Veelgestelde vragen

Hieronder staan enkele veel gestelde vragen op een rij. Mocht je nog andere vragen hebben, laat het ons dan weten op onze Facebookpagina!

 •  

  Wat zijn de problemen in de textielindustrie?

  Gevaarlijk en slecht betaald werk
  De prijs voor onze mode-verslaving wordt betaald door de textielarbeiders in ontwikkelingslanden, die onder erbarmelijke omstandigheden werken. Zij worden meestal slecht betaald en maken lange werkdagen in overvolle fabrieken met weinig ventilatie en onvoldoende brandbeveiliging. Ook komen discriminatie, kinderarbeid en gedwongen arbeid veel voor.

  Veel werknemers in textielfabrieken in ontwikkelingslanden weten niet wat hun rechten en plichten zijn. Voor Europese bedrijven die werken met deze fabrieken is het lastig om de rechten, veiligheid, gezondheid en levensonderhoud van werknemers te waarborgen. De meeste bedrijven hebben onvoldoende inzicht in de lokale situatie en vaak niet de mogelijkheid of voldoende invloed om de situatie te verbeteren. Structurele verandering is een proces wat tijd kost en waar verschillende partijen bij moeten worden betrokken: Modebedrijven, textielfabrieken, overheden en maatschappelijke organisaties.

  Aantasting van het milieu
  Tijdens het verven van kleding en textiel wordt er vaak veel water en energie verspild. Het vervuilde afvalwater wordt vaak onbehandeld geloosd. Vissers en lokale gemeenschappen, die voor drinkwater en de landbouw afhankelijk zijn van een schone rivier, zijn daarvan het slachtoffer.

  Ongelijkheid tussen man en vrouw
  Er werken veel vrouwen in de kleding- en textielindustrie. Zij naaien, snijden en verpakken de kleding. Helaas krijgen vrouwen in ontwikkelingslanden niet dezelfde kansen als mannen. Ze krijgen veel minder betaald en hebben niet de mogelijkheid zich op te werken tot bijvoorbeeld manager, technicus of machinebediende.

  Welke oplossingen ziet Solidaridad voor de problemen in Ethiopië?

  In 2016 en 2017 hebben we per fabriek die deelneemt aan ons project onderzocht wat er  ontbreekt om duurzaam - dus met oog voor mens en milieu - te produceren voor de internationale markt. Hieruit kwam onder meer naar voren dat de fabrieken:

  • geen goede ventilatiesystemen hebben;
  • geen brandalarmen hebben en medewerkers niet weten hoe ze een brand moeten blussen;
  • kennis missen over hoe zij verantwoord met chemische middelen kunnen omgaan;
  • kennis missen over internationale export standaarden.

  Solidaridad, Sympany, de Ethiopische brancheorganisatie ETGAMA, de overheid en de Ethiopische textielbedrijven werken samen om de productieomstandigheden van deze lokale fabrieken te verduurzamen en naar een hoger niveau te brengen.  Dan kunnen ze ook voor de buitenlandse markt produceren en verbetert de positie van de werknemers en van de fabriek zelf.

   

  Wat moeten kledingmerken doen?

  Modemerken en kledingbedrijven kunnen veel bijdragen aan duurzame verandering. Allereerst door verantwoordelijkheid te nemen voor de manier waarop hun kleding wordt gemaakt en door transparant te zijn over de herkomst. Daarbij krijgen ze steeds meer steun van collega bedrijven, keurmerk-organisaties en in Nederland ook door coalitie van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties die zijn aangesloten bij het convenant voor duurzame kleding en textiel. Bij de inkoop van textiel is er vaak veel aandacht voor snelle levering en lage prijzen maar nauwelijks aandacht voor arbeidsomstandigheden, materiaalkeuze en milieuvervuiling. Solidaridad helpt bedrijven en inkopers bij het integreren van productieomstandigheden in het inkoopproces.

   

  Is certificering van de productie van kleding de oplossing?

  Certificering kan bijdragen aan betere productieomstandigheden, bijvoorbeeld in de katoenteelt of in kledingfabrieken. Het is vaak een van de middelen om meer structurele verandering te realiseren die gerealiseerd kan worden door veel bredere samenwerking tussen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties.

   

  Waar gaat mijn donatie naartoe?

  Jouw donatie wordt gebruikt om bij de nu 11 aangesloten fabrieken in Ethiopië verbeteringen door te voeren. De laatste trainingen die we in 2017 hebben afgerond helpen fabrieken om zich beter te presenteren aan buitenlandse inkopers. Het bleek dat veel fabrieken niet weten hoe ze dit moeten aanpakken en niet voldoen aan de normen die voor de exportmarkt gelden. Daarnaast trainden we de medewerkers in productieplanning en kwaliteit: aan welke eisen met betrekking tot planning en kwaliteit moeten fabrieken voldoen om voor de exportmarkt te produceren? En hoe kunnen zij hieraan tegemoet komen zonder dat dit ten koste gaat van de arbeiders of het milieu? 

   

  Waar en hoe is jullie eerlijke shopper gemaakt?

  De eerlijke shopper is gemaakt van 30% gerecyclede en 70% biologische katoen in de fabriek van Khaloom in India, een start-up textielfabriek die met gebruik van oude textiel nieuwe weeft met respect voor mens en milieu. De gerecyclede garen zijn geproduceerd in lijn met de Global Recycled Standard. Het biologisch katoen is geproduceerd in lijn met de Global Organic Textiles Standard en is gecertificeerd door Control Union. Beide typen garen zijn geproduceerd onder een Fair Trade certificering.