Kunt u iets over uzelf vertellen?

Ik ben emeritus predikant van de PKN, de Protestantse Kerk in Nederland. Het leuke van predikant zijn is dat je het kunt blijven doen. Ik ga dus nog soms voor in de kerk en daarnaast doe ik bezoek werk. Dit is puur op vrijwillige basis, waarbij alles in goed overleg gaat want het is van belang om niemand voor de voeten te lopen.

Wat zijn uw drijfveren om Solidaridad te steunen?

Het woord spreekt mij aan. Ik ben echt een taal-mens en de naam alleen al heeft mij van meet af aan gefascineerd. Solidariteit is voor mij, ook Bijbels gezien, waar het om draait: dat je niet alleen op de wereld bent en solidair moet zijn met anderen die minder hebben.

Daarnaast geef ik aan meer goede doelen. Ik volg de activiteiten dus wel maar niet heel precies. Ik heb weinig ellende gehoord en zolang dat blijft dan blijf ik ook doneren aan Solidaridad.

Zijn er specifieke thema’s binnen het werk van Solidaridad waar u extra waarde aan hecht?

Ik vind zelf duurzaamheid een topprioriteit. Ik denk niet dat ik om die reden perse aan Solidaridad geef, maar ik hecht daar bijzonder veel waarde aan. Het is natuurlijk diep treurig dat het milieu aan alle kanten bekneld wordt.

Hoe ziet u een betere wereld voor zich? En hoe zouden wij, als mens, daar aan bij kunnen dragen?

Hoewel er soms weinig reden voor optimisme is, ben ik niet voor niets predikant geworden. Ik geloof namelijk wel dat het anders kan. Het belangrijkste is dat wij een samenleving vormen. Er moet een gemeenschap zijn, waar mensen niet langs elkaar heen lopen maar juist solidair zijn, waarbij mensen samen werken aan die betere wereld. Dan denk ik vooral aan de achteruitgang van het milieu wat mij zeer beangstigd. Daar moeten wij meer aandacht aanbesteden. Gelukkig kunnen wij daar wel wat aan doen. 

Het is in ieder geval fijn om te zien dat er steeds meer organisaties zijn, zoals Solidaridad, die nu ook meer aan duurzaamheid doen. Dat moet vooral zo doorgaan. 

Ook is het verheugend dat jongeren steeds meer de ernst inzien, dat is uiteraard heel belangrijk. Greta Thunberg is hier een prachtig voorbeeld van!

Donateur Guus Koelman