1. Betalingen aan boeren

Al een aantal jaar heeft Solidaridad pilotprojecten met Acorn. Kleinschalige koffieboeren planten bomen op hun plantages en leggen daarmee CO2 vast. Bedrijven die hun onvermijdbare uitstoot willen compenseren, betalen hen hiervoor. In Colombia ontvingen deelnemers aan de vroege pilotprojecten hun eerste betalingen van Acorn.

2. Tekenen voor leefbaar loon

In de week van Black Friday opende de Signastore in het centrum Utrecht. Bezoekers konden in deze pop-up store tekenen voor betere betalingen aan textielarbeiders. Zowel online voor het Europees burgerinitiatief, als op op muren, banken en andere meubelstukken in de ruimte. Teveel mensen denken dat één handtekening er niet toe doet: in de Signastore lieten we zichtbaar dat íeders bijdrage een verschil maakt. Heb je de online petitie nog niet getekend? Doe het snel!   

3. Duurzamer leer uit India

De rivier De Ganges is zwaar vervuild. Milieuvervuiling door de industrie langs de rivier is in een van de oorzaken. Solidaridad werkt aan het verduurzamen van de leerfabrieken, door met lokale partijen milieuvriendelijke en innovatieve werkwijzen door te voeren. Lees hier meer over het project.

4. Katoen uit Ethiopië…

De Ethiopische textielsector ontwikkelt zich razendsnel. Om te voorkomen dat die snelle groei ten koste van mens en milieu gaat, worden fabrieksmanagers en katoenboeren begeleid om duurzamer te produceren. In de fabriek MNS zijn duurzamere technieken doorgevoerd nadat de managers trainingen volgden van Solidaridad. De fabriek heeft een enorme opslagplaats voor katoen die in heel Ethiopië wordt gekocht.

5. … voor handdoeken in Duitsland

MNS verwerkt de katoen onder andere tot handdoeken die naar Duitsland worden geëxporteerd. Het Bottom Up! project wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van de Europese Unie en co-financiering van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Het Bottom Up! Consortium bestaat uit Solidaridad, DIEH (Danish Ethical Trading Initiative) en MVO Nederland.

6. Bitterzoete gerechten

Dit jaar startte Solidaridad de campagne ‘BitterSweet’, met als doel om zoveel mogelijk mensen aan het denken te zetten over de verhalen achter populaire producten als koffie, thee, banaan en chocolade. In samenwerking met Circl zijn vier heerlijke gerechten ontwikkeld, die te proeven waren in het pop-up restaurant. Cacaoboer Hayford Duodo was aanwezig als hologram en legde uit wat de impact is van klimaatverandering.

7. Koffie met melk

Deze boer is in het Collection & Cooling Centre bezig met het pasteurizeren van melk. Eigenlijk is hij koffieboer, maar sinds hij deelneemt aan het project FOSEK houdt hij ook koeien. Het doel van het project is om boeren te helpen hun koffieproductie te vergroten én te zorgen voor aanvullende inkomstenbronnen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van koffie.

8. Samen sterker

Heske Verburg van Solidaridad and Barry Martin van Rabobank tekenen een samenwerkingsovereenkomst. De komende jaren gaan we drie miljoen kleinschalige boeren onboarden op Acorn, het platform van Rabobank waarop kleinschalige boeren carbon credits kunnen verkopen die zijn gegenereerd door boslandbouw. Zo kunnen boeren – die veelal in armoede leven – hun inkomen uit bijvoorbeeld koffie, cacao of fruit aanvullen.

9. Radio tegen ontbossen

Ramatu Muniru (41) verwerkt shea-noten in het noorden van Ghana. De productie van Shea Butter helpt haar om in haar levensonderhoud te voorzien. Vroeger kapte ze notenbomen voor houtskool of brandhout. Een radioprogramma liet haar inzien dat ze de bomen beter kan laten staan om te verdienen aan de noten. Het radioprogramma is onderdeel van het project “Strengthening the Sustainability of the Shea Supply Chain in Northern Ghana”. Lees hier meer over het project.

10. Van goudmijnwerker naar kapper

Keniaanse jongeren die voorheen werkten als goudmijnwerker, krijgen een ambachtsopleiding. Bijvoorbeeld als kleermaker of kapper.

11. Meet-up op de Floriade

Op 15 mei 2022 was er een Meet-Up met donateurs en supporters van Solidaridad die helemaal in het teken stond van cacao. Directeur Heske Verburg en documentairemaker Lars Gierveld van Kumasi Drinks spraken over de armoede die kleeft aan cacao, en over wat we hieraan kunnen doen. Nadien konden bezoekers de Floriade Expo 2022 verkennen, waar Solidaridad en Kumasi een mini-expositie hadden.

12. Soja en kruiden

Shyamu Bai is lid van de raad van een coöperatie van sojaboeren. Solidaridad ondersteunt haar coöperatie om landbouwmethoden door te voeren die beter zijn voor het milieu en zorgen voor een betere oogst. Daarnaast vullen de boeren nu hun inkomen aan door kruiden en voedselgewassen voor lokale markt te verbouwen.