• Stel je voor...

  ... op een dag word je wakker en blijkt de koffie op. Klimaatverandering bedreigt de koffie. En niet-duurzame koffieteelt draagt op haar beurt weer bij aan de klimaatverandering. Een neerwaartse spiraal die ervoor zorgt dat binnen niet al te lange tijd de koffie opraakt. Een groot probleem. Voor boeren, voor handelaren. En natuurlijk voor elke koffieliefhebber.

  Solidaridad zet zich in om de koffieketen te verduurzamen. Van de bonen van de boer tot de koffie in jouw kopje. Help mee de koffie te redden en de boeren te helpen.

  Doneer nu

Wereld zonder koffie kit

Hoe overleef je een wereld zonder koffie?
Met de Wereld Zonder Koffie Kit: met deze Kit ben jij overal op voorbereid.
Je ontvangt de Kit wanneer je Solidaridad steunt met een donatie vanaf 15 Euro.
Daarmee draag je weer bij aan het redden van de koffie. Zo zit je hiermee sowieso goed.
 
Hoe kan je ons helpen de koffie te redden?

Misstanden in de koffiesector

Neerwaartse spiraal

De vraag naar koffie groeit ieder jaar met 1,9%, maar de productie blijft achter. Klimaatverandering is de belangrijkste oorzaak: door overstromingen en hogere temperaturen nemen de vruchtbaarheid en opbrengst van het land enorm af. Boeren voelen zich genoodzaakt hun uitgeputte land te verlaten en bossen te kappen voor nieuwe vruchtbare landbouwgrond. Ontbossing voor koffieproductie zorgt voor maar liefst 76 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. Dit zorgt weer voor verdere klimaatverandering.

Onze oplossing

Solidaridad werkt hard aan het verbeteren van de situatie in de wereldwijde koffiesector.

 • Duurzame koffieteelt

  Solidaridad helpt koffieboeren mens- en milieuvriendelijk, en dus toekomstbestendig, te produceren. We trainen boeren in klimaatvriendelijke koffieteelt. 

  Op deze manier kunnen zij hun land vruchtbaar en winstgevend houden en hebben zij geen reden meer om bossen te kappen. Dit voorkomt tot 20% CO2-uitstoot en beschermt planten en dieren. De koffieboeren in ons programma hebben hun CO2-uitstoot tot nu toe met al meer dan 27.000 ton verminderd.

 • Samenwerking

  Solidaridad werkt samen met koffie-inkopers, koffiemerken en overheden. Zij spelen een cruciale rol bij het oplossen van de problemen in de koffiesector. 

  Als koffiebedrijven meer duurzame koffie inkopen, hebben boeren een afzetmarkt en dus meer reden deze koffie te blijven verbouwen en hierin te investeren. Bovendien kunnen zij hun steentje bijdragen door te investeren in het verduurzamen van hun eigen productieketen. Daarnaast lobbyen we bij overheden voor gunstig beleid dat meer kansen biedt voor verduurzaming van de koffiesector.

 • Bewuste consumenten

  We werken ook aan bewustwording bij consumenten. Uiteindelijk zijn zij degenen die met hun koopgedrag en kritische houding grote invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop koffie geproduceerd wordt.

  Wil je meer weten over het koffieprogramma van Solidaridad? Dat kan op onze koffiepagina.

Help mee

Als we niets veranderen, stevenen we af op een wereld zonder koffie. En dat willen we niet. Laten we dit daarom samen voorkomen. Dit kun jij doen door jouw favoriete koffiemerk te vragen hoe het investeert in de verduurzaming van toekomstige koffie en door dit verhaal met zoveel mogelijk mensen te delen. 

En je helpt natuurlijk ook door het koffieprogramma van Solidaridad te steunen. Zo kunnen wij ons werk voor een duurzame koffieproductieketen nog beter uitvoeren.

Doneer nu

Meer weten?

Lees hier de veelgestelde vragen over de koffiecampagne

 • Waarom raakt de koffie op?
 • Wat is hiervoor het bewijs?
 • Wat is volgens Solidaridad de oplossing voor de problemen in de koffiesector?
 • Is de oplossing voor het probleem niet gewoon minder koffie drinken?
 • Wat moeten koffiebedrijven doen?
 • Is certificering van koffie de oplossing?
 • Wat kan ik zelf bijdragen aan de verduurzaming van de koffiesector?
 • Waar gaat mijn donatie naartoe?

 

Nieuws

 • Drie redenen voor duurzame koffie

  Koffie

  Read more

 • Koffie: essentieel onderdeel van cultuur in Ethiopië (vlog)

  Koffie

  Read more

 • Internationale Dag van Koffie: lekker, maar ook duurzaam?

  Koffie

  Read more

 • Wie betaalt er voor de koffie van de toekomst?

  Koffie

  Read more