Soja

Soja wordt vooral gebruikt als veevoer. Omdat er wereldwijd steeds meer vraag is naar vlees, wordt er ook steeds meer soja geproduceerd. Maar sojaboeren gebruiken veel pesticiden, waardoor drinkwater vervuilt raakt en mensen in de omgeving van de plantages ziek worden. Solidaridad werkt daarom samen met grote bedrijven en kleine boeren aan de verduurzaming en certificering van de sojaproductie.

Wat gaat er mis in de sojasector?

Sojaproductie leidt tot schade voor mens en milieu. Producenten zijn zich vaak niet bewust van milieueffecten, kennen de juiste landbouwtechnieken niet of hebben geen geld om daarin te investeren. Zij produceren op een manier die hen nauwelijks iets oplevert, slecht is voor hun gezondheid en hun omgeving verwoest.

 • Milieuschade

  Om ruimte te maken voor de productie van soja, kappen sojaboeren bossen. Ontbossing vermindert de biodiversiteit en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Ook wordt soja vaak geproduceerd als monocultuur. Dit put de bodem volledig uit, waardoor sojaboeren steeds minder produceren. Daarom gebruiken zij pesticiden en meststoffen. Deze komen terecht in de grond en in het drinkwater, wat schadelijk is voor mens en milieu.

 • Slavenarbeid

  Kleinschalige sojaboeren produceren relatief te weinig om een leefbaar loon voor zichzelf en hun arbeiders te kunnen betalen. Zij kiezen daarom vaak voor kinder- of slavenarbeid. Daarnaast komen de pesticiden en chemische meststoffen die de boeren op hun land gebruiken in de sojabonen en het drinkwater terecht. Hierdoor is er een grote kans dat de boeren, arbeiders en de mensen die in de omgeving van de plantages wonen ziek worden.

   

 • Weinig vraag

  Er is weinig vraag naar duurzame soja. Hierdoor maken weinig boeren de overstap naar duurzame productiemethodes. Zelfs grote sojaproducenten in Noord- en Zuid-Amerika hebben moeite om nieuwe markten aan te boren, omdat er weinig kennis is over de voordelen van gecertificeerde, duurzame soja.

Onze oplossing

Solidaridad helpt kleine sojaboeren met het verkrijgen van duurzaamheidscertificaten en grote plantages met het verminderen van milieuschade. Ook vergroten we kennis en bewustzijn over duurzame productie, bij boeren én bij grote bedrijven die de soja inkopen.

 • Boeren halen het beste uit soja

  We trainen kleinschalige boeren in duurzame landbouw en bedrijfsvoering en helpen ze bij certificering. Zo verbeteren zij de sojaopbrengst en daardoor hun inkomen en leven. Ook overtuigen we grootschalige sojaboeren in Zuid-Amerika, waar de meeste soja wordt geproduceerd, om de negatieve gevolgen van de sojaproductie te verminderen. 

 • Samenwerking met bedrijven

  Om de vraag naar en het aanbod van duurzame soja te stimuleren, lossen we problemen in de productieketen op. We gaan in gesprek met bedrijven die soja inkopen of de inkoop van soja beïnvloeden. Dit doen we bijvoorbeeld met initiatieven als de Round Table on Responsible Soy (RTRS), waarin we met grote bedrijven en sojaproducenten werken aan het stimuleren en certificeren van duurzame soja. 

   

Succesverhalen

Solidaridad zet zich in voor een duurzame en eerlijke wereld. Bekijk hier onze projecten en ontmoet de mensen met wie we samenwerken aan een duurzame sojasector.

 • Ons soja programma in India is een voorbeeld hoe boeren de vruchten plukken van zo’n training. In India, hebben 30.000 boeren met een gemiddelde boerderijgrootte van 1 hectare hun opbrengst vergroot met meer dan 54%, terwijl zij het gebruik van meststoffen hebben teruggebracht met 23%. Dit efficiënte gebruik van land resulteert in verdubbeling van inkomens, gelijkwaardige beloning voor vrouwen en een drastische vermindering in kinderarbeid.

Steun ons

Elk jaar ondersteunen we duizenden kleine sojaboeren en helpen we bij het produceren van meer dan 200.000 ton gecertificeerde soja. Doneer aan Solidaridad en steun ons werk.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Wat drijft Solidaridad Europa directeur Heske Verburg?

  Heske Verburg is sinds januari 2017 directeur van Solidaridad Europa. “Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze fantastische club”, vertelde zij bij haar aanstelling.

  Lees Meer

 • Solidaridad en Keten Duurzaam Varkensvlees katalysator voor duurzame sojaproductie

  Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en Solidaridad werken sinds 2015 samen aan duurzame sojaproductie in Noord-Mozambique.

  Lees Meer

 • Heske Verburg nieuwe directeur Solidaridad

  Heske Verburg is vanaf 1 oktober 2016 de nieuwe directeur van Solidaridad in Nederland.

  Lees Meer

 • Ministerie brengt vijfjarenfinanciering voor Solidaridad naar 80 miljoen euro

  Minister Ploumen heeft een nieuwe stimulans gegeven aan het partnerschap tussen haar ministerie en Solidaridad.

  Lees Meer

 • Solidaridad heeft in 2015 wereldwijd 1,5 miljoen boeren en arbeiders geholpen

  Ben je benieuwd wat Solidaridad in 2015 heeft bereikt? Je leest het in ons onlangs verschenen jaarverslag. We ondersteunden afgelopen jaar wereldwijd ruim 1.5 miljoen boeren en arbeiders.

  Lees Meer

 • Boerengezinnen in Mozambique gaan duurzaam varkensvoer produceren

  Solidaridad en Keten Duurzaam Varkensvlees ondertekenen vandaag een overeenkomst om de komende drie jaar samen te werken aan verduurzaming van de sojaproductie in Noord Mozambique.

  Lees Meer