Textiel

Wereldwijd kopen we enorm veel kleding, een van de redenen voor de snel toenemende vraag naar textiel. Helaas profiteren het milieu en de mensen die deze textiel maken hier niet van. Denk maar aan de vele ingestorte en afgebrande fabrieken, slechte arbeidsomstandigheden, het gebruik van vervuilende chemische stoffen en het lozen van onbehandeld afvalwater.

 

Wat gaat er mis in de textielsector?

De meeste textielarbeiders werken in de armste landen ter wereld. Om te overleven zijn zij afhankelijk van dit werk. Helaas zijn misstanden en uitbuiting eerder regel dan uitzondering. Ook leiden de complexiteit en het gebrek aan transparantie in de kleding- en textielproductieketen vaak tot aantasting van het milieu.

 • Gevaarlijk en slecht betaald werk

  De prijs voor onze kledingzucht wordt betaald door de textielarbeiders in ontwikkelingslanden, die in erbarmelijke omstandigheden werken. Zij worden meestal slecht betaald en maken lange werkdagen in overvolle kamers met weinig ventilatie en onvoldoende brandbeveiliging. Ook komen discriminatie, kinderarbeid en gedwongen arbeid veel voor. 

 • Aantasting van het milieu

  Tijdens het verven van kleding en textiel wordt er vaak veel water en energie verspilt. Daarnaast wordt het afvalwater, dat veel chemische en andere verontreinigende stoffen bevat, vaak onbehandeld geloosd in de rivieren en beken die lokale gemeenschappen gebruiken om te koken, te drinken en hun gewassen water te geven. 

 • Ongelijkheid tussen man en vrouw

  Er werken veel vrouwen in de kleding- en textielindustrie. Zij naaien, snijden, en verpakken de kleding. Helaas krijgen vrouwen in ontwikkelingslanden niet dezelfde kansen als mannen. Ze krijgen veel minder betaald en hebben niet de mogelijkheid zich op te werken tot bijvoorbeeld supervisor, manager, technicus of machinebediende. 

Onze oplossing

Solidaridad ondersteunt zo'n 110.000 textielarbeiders en meer dan 100 fabrieken in 3 verschillende landen. We zetten ons in voor rechtvaardige arbeidsvoorwaarden, duurzame praktijken op milieugebied en gelijkheid tussen man en vrouw. Op dit moment richten we ons op de landen waar er het meest misgaat in de kleding- en textielindustrie zoals China en Bangladesh. Daarnaast dragen we bij aan duurzame groei in opkomende productielanden zoals Myanmar en Ethiopië.

 • Betere positie en hogere lonen

  Mensen zijn onmisbaar in elke onderneming, dit geldt ook voor de kleding- en textielindustrie. De arbeiders in de fabrieken hebben de kennis en de verantwoordelijkheid om niet alleen textiel te produceren, maar dit ook op een verantwoorde manier te doen. Wij helpen hen hierbij met technische ondersteuning en vaardigheidstrainingen. Ook geven we trainingen over arbeidsrecht, omdat veel textielarbeiders zich niet bewust zijn van hun rechten. Daarnaast werken we samen met academici, vakbonden en NGO-deskundigen aan betere lonen voor fabrieksarbeiders.

 • Samenwerken met de markt

  We werken samen met merken en retailers aan verandering in de gehele kleding- en textielproductieketen, van boer tot consument. Veel van onze activiteiten gaan verder dan certificering. Door merken en retailers bij elkaar te brengen, willen we blijvende impact voor mens en milieu bereiken. Werken in coalities is fundamenteel voor onze manier van werken, want het maakt duurzaamheidsmethoden transparanter en aantrekkelijker. We hopen dat er in de kleding- en textielsector zo een mindset ontstaat van continue verbetering. 

  We werken op verschillende manieren samen met retailers en merken. Bijvoorbeeld in de Sustainable Apparel Coalition (SAC), die 400 leden telt en 40% van de kledingmarkt vertegenwoordigt. SAC ontwikkelt tools voor het meten en evalueren van de duurzaamheid van merken, producten en producenten. 

  Ook zijn wij oprichter van het Better Mill Initiative (BMI) in China, waarin we samenwerken met merken en retailers die de duurzaamheid van hun productieketen wil verhogen. We creëren op maat gemaakte programma's voor fabrieken die textiel verven en wassen om energie en water te besparen en chemicaliëngebruik en afvalproductiete verminderen.

Succesverhalen

Lees hier hoe Rabeya door een training van Solidaridad heeft geleerd om veiliger te werken. En hoe ze andere collega's inspireert om op te komen voor hun rechten.

Textiel

Wil jij net als Solidaridad dat kleding en textiel wordt gemaakt zonder schade voor mens en milieu? Dat kan! Met uw steun kunnen we de kleding- en textielsector blijvend verduurzamen.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Topmerken boeken te weinig vooruitgang met duurzaam katoen

  IKEA, Maxingvest (o.a. Tchibo), C&A, M&S en H&M komen het beste uit de bus als het gaat om inkoop van duurzaam katoen. Dat blijkt uit de Sustainable Cotton Ranking 2017 van Pesticide Action Network (PAN) UK, Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds.

  Lees Meer

 • Digitale trainingen voor betere omstandigheden in textielindustrie

  Solidaridad gaat samenwerken met digitale dienstverlener QuizRR om arbeidsomstandigheden van textielwerkers in ontwikkelingslanden te verbeteren. We gaan de digitale trainingen van QuizRR inzetten om bij te dragen aan veiligheid op de werkvloer, eerlijke lonen en meer kennis over rechten en plichten. Zo is de Europese textielindustrie beter in staat om aan duurzaamheidseisen te voldoen.

  Lees Meer

 • Solidaridad zet zich in voor schone Ganges rivier

  Solidaridad is met publieke en private partners een 5-jarig project in de Indiase Kanpur-regio gestart om de vervuiling van rivier de Ganges tegen te gaan. Dit is een van de meest vervuilde rivieren op aarde. De vervuiling wordt grotendeels veroorzaakt door leerlooierijen die hun afvalwater in de Ganges lozen. Dit is erg schadelijk voor het leven in de rivier en de mensen die eromheen wonen.

  Lees Meer

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Ethiopische kledingfabrieken maken duurzame verbeteringen

  Een duurzaam kledingstuk uit Ethiopië? Dat komt dichterbij. Want samen met onze partner Sympany werken we aan een duurzame ontwikkeling van de Ethiopische textiel- en kledingsector. We willen bijdragen aan deze groeiende industrie zodat deze geen schade aan het milieu toebrengt en eerlijke banen genereert.

  Lees Meer

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en Europa. Want het komende kabinet kan mede bepalen hoe Nederland en de wereld waarmee we nauw verbonden zijn, er in 2030 uitziet.

  Lees Meer