informatie met kleine boeren over toegang tot financiering, RSPO-certificering, milieu-aanpak en sociale thema’s.

   

   

Succesverhalen

Lees hieronder over de projecten die wij hebben opgezet en de mensen die we hiermee helpen.

Steun ons

Wij helpen duizenden palmolieboeren en -arbeiders duurzamer te produceren en zo hun inkomen te verhogen en het milieu te sparen. Doneer aan Solidaridad en steun ons werk.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Solidaridad en RSPO lanceren grootste certificeringsprogramma voor palmolie in Ivoorkust

  Duurzame palmolie wordt de norm in Ivoorkust.

  Lees Meer

 • Wat drijft Solidaridad Europa directeur Heske Verburg?

  Heske Verburg is sinds januari 2017 directeur van Solidaridad Europa. “Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze fantastische club”, vertelde zij bij haar aanstelling.

  Lees Meer

 • Heske Verburg nieuwe directeur Solidaridad

  Heske Verburg is vanaf 1 oktober 2016 de nieuwe directeur van Solidaridad in Nederland.

  Lees Meer

 • Ministerie brengt vijfjarenfinanciering voor Solidaridad naar 80 miljoen euro

  Minister Ploumen heeft een nieuwe stimulans gegeven aan het partnerschap tussen haar ministerie en Solidaridad.

  Lees Meer

 • Solidaridad, Henkel en BASF ondersteunen 5.500 palmolieboeren in Indonesië

  In samenwerking met Henkel en BASF ondersteunt Solidaridad het opzetten van meer duurzame palmolieketens in de Indonesische provincie West-Kalimantan.

  Lees Meer

 • Solidaridad heeft in 2015 wereldwijd 1,5 miljoen boeren en arbeiders geholpen

  Ben je benieuwd wat Solidaridad in 2015 heeft bereikt? Je leest het in ons onlangs verschenen jaarverslag. We ondersteunden afgelopen jaar wereldwijd ruim 1.5 miljoen boeren en arbeiders.

  Lees Meer