Palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het wordt verwerkt in onder meer voedsel, brandstof, schoonmaakartikelen en schoonheidsproducten. Maar de stijgende productie van palmolie bedreigt diersoorten, regenwouden en koraalriffen. Daarom werkt Solidaridad samen met palmolieboeren, bedrijven en overheden aan innovatieve en duurzame productiemethoden, die de opbrengst van palmolie verhogen en de milieu-impact verminderen. 

Wat gaat er mis in de palmoliesector?

Door de stijgende vraag naar palmolie worden steeds meer bossen gekapt. Ook gebruiken de boeren chemicaliën die beschermde natuur zoals regenwouden en koraalriffen bedreigen. Palmolie is goedkoop en een kleine productie levert veel olie op. Daarom produceren ook veel kleinschalige boeren palmolie. Maar zij hebben weinig kennis over duurzame productie en slechte toegang tot certificering. Daarom blijven zij achter in duurzame en economische ontwikkeling.

 • Weinig kennis

  Voor kleine palmolieboeren is het lastig om van hun opbrengsten te leven. Door een gebrek aan kennis over duurzaam landgebruik hebben zij vaak lagere opbrengsten en daardoor lage inkomens. Hierdoor is het voor hen ook erg lastig om te voldoen aan de certificeringseisen. Terwijl certificering erg belangrijk is voor de verkoop van hun producten, want er is steeds meer vraag naar duurzaam geproduceerde palmolie. 

 • Milieuvervuiling

  Om ruimte te maken voor palmolieplantages worden bossen gekapt. Het hout van deze bossen wordt vaak verbrand, wat zorgt voor luchtvervuiling. Door de ontbossing vermindert de biodiversiteit in deze van oorsprong rijke natuurgebieden. Hierdoor verliezen veel dieren hun natuurlijke habitat en worden een aantal zelfs bedreigd met uitsterven. Grote plantages lozen resten van chemicaliën in meren en rivieren, wat koraalriffen bedreigt. 

Onze oplossing

Solidaridad werkt aan duurzame en innovatieve oplossingen voor kleine boeren, palmoliefabrieken en bedrijven. We leiden boeren op, brengen partijen samen en ondersteunen ze bij de implementatie van duurzame productiemethoden.

 • Boeren en arbeiders opleiden

  We geven boeren in Latijns-Amerika, Azië en Afrika trainingen in duurzame landbouw. Hierdoor gaan hun productie en inkomsten omhoog en hoeven zij met minder chemicaliën en meststoffen te werken die schadelijk zijn voor het milieu. Ook helpen we deze boeren met de financiering voor het verduurzamen van hun boerderijen door hen in contact te brengen met kredietmaatschappijen en de overheid. 

 • Samenwerken met de markt

  Solidaridad werkt samen met palmoliehandelaars, bedrijven en retailers aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de palmolie-industrie. We hebben er bijvoorbeeld samen met 8 palmolieproducenten voor gezorgd dat 80% van de palmolie in Honduras van bedrijven komt die gecertificeerd zijn volgens de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). In ons Sustainable West-Africa Palm oil Programme (SWAPP) delen palmoliebedrijven informatie met kleine boeren over toegang tot financiering, RSPO-certificering, milieu-aanpak en sociale thema’s.

   

   

Succesverhalen

Lees hieronder over de projecten die wij hebben opgezet en de mensen die we hiermee helpen.

Steun ons

Wij helpen duizenden palmolieboeren en -arbeiders duurzamer te produceren en zo hun inkomen te verhogen en het milieu te sparen. Doneer aan Solidaridad en steun ons werk.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Reclame‌ ‌Code‌ ‌Commissie‌ ‌haalt‌ ‌streep‌ ‌door‌ ‌anti‌ ‌palmolie‌ ‌marketing‌ ‌Flower‌ ‌Farm‌

  De‌ ‌Reclame‌ ‌Code‌ ‌Commissie‌ ‌heeft‌ ‌in‌ ‌duidelijke‌ ‌bewoordingen‌ ‌‌The‌ ‌Flower‌ ‌Farm‌ ‌company‌ ‌terecht‌ ‌gewezen‌ ‌en‌ ‌verwijst‌ ‌het‌ ‌bedrijf‌ ‌terug‌ ‌naar‌ ‌de‌ ‌tekentafel.‌ ‌De‌ ‌productverpakking‌ ‌en‌ ‌communicatie‌ ‌moeten‌ ‌ingrijpend‌ ‌aangepast‌ ‌worden.‌ ‌Recent‌ ‌heeft‌ ‌het‌ ‌bedrijf‌ ‌zogenaamde‌ ‌‌‘shea‌ ‌butter’‌ ‌producten‌ ‌geïntroduceerd‌ ‌met‌ ‌als‌ ‌centrale‌ b

  Lees Meer

 • Geen palmolie? Nee: bétere palmolie!

  Moet de Nederlandse consument palmolie in de ban doen? “Een heel slecht idee”, vindt Heske Verburg, directeur Europa van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad: “Sterker nog, een ban op palmolie helpt juist níet bij het oplossen van ontbossing.”

  Lees Meer

 • De potentie van palmolie

  Blog

  Ondanks de uitwassen van palmolieproductie, zoals vernietiging van regenwoud en uitbuiting van arbeiders, roept Solidaridad toch op om palmolie niet uit te bannen. Waarom?

  Lees Meer

 • Nederland en Colombia intensiveren handel in duurzame palmolie

  In het bijzijn van de landbouwministers van Colombia en Nederland werd deze week een hoopvolle overeenkomst getekend. De Colombiaanse federatie van palmolieproducenten (Fedepalma), de Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten (MVO), het Initiatief Duurzame Handel en Solidaridad gaan samen de verduurzaming van de productie en handel in palmolie versnellen.

  Lees Meer

 • Handelsmissie van de toekomst

  Een paar keer per jaar gaat een handelsmissie onder leiding van premier Rutte en VNO-NCW-baas Hans de Boer, naar een bevriend land ergens op de wereld. Eind november gaat de reis naar Colombia, een land dat zich na het vredesakkoord in 2016 probeert te herstellen van een langdurige burgeroorlog.

  Lees Meer

 • Palmolie verwerkt door Nederlandse voedingsmiddelenbedrijven is voor 88% duurzaam

  Om ervoor te zorgen dat in Nederland alleen nog duurzame palmolie wordt gebruikt moet de druk op achterblijvers worden opgevoerd. Dat is de boodschap van de ‘Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil’ en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad aan Tweede Kamerleden. In 2017 was 88% van de palmolie geleverd aan de voedingsmiddelenindustrie in Nederland gecertificeerd duurzaam.

  Lees Meer