Soja

Soja wordt vooral gebruikt als veevoer. Omdat er wereldwijd steeds meer vraag is naar vlees, wordt er ook steeds meer soja geproduceerd. Maar sojaboeren gebruiken veel pesticiden, waardoor drinkwater vervuild raakt en mensen in de omgeving van de plantages ziek worden. Solidaridad werkt daarom samen met grote bedrijven en kleine boeren aan de verduurzaming en certificering van de sojaproductie.

Wat gaat er mis in de sojasector?

Sojaproductie leidt tot schade voor mens en milieu. Producenten zijn zich vaak niet bewust van milieueffecten, kennen de juiste landbouwtechnieken niet of hebben geen geld om daarin te investeren. Zij produceren op een manier die hen nauwelijks iets oplevert, slecht is voor hun gezondheid en hun omgeving verwoest.

 • Milieuschade

  Om ruimte te maken voor de productie van soja, kappen sojaboeren bossen. Ontbossing vermindert de biodiversiteit en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Ook wordt soja vaak geproduceerd als monocultuur. Dit put de bodem volledig uit, waardoor sojaboeren steeds minder produceren. Daarom gebruiken zij pesticiden en meststoffen. Deze komen terecht in de grond en in het drinkwater, wat schadelijk is voor mens en milieu.

 • Slavenarbeid

  Kleinschalige sojaboeren produceren relatief te weinig om een leefbaar loon voor zichzelf en hun arbeiders te kunnen betalen. Zij kiezen daarom vaak voor kinder- of slavenarbeid. Daarnaast komen de pesticiden en chemische meststoffen die de boeren op hun land gebruiken in de sojabonen en het drinkwater terecht. Hierdoor is er een grote kans dat de boeren, arbeiders en de mensen die in de omgeving van de plantages wonen ziek worden.

   

 • Weinig vraag

  Er is weinig vraag naar duurzame soja. Hierdoor maken weinig boeren de overstap naar duurzame productiemethodes. Zelfs grote sojaproducenten in Noord- en Zuid-Amerika hebben moeite om nieuwe markten aan te boren, omdat er weinig kennis is over de voordelen van gecertificeerde, duurzame soja.

Onze oplossing

Solidaridad helpt kleine sojaboeren met het verkrijgen van duurzaamheidscertificaten en grote plantages met het verminderen van milieuschade. Ook vergroten we kennis en bewustzijn over duurzame productie, bij boeren én bij grote bedrijven die de soja inkopen.

 • Boeren halen het beste uit soja

  We trainen kleinschalige boeren in duurzame landbouw en bedrijfsvoering en helpen ze bij certificering. Zo verbeteren zij de sojaopbrengst en daardoor hun inkomen en leven. Ook overtuigen we grootschalige sojaboeren in Zuid-Amerika, waar de meeste soja wordt geproduceerd, om de negatieve gevolgen van de sojaproductie te verminderen. 

 • Samenwerking met bedrijven

  Om de vraag naar en het aanbod van duurzame soja te stimuleren, lossen we problemen in de productieketen op. We gaan in gesprek met bedrijven die soja inkopen of de inkoop van soja beïnvloeden. Dit doen we bijvoorbeeld met initiatieven als de Round Table on Responsible Soy (RTRS), waarin we met grote bedrijven en sojaproducenten werken aan het stimuleren en certificeren van duurzame soja. 

   

Succesverhalen

Solidaridad zet zich in voor een duurzame en eerlijke wereld. Bekijk hier onze projecten en ontmoet de mensen met wie we samenwerken aan een duurzame sojasector.

 • Ons soja programma in India is een voorbeeld hoe boeren de vruchten plukken van zo’n training. In India, hebben 30.000 boeren met een gemiddelde boerderijgrootte van 1 hectare hun opbrengst vergroot met meer dan 54%, terwijl zij het gebruik van meststoffen hebben teruggebracht met 23%. Dit efficiënte gebruik van land resulteert in verdubbeling van inkomens, gelijkwaardige beloning voor vrouwen en een drastische vermindering in kinderarbeid.

Steun ons

Elk jaar ondersteunen we duizenden kleine sojaboeren en helpen we bij het produceren van meer dan 200.000 ton gecertificeerde soja. Doneer aan Solidaridad en steun ons werk.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Kom naar de bijeenkomst 'Brazilië in Brand'

  Blog

  Lees Meer

 • Keten Duurzaam Varkensvlees en Solidaridad vernieuwen steun voor duurzame sojaproductie in Mozambique

  Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en Solidaridad verlengen hun succesvolle samenwerking met een tweede fase van drie jaar. Het project heeft als doel dat 2000 boeren in de regio’s Angonia en Gurue hun sojaproductie verduurzamen en verhogen. Trainingen in duurzame landbouwtechnieken en de inzet van digitale apps zijn belangrijke middelen in dit vernieuwde programma.

  Lees Meer

 • Eerste gecertificeerde Afrikaanse soja met steun van Nederlandse varkenshouders

  Varkenshouders en vleesverwerkers in de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en Solidaridad, werken sinds 2015 samen met boeren in Mozambique aan duurzame sojateelt. Zo’n 2.000 sojaboeren hebben hun landbouwmethoden verbeterd en kregen daarvoor begin dit jaar erkenning, na een succesvolle audit. Zij zijn de allereerste Afrikaanse boeren met een RTRS-certificering.

  Lees Meer

 • Een duurzame toekomst voor kleinschalige sojaboeren in Mozambique

  Samen met Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) helpen we in Mozambique 2.000 sojaboeren bij het verduurzamen van hun productie. Solidaridad sprak met een aantal van hen. Hoe is hun leven veranderd?

  Lees Meer

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Chinese delegatie wil richtlijn duurzame soja-inkoop na bezoek Nederland

  Hoe promoot je duurzame ontwikkeling van soja? In april kwam een Chinese delegatie van de soja-industrie 4 dagen naar Nederland om te leren van goede voorbeelden in de verantwoordelijke inkoop en consumptie van soja. Solidaridad organiseerde dit bezoek om stappen te zetten in de verduurzaming van de wereldwijde sojamarkt.

  Lees Meer