Thee

Darjeeling, earl grey of groene thee, wat is jouw favoriet? We drinken steeds meer thee. Vaak verbouwd en geplukt door kleinschalige theeboeren in China, India of Sri Lanka. Maar bij de productie van die heerlijke thee gaat veel mis. Kleine boeren verdienen er nauwelijks iets aan en gebruiken onnodig chemicaliën op hun plantages. Daarom helpt Solidaridad kleinschalige boerenbedrijven en werknemers om hun opbrengsten, arbeidsomstandigheden en landbouwpraktijken te verbeteren.

Wat gaat er mis in de theesector?

De productie van thee is allesbehalve duurzaam. Het toenemende aantal theeboerderijen bedreigt de biodiversiteit en kwetsbare ecosystemen. Boeren hebben te weinig technische kennis en gereedschap, waardoor ze vaak onnodig chemicaliën en pesticiden gebruiken. Vrouwelijke theeplukkers werken onder slechte arbeidsomstandigheden en hebben te maken met seksuele intimidatie.

 • Armoede

  Kleinschalige boeren verdienen gemiddeld slechts 3% van de winkelwaarde van thee. Het meeste geld gaat naar de winkels die de thee hier in Europa verkopen. Als de kleinschalige boeren zich professioneel organiseren, kunnen ze beter samenwerken met grote theemerken en meer aan hun thee verdienen.

  Plantagearbeiders verdienen nog minder aan de theeproductie. Zij werken, eten en slapen zij op het terrein van grote theeplantages. Ze hebben krappe huisvesting, slechte sanitaire voorzieningen, te weinig te eten en nauwelijks arbeidsrechten. 

 • Genderongelijkheid

  Vrouwen plukken de meeste thee. Zij krijgen te maken met discriminatie, ontvangen minder loon dan mannen, worden seksueel geïntimideerd, hebben gebrek aan gezondheidszorg en krijgen weinig promotiekansen.

  Vrouwelijke theeboeren in Azië krijgen vaak geen toegang tot land, krediet, training en informatie van coöperaties. Hierdoor is het voor de vrouwen moeilijk om te voorzien in hun levensonderhoud.

 • Milieuschade

  Thee wordt verbouwd op een aantal van de ecologisch meest kwetsbare gebieden van onze planeet. De boeren beschikken vaak niet over technische kennis, gereedschap en materialen om hoge kwaliteit thee te produceren. Daarom gebruiken ze onnodig meststoffen en pesticiden, waarmee ze de grond uitputten. Hierdoor zijn steeds meer chemicaliën nodig om thee te produceren. 

  Om aan de groeiende vraag naar thee te kunnen voldoen, is veel landbouwgrond nodig. Zo maken in Noordoost-India veel bossen en graslanden plaats voor theeboerderijen. Omdat thee wordt verbouwd als monocultuur gaat de biodiversiteit in deze gebieden verloren. Inheemse planten en dieren verdwijnen, wat de ecosystemen bedreigt. De bodem kan de voedingstoffen die nodig zijn voor gezonde theestruiken niet meer produceren, waardoor boeren kunstmest en bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken om hetzelfde rendement te behouden. Deze chemicaliën leiden tot nog meer bodemverarming, waardoor de boeren steeds meer landbouwchemicaliën moeten toepassen.

Onze oplossing

Solidaridad helpt kleinschalige boeren om duurzame theeproducenten te worden. We helpen hen bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden en landbouwpraktijken en het vergroten van hun opbrengsten, zodat zij aan de groeiende vraag kunnen voldoen. Ook maken we duurzame thee onderwerp van gesprek in de directiekamers van grote bedrijven.

 • Boeren vooruit helpen

  We trainen theeboeren door kennis en goede ervaringen te delen over duurzaam agrarisch beheer. Zo kunnen zij thee duurzaam produceren, waarbij pesticiden en kunstmest vaak niet nodig zijn. Ook ondersteunen we hen bij het verkrijgen van een duurzaamheidscertificering voor hun thee.

  Het is belangrijk dat kleinschalige boeren en arbeiders zich organiseren om hun rechten veilig te stellen. In India maakten we een overeenkomst met de Nationale Federatie van Kleine Theeproducenten, die ervoor zorgt dat werknemers een leefbaar loon verdienen en hun rechten gerespecteerd worden.

  In Sri Lanka brengen we kleinschalige boeren en landeigenaren met elkaar in contact. Hierdoor kunnen de boeren gebruikmaken van de kennis en gereedschappen van de landeigenaren. Ook helpen we vrouwelijke theeboeren toegang te krijgen tot opleiding, vaardigheden en certificering en werken we aan verbetering van het genderbewustzijn bij mannen.

  Om zo veel mogelijk kennis te delen, leiden we theeboeren op tot trainers. Zo leidden we samen met de Oost-Afrikaanse Tea Association 16 trainers op in Malawi, die vervolgens medewerkers in het veld, boeren en productiepersoneel trainden. Hierdoor weten nu meer dan 500 boeren hoe zij duurzame landbouwtechnieken kunnen toepassen.

 • Samen thee duurzaam maken

  Grote bedrijven in de thee-industrie hebben de meeste invloed in de theeproductieketen. Daarom willen we dat zij duurzame thee inkopen en maatschappelijk verantwoord ondernemen ook in de directiekamers bespreekbaar maken.

  Solidaridad deelt kennis met grote bedrijven, zodat ze kunnen bouwen aan een duurzame productieketen. Wij helpen hen bij de aanpak en strategische ontwikkeling van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De bedoeling is dat zij duurzaam geproduceerde thee van kleinschalige boeren inkopen. Onder andere Unilever en Pickwick hebben al aangegeven dat zij hun thee alleen bij Rainforest Alliance en UTZ Certified-boerderijen inkopen.

Succesverhalen

15 miljoen mensen zijn afhankelijk van thee productie - van blaadje tot theezakje. Lees hier hoe onze projecten bijdragen aan de verbetering van arbeids- en leefomstandigheden van boeren en arbeiders in de theesector.

Samen kunnen we de toekomst verbeteren

Elk jaar helpen we duizenden arbeiders en boeren om goede landbouwpraktijken te leren, boerenorganisaties te ondersteunen en te helpen met certificatie. Steun Solidaridad en laat theeboeren en arbeiders over de wereld een duurzame toekomst tegemoet gaan.

Doneer nu

 

Gerelateerd Nieuws

 • Steun aan Solidaridad als huwelijkscadeau

  Onlangs ontving Solidaridad een bijzondere gift van Marja en Volkert Bakker. Voor hun 45-jarig huwelijk stelden zij hun gasten voor om Solidaridad te steunen met een donatie. Wat is hun relatie met Solidaridad en waarom kozen zij ervoor ons te steunen?

  Lees Meer

 • Een duurzaam regeerakkoord kijkt verder

  Wat er ook gebeurt in de kabinetsonderhandelingen, Solidaridad steunt de oproep voor een duurzaam regeerakkoord dat verder vooruit kijkt dan één kabinetsperiode en ook over de grenzen van Nederland en Europa. Want het komende kabinet kan mede bepalen hoe Nederland en de wereld waarmee we nauw verbonden zijn, er in 2030 uitziet.

  Lees Meer

 • Farmer Support Programme verbetert omstandigheden van 847.000 boeren en arbeiders

  Solidaridad presenteerde onlangs het evaluatierapport van het Farmer Support Programme (FSP). Binnen dit programma zijn de afgelopen vijf jaar wereldwijd 56 duurzame landbouwprojecten in 27 landen uitgevoerd. De resultaten uit het rapport laten zien dat het FSP een succes is: we hebben bijna alle doelen bereikt en vaak overtroffen.

  Lees Meer

 • Wat drijft Solidaridad Europa directeur Heske Verburg?

  Heske Verburg is sinds januari 2017 directeur van Solidaridad Europa. “Ik ben heel trots dat ik deel mag uitmaken van deze fantastische club”, vertelde zij bij haar aanstelling. In dit persoonlijke interview vertelt Heske wie zij is, wat haar drijft en waarom Solidaridad haar trots maakt.

  Lees Meer

 • Heske Verburg nieuwe directeur Solidaridad

  Heske Verburg is vanaf 1 oktober 2016 de nieuwe directeur van Solidaridad Europa. “Wat Solidaridad voor mij uniek maakt, is dat het een van de weinige organisaties is die economische activiteiten door de hele productieketen heen verduurzaamt”, zegt Verburg op de ochtend van haar eerste werkdag.

  Lees Meer

 • India en China gaan samen met Solidaridad voor een duurzame theesector

  De United Planters Association of Southern India (UPASI) en de China Tea Marketing Association (CTMA) hebben een overeenkomst getekend om duurzame theeproductie en -consumptie te stimuleren. Het doel van deze overeenkomst is het ontwikkelen van een meer inclusieve, duurzame en toekomstbestendige thee-industrie en zo te voldoen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.

  Lees Meer