Vrachtbromfiets voor jonge ondernemers

Solidaridad organiseerde jarenlang een opleidingsprogramma voor de nieuwe generatie cacaoboeren. Jongeren konden kiezen voor de afstudeerrichting tot boer of tot ondernemer. Honderden jongeren richtten kleine bedrijven op om diensten te verlenen aan cacaoboeren. Dankzij hun opleiding kunnen deze jongeren de oudere boeren helpen om meer te produceren. Vijf van de meest succesvolle ondernemers vroegen een lening aan op PlusPlus. Ze kochten nieuwe gereedschappen, een extra vrachtbromfiets en namen andere jongeren in dienst. Daardoor kunnen ze meer boeren bereiken. Inmiddels hebben alle bedrijven een eerste deel van hun lening terugbetaald aan de deelnemers van PlusPlus.

De werknemers van het MASO-bedrijf ‘Ibakaric’ poseren met hun vrachtbromfietsen. Dankzij PlusPlus hebben ze een tweede fiets kunnen aanschaffen.

Meer ananassap

PlusPlus geeft de biologische ananassector in Benin een boost. Répab is een boerencoöperatie waar ruim 1.600 boeren bij zijn aangesloten. Zij telen biologische ananas – als enige coöperatie in het land! Een deel van die ananas gaat naar Divine Industries, die eveneens leningen heeft ontvangen via PlusPlus. Daarmee zijn drie machines aangeschaft:

  1. Een extractor. Deze machine vermaalt de ananas en haalt het sap eruit.
  2. Een pastorisator die het sap kan verhitten om het vrij te maken van micro-organismen.
  3. Een koker.

Deo Abbey van Divine Industries verstuurde foto’s die met haar mobiele telefoon gemaakt zijn van de koker. Ze laat weten: ‘We zijn er heel blij mee. Deze machines zorgen ervoor dat we minder tijd nodig hebben om dezelfde hoeveelheid sap te verwerken. We kunnen onze productie dus verhogen!’

Eerlijke chocola smaakte beter

Het Indonesische bedrijf Pod maakt luxe chocolade en betaalt de cacao- en suikerboeren een goede prijs. Qua merkgevoel kun je het een beetje vergelijken met Tony’s Chocolonely. Inmiddels heeft Pod meerdere leningen ontvangen via PlusPlus en er twee al geheel terugbetaald. Van de tweede lening is een nieuwe verwerkingsmachine gekocht.

Koffiecoöperatie verkoopt klimaatslimme stekjes

PlusPlus is opgezet door Solidaridad, Cordaid (toen nog: ICCO), Truvalu en crowdfundingplatform Lendahand. De eerste drie genoemde partners hebben een uitgebreid netwerk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De meeste bedrijven die op PlusPlus komen, zijn via dit netwerk geworven. De lokale medewerkers blijven betrokken bij deze bedrijven. Door technische ondersteuning te bieden, vergroten we de kans dat de bedrijven goed lopen en hun leningen op tijd betalen. Tot november 2021 heeft 100% van de bedrijven het uitgeleende geld terugbetaald.

Een van de bedrijven uit de pijplijn van Solidaridad, is Las Rosas (Spaans voor ‘De Rozen’). Las Rosas iseen boerencoöperatie in Colombia waar 287 vrouwen bij zijn aangesloten. Ruim vijf jaar heeft Solidaridad de koffieboeren van Las Rosas geholpen.Ze kregen trainingen om de productie van hun koffieplantages te vergroten én beter op te komen voor hun rechten. Het is nu een sociale onderneming die onder andere geld verdient met twee eigen cafés. Dit jaar zagen Las Rosas kansen om meer te verdienen via de handel in stekjes van een klimaatbestendigere koffiesoort. Maar daar was een lening voor nodig, wat niet eenvoudig te regelen is voor een boerencoöperatie. Op PlusPlus was in recordtijd de lening van 10.000 euro bijeengebracht.

De stekjes van een klimaatbestendigere koffiesoort die Las Rosas hebben kunnen verkopen dankzij hun lening via PlusPlus

In 2022 wil PlusPlus nog veel meer impact maken. Daarvoor zijn meer investeerders nodig. Lijkt het je leuk om geld uit te lenen aan dit soort bedrijven? Neem dan eens een kijkje op het platform. Het aanbod van projecten wordt meerdere keren per maand aangevuld.