Palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het wordt verwerkt in onder meer voedsel, brandstof, schoonmaakartikelen en schoonheidsproducten. Maar de stijgende productie van palmolie bedreigt diersoorten, regenwouden en koraalriffen. Daarom werkt Solidaridad samen met palmolieboeren, bedrijven en overheden aan innovatieve en duurzame productiemethoden, die de opbrengst van palmolie verhogen en de milieu-impact verminderen. 

Wat gaat er mis in de palmoliesector?

Door de stijgende vraag naar palmolie worden steeds meer bossen gekapt. Ook gebruiken de boeren chemicaliën die beschermde natuur zoals regenwouden en koraalriffen bedreigen. Palmolie is goedkoop en een kleine productie levert veel olie op. Daarom produceren ook veel kleinschalige boeren palmolie. Maar zij hebben weinig kennis over duurzame productie en slechte toegang tot certificering. Daarom blijven zij achter in duurzame en economische ontwikkeling.

 • Weinig kennis

  Voor kleine palmolieboeren is het lastig om van hun opbrengsten te leven. Door een gebrek aan kennis over duurzaam landgebruik hebben zij vaak lagere opbrengsten en daardoor lage inkomens. Hierdoor is het voor hen ook erg lastig om te voldoen aan de certificeringseisen. Terwijl certificering erg belangrijk is voor de verkoop van hun producten, want er is steeds meer vraag naar duurzaam geproduceerde palmolie. 

 • Milieuvervuiling

  Om ruimte te maken voor palmolieplantages worden bossen gekapt. Het hout van deze bossen wordt vaak verbrand, wat zorgt voor luchtvervuiling. Door de ontbossing vermindert de biodiversiteit in deze van oorsprong rijke natuurgebieden. Hierdoor verliezen veel dieren hun natuurlijke habitat en worden een aantal zelfs bedreigd met uitsterven. Grote plantages lozen resten van chemicaliën in meren en rivieren, wat koraalriffen bedreigt. 

Onze oplossing

Solidaridad werkt aan duurzame en innovatieve oplossingen voor kleine boeren, palmoliefabrieken en bedrijven. We leiden boeren op, brengen partijen samen en ondersteunen ze bij de implementatie van duurzame productiemethoden.

 • Boeren en arbeiders opleiden

  We geven boeren in Latijns-Amerika, Azië en Afrika trainingen in duurzame landbouw. Hierdoor gaan hun productie en inkomsten omhoog en hoeven zij met minder chemicaliën en meststoffen te werken die schadelijk zijn voor het milieu. Ook helpen we deze boeren met de financiering voor het verduurzamen van hun boerderijen door hen in contact te brengen met kredietmaatschappijen en de overheid. 

 • Samenwerken met de markt

  Solidaridad werkt samen met palmoliehandelaars, bedrijven en retailers aan het bevorderen van duurzaamheid binnen de palmolie-industrie. We hebben er bijvoorbeeld samen met 8 palmolieproducenten voor gezorgd dat 80% van de palmolie in Honduras van bedrijven komt die gecertificeerd zijn volgens de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). In ons Sustainable West-Africa Palm oil Programme (SWAPP) delen palmoliebedrijven informatie met kleine boeren over toegang tot financiering, RSPO-certificering, milieu-aanpak en sociale thema’s.

   

   

Succesverhalen

Lees hieronder over de projecten die wij hebben opgezet en de mensen die we hiermee helpen.

Steun ons

Wij helpen duizenden palmolieboeren en -arbeiders duurzamer te produceren en zo hun inkomen te verhogen en het milieu te sparen. Doneer aan Solidaridad en steun ons werk.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en

  Lees Meer

 • Farmer Support Programme verbetert omstandigheden van 847.000 boeren en arbeiders

  Solidaridad presenteerde onlangs het evaluatierapport van het Farmer Support Programme (FSP).

  Lees Meer

 • Nieuw Solidaridad-kantoor Indonesië: samen werken aan duurzame toekomst voor palmolieboeren

  Solidaridad opende in maart een nieuw kantoor in Indonesië. Van hieruit werken we samen met de plaatselijke spaarbank Keling Kumang Groep aan een duurzame toekomst zonder armoede op Borneo.

  Lees Meer

 • Solidaridad en RSPO lanceren grootste certificeringsprogramma voor palmolie in Ivoorkust

  Duurzame palmolie wordt de norm in Ivoorkust.

  Lees Meer

 • Wat drijft Solidaridad Europa directeur Heske Verburg?

  Heske Verburg is sinds januari 2017 directeur van Solidaridad Europa. “Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze fantastische club”, vertelde zij bij haar aanstelling.

  Lees Meer

 • Heske Verburg nieuwe directeur Solidaridad

  Heske Verburg is vanaf 1 oktober 2016 de nieuwe directeur van Solidaridad Europa.

  Lees Meer