Onze koffie gaat eraan

Elke dag werken Fernando en zijn familie keihard om wat te verdienen op koffieplantages. Per dag plukken ze tussen de 50 en 100 kilo koffie, waarmee vervolgens vele kilometers naar de drogerij moet worden gelopen. Net als Fernando, kunnen de meeste koffieboeren en hun gezinnen er nauwelijks van leven. Ze leven in grote armoede. Dat komt mede omdat er maar 10% van de omzet in de totale koffiesector naar het land van herkomst gaat. Dat moet veranderen, want onze koffie gaat eraan!

Doneer nu

Neerwaartse spiraal

Klimaatverandering heeft in de loop der jaren een steeds grotere impact op het leven van de koffieboer. Door overstromingen en hogere temperaturen nemen vruchtbaarheid en opbrengst van het land enorm af. Boeren verlaten noodgedwongen hun uitgeputte gebieden en kappen bomen voor nieuwe vruchtbare landbouwgrond. Wat weer negatieve impact heeft op het klimaat. Een neerwaartse spiraal die ons allemaal treft en waarvan de gevolgen verder reiken dan alleen het verliezen van ons gewaardeerde kopje koffie.

DONEER NU EN STEUN BOEREN ALS WALTER

Solidaridad helpt koffieboeren met training en ondersteuning om zich sterker te weren tegen klimaatverandering en zo een betere prijs voor hun koffie te krijgen. Lees in ons succesverhaal wat we bijvoorbeeld voor koffieboer Walter hebben kunnen betekenen.

Kom ook in actie en doneer!

Doneer nu

Onze oplossing: samenwerking, duurzaamheid en bewustwording

Hoe verbetert Solidaridad de situatie in de koffiesector?

 • Duurzame koffieteelt

  Solidaridad helpt koffieboeren mens- en milieuvriendelijk, en dus toekomstbestendig, te produceren. We trainen boeren in klimaatvriendelijke koffieteelt. 

  Op deze manier kunnen zij hun land vruchtbaar en winstgevend houden en hebben zij geen reden meer om bossen te kappen. Dit voorkomt tot 26% CO2-uitstoot en beschermt planten en dieren. De koffieboeren in ons programma hebben hun CO2-uitstoot tot nu toe met al meer dan 27.000 ton verminderd.

 • Samenwerking

  Solidaridad werkt samen met koffie-inkopers, koffiemerken en overheden. Zij spelen een cruciale rol bij het oplossen van de problemen in de koffiesector. 

  Als koffiebedrijven meer duurzame koffie inkopen, hebben boeren een afzetmarkt en dus meer reden deze koffie te blijven verbouwen en hierin te investeren. Bovendien kunnen zij hun steentje bijdragen door te investeren in het verduurzamen van hun eigen productieketen. Daarnaast lobbyen we bij overheden voor gunstig beleid dat meer kansen biedt voor verduurzaming van de koffiesector.

 • Bewuste consumenten

  We werken ook aan bewustwording bij consumenten. Uiteindelijk zijn zij degenen die met hun koopgedrag en kritische houding grote invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop koffie geproduceerd wordt.

  Wil je meer weten over het koffieprogramma van Solidaridad? Dat kan op onze koffiepagina.

Help mee

Als we niets veranderen, gaat onze koffie eraan. Erg voor ons, maar desastreus voor de boeren en hun gezinnen die nu meestal al onder de armoedegrens leven. En voor het klimaat, waarvan we de gevolgen om ons heen zien.

Samen kunnen we hier wat aan doen. Door vandaag nog te doneren. Met jouw gift steun je de koffieboeren met training en ondersteuning zodat zij duurzamer kunnen verbouwen en hier een eerlijk inkomen mee kunnen verdienen.

Doneer nu

 • Meer weten?

  Heb je naar aanleiding van deze campagne nog vragen over ons project of de koffiesector in het algemeen? We vertellen je er graag meer over!

  Veelgestelde vragen

Nieuws

 • Carola Schouten bezoekt vrouwelijke koffieboeren in Colombia

  Koffie

  Read more

 • Handelsmissie van de toekomst

  Koffie

  Read more

 • Drie redenen voor duurzame koffie

  Koffie

  Read more

 • Koffie: essentieel onderdeel van cultuur in Ethiopië (vlog)

  Koffie

  Read more