Textiel

Wereldwijd kopen we enorm veel kleding, een van de redenen voor de snel toenemende vraag naar textiel. Helaas profiteren het milieu en de mensen die deze textiel maken hier niet van. Denk maar aan de vele ingestorte en afgebrande fabrieken, slechte arbeidsomstandigheden, het gebruik van vervuilende chemische stoffen en het lozen van onbehandeld afvalwater.

 

Wat gaat er mis in de textielsector?

De meeste textielarbeiders werken in de armste landen ter wereld. Om te overleven zijn zij afhankelijk van dit werk. Helaas zijn misstanden en uitbuiting eerder regel dan uitzondering. Ook leiden de complexiteit en het gebrek aan transparantie in de kleding- en textielproductieketen vaak tot aantasting van het milieu.

 • Gevaarlijk en slecht betaald werk

  De prijs voor onze kledingzucht wordt betaald door de textielarbeiders in ontwikkelingslanden, die in erbarmelijke omstandigheden werken. Zij worden meestal slecht betaald en maken lange werkdagen in overvolle kamers met weinig ventilatie en onvoldoende brandbeveiliging. Ook komen discriminatie, kinderarbeid en gedwongen arbeid veel voor. 

 • Aantasting van het milieu

  Tijdens het verven van kleding en textiel wordt er vaak veel water en energie verspilt. Daarnaast wordt het afvalwater, dat veel chemische en andere verontreinigende stoffen bevat, vaak onbehandeld geloosd in de rivieren en beken die lokale gemeenschappen gebruiken om te koken, te drinken en hun gewassen water te geven. 

 • Ongelijkheid tussen man en vrouw

  Er werken veel vrouwen in de kleding- en textielindustrie. Zij naaien, snijden, en verpakken de kleding. Helaas krijgen vrouwen in ontwikkelingslanden niet dezelfde kansen als mannen. Ze krijgen veel minder betaald en hebben niet de mogelijkheid zich op te werken tot bijvoorbeeld supervisor, manager, technicus of machinebediende. 

Onze oplossing

Solidaridad ondersteunt textielarbeiders en fabrieken in 4 verschillende landen. We zetten ons in voor rechtvaardige arbeidsvoorwaarden, duurzame praktijken op milieugebied en gelijkheid tussen man en vrouw. Op dit moment richten we ons op de landen waar er het meest misgaat in de kleding- en textielindustrie zoals China en Bangladesh. Daarnaast dragen we bij aan duurzame groei in opkomende productielanden zoals Myanmar en Ethiopië.

 • Betere positie en hogere lonen

  Mensen zijn onmisbaar in elke onderneming, dit geldt ook voor de kleding- en textielindustrie. De arbeiders in de fabrieken hebben de kennis en de verantwoordelijkheid om niet alleen textiel te produceren, maar dit ook op een verantwoorde manier te doen. Wij helpen hen hierbij met technische ondersteuning en vaardigheidstrainingen. Ook geven we trainingen over arbeidsrecht, omdat veel textielarbeiders zich niet bewust zijn van hun rechten. Daarnaast werken we samen met academici, vakbonden en NGO-deskundigen aan betere lonen voor fabrieksarbeiders.

 • Samenwerken met de markt

  We werken samen met merken en retailers aan verandering in de gehele kleding- en textielproductieketen, van boer tot consument. Veel van onze activiteiten gaan verder dan certificering. Door retailers en producenten bij elkaar te brengen, willen we blijvende impact voor mens en milieu bereiken. Werken in coalities is fundamenteel voor onze manier van werken, want het maakt duurzaamheidsmethoden transparanter en aantrekkelijker. We hopen dat er in de kleding- en textielsector zo een mindset ontstaat van continue verbetering. 

  We werken op verschillende manieren samen met retailers en merken. Bijvoorbeeld in de Sustainable Apparel Coalition (SAC), die 400 leden telt en 40% van de kledingmarkt vertegenwoordigt. SAC ontwikkelt tools voor het meten en evalueren van de duurzaamheid van merken, producten en producenten. 

  Ook zijn wij oprichter van het Better Mill Initiative (BMI) in China, waarin we samenwerken met merken en retailers die de duurzaamheid van hun productieketen wil verhogen. We creëren op maat gemaakte programma's voor fabrieken die textiel verven en wassen om energie en water te besparen en chemicaliëngebruik en afvalproductiete verminderen.

Succesverhalen

Sinds begin 2016 werken we samen met Sympany aan een driejarig project - de Better Mill Initiative - om eigenaren en werknemers van Ethiopische textielfabrieken te trainen in hoe zij zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. Inmiddels zijn er 11 fabrieken bij ons project aangesloten, die directe ondersteuning krijgen. In 2017 hebben we hard gewerkt aan het doorvoeren van verbeteringen in deze fabrieken. Lees hieronder meer over dit project.

 • Op dit moment staat de Ethiopische textielsector nog in de kinderschoenen, maar deze ontwikkelt zich in een rap tempo. Naast de grote industrieparken waar buitenlandse merken hun kleding op enorme schaal laten produceren, is er een scala aan lokale fabrieken die voor de lokale markt produceren. Juist in deze fabrieken, waar internationale standaarden niet van toepassing zijn, is het risico op onveilige en ongezonde omstandigheden het grootst.

 • In 2016 en 2017 hebben we per deelnemend fabriek onderzocht wat er ontbreekt om duurzaam te produceren voor de internationale markt. Hieruit kwam o.a. naar voren dat de fabrieken geen goede ventilatiesystemen of brandalarmen hebben en dat er kennis ontbreekt over hoe zij verantwoord met chemische middelen kunnen omgaan.

  Solidaridad, Sympany, de Ethiopische textiel associatie ETGAMA, de overheid en de Ethiopische textielbedrijven werken samen om de productieomstandigheden van deze lokale fabrieken te verduurzamen en de fabriek naar een niveau te brengen, zodat deze ook voor de buitenlandse markt kan produceren. Zo verbetert de positie van de werknemers en ook van de fabriek zelf.

 • Mekiya is nu drie jaar werkzaam als monteur in de Desta textielfabriek in Addis Abeba. Zij repareert daar naaimachines. In de afgelopen drie jaar heeft ze een aantal veranderingen in de fabriek meegemaakt. Desta maakt deel uit van de Better Mill Initiative. Daar is Mekiya door haar collega’s uitgekozen als voorzitter van de vakbond en praat ze mee met de management over o.a. eerlijke lonen. En dat levert resultaten op. De fabriek heeft ook grote sprongen gemaakt in de afgelopen jaar wat betreft internationale duurzaamheidsnormen. Desta levert nu ook textiel aan grote kledingbedrijven in Europa en de VS. De investering in duurzaamheid is dus heel rendabel voor zowel het bedrijf als haar medewerkers en het milieu.

Textiel

Wil jij net als Solidaridad dat kleding en textiel wordt gemaakt zonder schade voor mens en milieu? Dat kan! Met uw steun kunnen we de kleding- en textielsector blijvend verduurzamen.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Solidaridad en partners lanceren project voor eerlijke loonmanagement systemen in China

  In samenwerking met onze partners QuizRR, H&M, Esprit en KappAhl, en met financiële steun van de ASN Bank, heeft Solidaridad onlangs een nieuw project gelanceerd in textielfabrieken in China. Gezamenlijk werken we aan betere werkomstandigheden en productiviteit in de textiel- en kledingindustrie in China.

  Lees Meer

 • Vijf leestips over fair fashion: zo ga je eerlijk gekleed de zomer in

  Blog

  Iedere dag kun je zelf bijdragen aan een eerlijke kledingindustrie. Maar waar begin je precies? Er is zoveel informatie beschikbaar, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder een kleine selectie van onze nieuws- en blogberichten over dit onderwerp die je wellicht hierbij kunnen helpen. En je zult merken: het is nog leuk ook om duurzaam met kleding bezig te zijn!

  Lees Meer

 • Een gesprek over duurzame keuzes en een succesvolle hoedjesruil

  Prinsjesdag komt eraan en dit jaar wordt het meer #modebewust dan ooit! Dinsdag 11 september, één week voor Prinsjesdag, organiseerde Solidaridad de Hoedjesruil: een event waarbij vrouwelijke Tweede Kamerleden en bewindslieden hun hoedjes konden ruilen. Dit alles in het teken van de campagne #modebewust, die oproept om bewuster met kleding om te gaan.

  Lees Meer

 • Prinsjesdag 2018: interview met mode- en branding expert Willa Stoutenbeek

  Interview

  Onze campagne #Modebewust krijgt een vervolg! In aanloop naar Prinsjesdag 2018, organiseert Solidaridad op dinsdag 11 september een Hoedjesruil-event voor de vrouwelijke Kamerleden en bewindslieden. De paneldiscussie tijdens dit event wordt geleid door de mode- en branding expert Willa Stoutenbeek van W.Green.

  Lees Meer

 • Prinsjesdag 2018: interview met Tweede Kamerlid Isabelle Diks

  Interview

  Onze campagne #Modebewust krijgt een vervolg! In aanloop naar Prinsjesdag 2018, organiseert Solidaridad op dinsdag 11 september een Hoedjesruil-event voor de vrouwelijke Kamerleden en bewindslieden. In het kader van dit event interviewt mode-antropoloog Charlotte Corstanje Tweede Kamerlid Isabelle Diks (GroenLinks) over duurzaamheid en mode.

  Lees Meer

 • Prinsjesdag 2018: interview met hoedenontwerper Myra van de Korput

  Interview

  Onze campagne #Modebewust krijgt een vervolg! In aanloop naar Prinsjesdag 2018, organiseert Solidaridad op dinsdag 11 september een Hoedjesruil-event voor de vrouwelijke Kamerleden en bewindslieden. Mode-antropoloog Charlotte Corstanje interviewde hoedenontwerper Myra van de Korput, die al voor meerdere Kamerleden een hoed ontwierp.

  Lees Meer