Stel je eens voor… machteloos zien zij toe hoe de katoenplanten op hun land verdrogen als de regen weer eens uitblijft. Het weer is onvoorspelbaar geworden. Noodgedwongen moeten ze steeds vaker putten uit de weinig beschikbare zoetwaterbronnen. Die raken steeds leger. De drinkwatervoorziening is in gevaar.

Bovendien zijn de huidige teeltmethoden een zware belasting voor het milieu. Vervanging van giftige bestrijdingsmiddelen door een biologisch alternatief is noodzakelijk. Maar dan moeten de katoenboeren wel leren hoe ze deze technieken toepassen.

Daarom vragen wij jouw steun voor de Indiase katoenboeren. Samen kunnen we werken aan hun toekomst met efficiënt gebruik van water en biologische katoenteelt.

Beter, slimmer gebruik van water is noodzakelijk. Anders kunnen deze katoenboeren niet overleven. De oplossing: watervoorzieningen aanleggen, meer water hergebruiken en overstappen op biologische katoenteelt. 

In de regio Vidsarbha wordt dit al door veel katoenboeren toegepast. Als je daar door de katoenvelden zou lopen, zie je al vijvers en reservoirs waarin regenwater wordt verzameld. De boeren zouden je vertellen dat zij werken met biologische compost. En dat zij ongedierte in hun gewas bestrijden met bijvoorbeeld insecten of de geur van andere plantensoorten. De katoenplanten staan er goed bij, zoals je op de foto ziet.

Door onze projecten werken nu al 12.500 boeren op deze duurzame manier. Nog eens 10.000 boeren willen snel overstappen. Daarvoor is jouw steun noodzakelijk. 

De boeren hebben zelf geen geld om te investeren. Ook niet voor een vijver of een eenvoudig irrigatiesysteem. En om duurzaam te gaan telen is een goede training een voorwaarde. 

Daarom is jouw steun hard nodig. Samen kunnen we in de komende twee jaren nog eens 10.000 boeren helpen. Met duurzame teelt zijn zij zeker van hun inkomen. Het schaarse drinkwater blijft beschikbaar voor de gemeenschap en het milieu wordt veel minder belast.

Dat is winst voor iedereen: met jouw gift voor training van katoenboeren en slimme watervoorzieningen  help je Indiase katoenboeren en draag je bij aan de leefbaarheid op aarde.

Een donatie voor ons werk maakt het verschil voor mens, milieu en toekomstige generaties. Met een gift voor de Indiase katoenboeren kunnen we het volgende bereiken: 

  • Met € 37 draag je bij aan de introductietraining van twee boeren in biologische en regeneratieve katoenteelt.
  • Of geef € 48 als investering in de drie jaar durende opleiding van één boer die wil omschakelen op biologische katoenteelt.
  • Met € 57 draag je bij aan de aanleg van vijvers, waterreservoirs en irrigatiesystemen. Daarmee heeft een gemeenschap van katoenboeren ook tijdens droge periodes voldoende water.
Help je mee? Fantastisch, want de boeren zijn enorm enthousiast en willen liever nog vandaag dan morgen aan de slag met duurzame teelt. Enorm veel dank! 

Katoenboer Rajeda Vermavan vertelt

Katoenboer Rajeda Vermavan: “Het voelt goed om de vruchten te kunnen plukken van hard werken en innovatie.” ‘Ik werk al drie jaar samen met Solidaridad en heb de trainingen voor biologische katoenteelt gevolgd. Nog wekelijks ontvang ik van hen de weersvoorspellingen en die deel ik met andere boeren. Ik heb gezonde gewassen op het land, ondanks het ongunstige, wisselende klimaat.”

Het nieuw geïnstalleerde druppel-irrigatiesysteem zorgt dat Rajedra Vermavan beter door het droge seizoen heen komt. Daarmee is hij een voorbeeld voor andere boeren in zijn dorp. Hij zet zich intensief in om ook anderen te motiveren om over te stappen op duurzame katoenteelt