Word jij ook #Modebewust?

Deze site staat boordevol tips hoe jij #modebewust kunt worden: bewust shoppen, ruilen, repareren, recyclen... er zijn mogelijkheden genoeg. Wil je meteen iets concreets bijdragen? Je kunt ook doneren, bijvoorbeeld aan het project van Solidaridad en Sympany in Ethiopië waarmee we werken aan een eerlijke kledingindustrie. 

Doneer

Consuminder

Modebewust zijn begint bij kritisch te zijn op jezelf: heb je die nieuwe jeans nu écht nodig? En lijkt dat nieuwe zwarte truitje niet erg veel op die je al hebt?

Want de cijfers spreken boekdelen: onderzoek wijst uit dat we gemiddeld 46 kledingstukken per jaar kopen, terwijl we al 137 stuks in onze kast hebben hangen waarvan we 30% niet dragen. Daarbij gooien we ook nog eens 40 kledingstukken per jaar weg. Dat kan op alle fronten bewuster!

Pluis dus je kledingkast eens goed uit: wat heb je eigenlijk allemaal al? Zijn er nieuwe combinaties te maken? En bekijk snel onze tips & tricks hieronder voor meer inspiratie!

Shop bewust

Als je goede redenen hebt om eens flink te shoppen, kun je dat op verschillende manieren #modebewust doen. Met een kritische houding, kennis van duurzame merken en de juiste (vintage) off- en online winkels kom je een heel eind.

 • Stel vragen

  Waar wordt jouw kleding gemaakt en door wie? Stel je vragen (online of in de winkel) aan het merk of aan de winkelier. Laat hen weten dat je het belangrijk vindt dat dit op een eerlijke manier gebeurt. Want je geeft bij iedere aankoop je mening met je portemonnee.

  Gelukkig zijn er veel initiatieven en organisaties die ook kritische vragen stellen. Daar kun je je gemakkelijk in verdiepen. Zij kijken naar de verschillende fasen in de productieketen; van verbouwen, verven en spinnen van textielgrondstoffen tot verwerking van textiel tot kledingstukken en de transport. In al deze fasen moet respect voor mens en milieu natuurlijk een rol krijgen. Maar duurzaamheid blijkt in de praktijk een continue afweging tussen veel verschillende factoren.

  Hieronder een verzameling initiatieven en organisaties die ieder vanuit hun eigen expertise kijken naar duurzaamheid in de textielketen:

  Milieu Centraal heeft alle keurmerken van kleding handig op een rij gezet. Op die manier kun je goed vergelijken waar ze precies op letten.

 • Shop fair fashion

  Wanneer je er zeker van wilt zijn dat kleding duurzaam geproduceerd is, dan kun je terecht bij steeds meer merken en winkels die zich hierin specialiseren. Deze kleding is fair trade of ecologisch geproduceerd, of een combinatie van beide.

  Wil je inderdaad eerlijk shoppen, maar weet je de winkels niet te vinden? Gelukkig zijn er inmiddels een aantal apps ontwikkelt die je de weg wijzen. Zoek maar eens in je app-store naar:

  • Goodonyou
  • Eerlijkwinkelen

  Of deze online eerlijke gids en kledingchecker zijn ook superhandig:

  De lijst van merken en winkels is groot en we willen er geen enkele overslaan natuurlijk. Dus we verwijzen je graag door naar deze verzamelsites die je de weg kunnen wijzen naar eerlijke kleding:

  Meer algemene informatie over fair fashion vind je hier:

 • Shop vintage

  Met tweedehands kleding kun je heel goed je eigen stijl ontdekken en ontwikkelen. Daarnaast is het natuurlijk goed om kleding een tweede leven in jouw kledingkast te geven.

  Tweedehands kledingwinkels kun je overal vinden. Het is de moeite waard om eens een route uit te stippelen bij jou in de buurt en op onderzoek uit te gaan. Dan vind je vast de winkel die bij jouw stijl past. Kijk maar hier voor tweedehandswinkels bij jou in de buurt! Ook is er een groeiend aantal tweedehands winkels online te vinden, bijvoorbeeld deze:

Ruil, Repareer en Recycle

Voor veel van ons is shoppen een hobby en we besteden elke maand dan ook flink wat geld aan nieuwe kleding. Veel van deze kleding wordt vervolgens bijna nooit gedragen. Zonde toch? Met deze tips kun je wat al in je kast hangt een tweede leven geven.

 • Vernieuw je kledingkast zonder te kopen: ga ruilen!

  lees hier hoe

 • Je voering van je jas zit los en er zit een gat in je shirt. Dat is natuurlijk geen reden om meteen naar die kledingbak te lopen. Investeer in naald en draad en repareer je eigen spullen!

  Lees verder

 • Het is zover: je kledingstuk is uitgeruild en doodgerepareerd. Dan mag’ ie echt weg. In de vuilnisbak ermee… of toch niet?

  Lees meer

De problemen

Het is hard nodig samen met jou het tij te keren, want er is sprake van een sterk toenemende vraag naar textiel: de wereldbevolking groeit explosief én we kopen steeds meer kleding. De komende 10 jaar zal dit leiden tot een stijging in de vraag naar textiel van 60%. Helaas profiteren de mensen die jouw kleding maken vaak niet van deze groei. Ze werken vaak onder slechte omstandigheden en worden slecht betaald. De lange werkdagen in overvolle ruimtes met weinig ventilatie en onvoldoende brandbeveiliging zorgen voor ziektes en ongelukken. Vrouwen hebben het vaak het zwaarst, omdat zij veel minder betaald krijgen dan mannen en niet de mogelijkheid hebben zich te ontwikkelen tot bijvoorbeeld supervisor of manager. Ook het milieu loopt grote schade op. Zo wordt afvalwater vaak onbehandeld geloosd in rivieren waar de lokale bevolking drinkwater uit haalt.

Wil je meer weten, bekijk dan eens de docu The True Cost, bijvoorbeeld via Netflix. Hierin wordt helder geschetst wat de extreme druk op lage prijzen en de grote productie-aantallen teweegbrengen in het leven van textielarbeiders.

Onze oplossing

Solidaridad en Sympany werken graag samen met jou aan duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld door middel van ons project in Ethiopië. Op dit moment staat de Ethiopische textielsector nog in de kinderschoenen, maar deze ontwikkelt zich in een rap tempo. Voordat er situaties ontstaan zoals we die kennen uit Bangladesh (denk aan Rana Plaza), willen we ingrijpen. Onze ambitie is om op termijn met 75 kleinschalige fabrieken te werken aan goede arbeidsomstandigheden, veiligheid en duurzame productiemethoden; nu zijn dat er 11. Samen met de Ethiopische textielassociatie ETGAMA, de overheid en de Ethiopische textielbedrijven werken we samen om de productieomstandigheden van deze lokale fabrieken te verduurzamen en ze middels trainingen naar een niveau te brengen, zodat deze ook voor de buitenlandse markt kunnen produceren. Zo verbetert de positie van de werknemers en ook van de fabriek zelf.

Ook jij kunt hier aan bijdragen. Met jouw steun kunnen we de textielsector in Ethiopië blijvend verduurzamen. Wil je meer weten? Lees hier meer over ons textielprogramma.

Doneer

Veelgestelde vragen

 • Heb je naar aanleiding van onze campagne nog vragen over ons project of de textielindustrie? We vertellen je er graag meer over! Bekijk hier de veel gestelde vragen:

  Lees meer

 • Mede mogelijk gemaakt door:

Nieuws

 • Adidas koploper in gebruik duurzaam katoen. Te veel internationale bedrijven scoren nog nul punten.

  Katoen

  Read more

 • Solidaridad en partners lanceren project voor eerlijke loonmanagement systemen in China

  Textiel

  Read more

 • Vijf leestips over fair fashion: zo ga je eerlijk gekleed de zomer in

  Textiel

  Read more

 • Een gesprek over duurzame keuzes en een succesvolle hoedjesruil

  Textiel

  Read more