Daarom heeft Solidaridad een andere toepassing, papier, gebruikt om letterlijk zichtbaar te maken hoe onbegrensd de mogelijkheden ervan zijn. In een volledig van suikerriet gemaakt receptenboek staan 21 recepten voor een betere wereld. De introductie van het receptenboek markeert de start in Nederland van de campagne 'How to change the world with Sugarcane'. Doel van deze campagne is om de productie van deze veelzijdige grassoort duurzamer en veiliger te maken; iedere consument en ieder bedrijf kan hier aan bijdragen.

SWINGEND RECEPT VAN 24KITCHEN KOK ANDREA VAN LIESHOUT

Het (online) receptenboek maakt duidelijk dat suikerriet niet meer is weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt als voedsel en brandstof, maar zit ook in parfum, spijkerbroeken en nog veel meer. Toch zijn de arbeids- en milieuomstandigheden waarin suikerriet geproduceerd wordt vaak erg slecht. Solidaridad heeft 21 recepten samengesteld om te laten hoe we samen een einde kunnen maken aan deze problemen en zo de zoete belofte van suikerriet in vervulling te laten gaan.

Het zoetste recept is chocola; het recept met de meest swingende smaken komt van 24Kitchen kok Andrea van Lieshout: Kip in Suikerriet. Net als in dit kipgerecht wordt van de andere gerechten duidelijk wat de bereidingstijd ervan is en welke ingrediënten er nodig zijn. Zo is het voor biobrandstof belangrijk om een energiebedrijf met lef én een autofabrikant met visie te vinden, die er samen mede voor kunnen zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 90% afneemt.

[video: https://www.youtube.com/watch?v=bVwnVN7coMc]

KAPPEN MET BOMEN KAPPEN

Bomen doen er jaren over om te groeien; suikerriet vaak minder dan een jaar. Zo wordt papier een stuk duurzamer. Het duurzame karakter van de toepassing van suikerriet komt in de beschrijving van alle recepten naar voren. Sven Sielhorst (Internationaal Programma Manager Suikerriet) hierover:

“We zochten een manier om de veelzijdigheid en potentie van suikerriet zichtbaar te maken en mensen letterlijk iets in handen te geven om het door te vertellen of in actie te komen. We willen dat mensen even stilstaan bij dit product en de mensen die het voor ons maken: miljoenen boeren en suikerrietkappers. Zij verdienen een eerlijk inkomen en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Alleen door kennisuitbreiding komen we dichter bij de mensen die het verschil kunnen maken: of dit nou vliegtuigbouwers, politici, multinationals of consumenten zijn. Hoe meer mensen met dit verhaal in aanraking komen, hoe groter de kans dat we de wereld met dank aan suikerriet een stukje duurzamer maken”.

Bekijk het receptenboek